JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny rapport om heltid:

Helsearbeidere må fortsatt jakte vakter og jobbe flere steder, viser ny rapport

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna vil ha flere inn fast jobb. Hun mener det sløses med folk og ressurser.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna vil ha flere inn fast jobb. Hun mener det sløses med folk og ressurser.

Frøydis Falch Urbye

– Vi sløser med folk og ressurser, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i kommentar til en ny rapport om heltid.

2024031313581220240314122625

redaksjonen@fagbladet.no

– Vi har 30.000 årsverk i reserve dersom alle som ønsker å jobbe heltid, får muligheten til det. Det er nøyaktig like mange sykepleiere vi vil trenge i 2040. Vi sløser med folk og ressurser når noen går ufrivillig deltid, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

En rapport utarbeidet av Oslo Economics viser at omtrent 20 prosent av sysselsatte i Norge jobber deltid. Summerer man opp hvor mange av disse som ønsker å jobbe mer, utgjør det 30.000 årsverk.

Flere virksomheter svarer at de ønsker å redusere omfanget av deltid, men at det er vanskelig å få til i praksis. Det argumentet kjøper ikke Mette Nord, lederen i Fagforbundet.

– Kommuner og andre arbeidsgivere må ta seg sammen. Det er ikke mer krevende å få en turnus til å gå opp enn å måtte jakte vakter og jobbe flere steder for å ha ei lønn å leve av, eller være nyutdannet helsearbeider med ikke en eneste heltidsstilling å søke på, sier Nord.

Brenna sier regjeringen ønsker flere heltidsstillinger.

– Velferd og verdiskaping i framtida er avhengig av at mange av oss jobber. Flere må jobbe heltid, og flere arbeidsgivere må sørge for heltidsstillinger.

Mette Nord: – Enorm arbeidskraftreserve

– Det er en enorm arbeidskraftreserve blant deltidsansatte, og mange jobber i helse og oppvekst der det er stor mangel på folk. Kommuner og andre arbeidsgivere må ta seg sammen, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet i en epost.

– Det er ikke mer krevende å få en turnus til å gå opp enn å måtte jakte vakter og jobbe flere steder for å ha ei lønn å leve av, eller være nyutdanna helsearbeider med ikke en eneste heltidsstilling å søke på, sier hun videre.

 

– Samtidig sier rundt halvparten av Fagforbundets medlemmer som jobber deltid, rundt 20.000 kommuneansatte at de gjør det på grunn av egen helse eller arbeidsbelastning. Tilbakemeldinga fra medlemmer er at det er krevende som ansatt ute i barnehagen eller i eldreomsorgen å gjøre alt man makter, men ikke strekke til, sier Nord. 

 

– Det er for få ansatte på jobb og de har for mange arbeidsoppgaver. Vi trenger flere hele faste stillinger, bedre oppgavedeling og styrket bemanning. Bare slik sikrer vi barna vår en god oppvekst, våre eldre en verdig alderdom og samtidig en arbeidshverdag det er mulig å stå i et helt arbeidsliv for de ansatte, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy