JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehjem sendes på anbud

Helsebyråd: Sykehjemsansatte må jobbe smartere

SKAL IKKE LØPE: Rosé Anne Catura på Uranienborghjemmet skal ikke løpe mer under ny privat drifter, mener Saliba Andreas Korkunc. – Løsningen er å ta i bruk nye og smartere måter å jobbe på, sier han.

SKAL IKKE LØPE: Rosé Anne Catura på Uranienborghjemmet skal ikke løpe mer under ny privat drifter, mener Saliba Andreas Korkunc. – Løsningen er å ta i bruk nye og smartere måter å jobbe på, sier han.

Werner Juvik

Lønna økte med kommunen som arbeidsgiver, men det gjorde også arbeidspresset på Uranienborghjemmet, ifølge verneombudet. Helsebyråden i Oslo håper nye private arbeidsgivere kan finne smartere måter å jobbe på.

2024082110493620240821105619

marte.bjerke@fagbladet.no

ola.tommeras@fagbladet.no

– Jeg er opptatt av at alle sykehjem som leverer tjenester for Oslo kommune, får rammer som gjør det mulig å gjøre dette på en god måte, samtidig som vi tar vare på våre ansatte, skriver Saliba Andreas Korkunc (H) i en e-post til Fagbladet.

– For høyt press

Fire sykehjem i Oslo er lagt ut på anbud. På Uranienborghjemmet er de ansatte avventende til ny privat arbeidsgiver.

Sist gang sykehjemmet ble driftet i privat regi, ble de ansatte lønnstapere sammenlignet med kommunale kollegaer.

Men helsearbeiderne er ikke bare opptatt av sluttsummen på lønnsslippen:

– Det er for høyt press. Vi tjener mer enn før, men så løper vi også mer. Vår ledelse får stadig krav om innsparinger fra kommunen. Vi har bedre pensjonsavtale, men holder vi så lenge som til pensjonsalder? spør verneombud Alisa Mustacevic i denne saken.

LØPER: Verneombud Alisa Mustacevic (t.h.) mener arbeidspresset er blitt større de siste åra. Her med kollega Dragana Studen.

LØPER: Verneombud Alisa Mustacevic (t.h.) mener arbeidspresset er blitt større de siste åra. Her med kollega Dragana Studen.

Werner Juvik

– Derfor er jeg ikke kun negativ, men heller litt ambivalent og avventende til privatiseringen, sier hun.

Sykehjem på anbud i Oslo

• Oslo begynte å sette de første sykehjemmene ut på anbud på begynnelsen av 2000-tallet.

• I 2011 begynte en storstilt privatisering av sykehjem.

• Det rødgrønne byrådet reverserte dette og tok drift av sykehjemmene tilbake i egenregi etter hvert som kontraktene gikk ut.

• Nå har det nye Høyre-byrådet satt fire sykehjem ut på anbud igjen: Uranienborghjemmet, Kantarellenhjemmet, Bjølsenhjemmet og Abildsøhjemmet.

• Kontraktene er på åtte år med muligheter for opptil to opsjonsår.

– Kompetanseløft og velferdsteknologi

Men vil det bli mindre løping under en privat arbeidsgiver? Vi spør helsebyråd i Oslo:.

– Har kommunen planer om å øke bevilgningene til sykehjemmene slik at de kan ansette flere?

– Byrådet har allerede satt av betydelige ekstra midler til kompetanseløft og velferdsteknologi i eldreomsorgen. For vi skal ikke løse oppgavene ved å løpe fortere. Løsningen er å ta i bruk nye og smartere måter å jobbe på, skriver Korkunc til Fagbladet.

NYE KLUTER: Saliba Andreas Korkunc har tro på at private eiere kan tenke nytt om arbeidsmetoder, oppgavedeling og turnus.

NYE KLUTER: Saliba Andreas Korkunc har tro på at private eiere kan tenke nytt om arbeidsmetoder, oppgavedeling og turnus.

Hennika Lillo-Stenberg

Nettopp dette er en av fordelene ved konkurranseutsetting, mener han.

– I de nye kontraktene stilles en rekke krav til nye måter å løse oppgavene på, for eksempel oppgavedeling og alternative turnusmodeller.

Se hvilke krav kommunen stiller til driften av:

Uranienborghjemmet og Kantarellenhjemmet

Abildsøhjemmet og Bjølsenhjemmet

– Et mislykket eksperiment

Han kaller det forrige byrådets rekommunalisering av sykehjem et «mislykket eksperiment». 

Tillitsvalgte i Fagforbundet har støtta rekommunaliseringen, blant annet fordi de ansattes lønn har gått betraktelig opp under kommunal drift. 

I valgkampen lovte Korkunc at ingen ansatte skulle tape lønn på at kommersielle private får konkurrere om å drifte sykehjemmene. Den lovnaden vil han ikke lenger gi.

– Hva lønnsutviklingen blir i framtiden er opp til partene i arbeidslivet, og ikke noe jeg som byråd ønsker eller kan overstyre, sa han til Fagbladet i denne saken.

Dagens lønnsbetingelser følger med fram til tariffavtalen går ut i april 2026. Etter det vet ikke de ansatte hva som skjer med lønna.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy