JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsedepartementet: – Sykehusene skal ikke kutte ned på helsefagarbeidere

Helsefagarbeider Silje Drag på Drammen sykehus er blant dem som ikke har gitt opp håpet om flere helsefagarbeidere i norske sykehus.

Helsefagarbeider Silje Drag på Drammen sykehus er blant dem som ikke har gitt opp håpet om flere helsefagarbeidere i norske sykehus.

Karin E. Svendsen

Men forsker sier at det nå er så få helsefagarbeidere på sykehusene at det er vanskelig for dem å fylle rollen som faglige forbilder.

2019021212034820230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

Nedgangen i antall helsefagarbeidere har ført til at sykepleierne på sykehusene må gjøre flere oppgaver enn tidligere.

– Lederne der ute har valgt å kvitte seg med helsefagarbeiderne. Da hjelper det ikke at vi skriker opp. For å snu den uheldige utviklinga er det helt nødvendig at lederne snur og anerkjenner behovet for fagarbeidere i sykehusene, sier Iren Luther, leder i Fagforbundet Yrkesseksjon helse og sosial.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at sykepleiere på landsbasis nå dekker litt over 37.000 årsverk i norske sykehus.

Helsefagarbeiderne dekker nær 5.000 årsverk, noe som tilsvarer i underkant av 12 prosent.

Disse tallene er fra 2017 og inkluderer spesialsykepleiere, jordmødre, omsorgsarbeidere, hjelpepleiere og barnepleiere.

Alle tallene gjelder somatiske avdelinger, altså ikke psykiatri.

Ti år tidligere, i 2008, arbeidet nær 33.000 sykepleiere og litt over 7.000 hjelpepleierne i somatiske institusjoner. Hjelpepleierne dekket da rundt 18 prosent av pleiepersonalet i sykehusene.

Sykepleierforbundet: – Vi burde hatt en mer positiv tilnærming til samarbeid på tvers av profesjonene

Annen utvikling i Danmark

Helsefagarbeidernes danske kolleger kan få flere oppgaver på sykehusene. Den danske sundhedsministeren Ellen Trane Nørby ønsker nemlig flere sosial- og sundhedsassistenter (helsefagarbeidere) i sykehusene. Hun er åpen for å gi helsefagarbeidernes danske kolleger flere oppgaver enn de har i dag.

– Dette har vi ventet på lenge, sier Torben Hollmann, leder for Social- og Sundhedssektoren i Fagforbundets søsterorganisasjon FOA.

Sykehusene har ansvaret

På spørsmål til Helse- og omsorgsdepartementet om norske sykehus i likhet med danske skal ansette flere helsefagarbeidere heretter, svarer statssekretær Anne Grethe Erlandsen at ansvaret ligger hos de regionale helseforetakene.

Hun skriver i en e-post til Fagbladet også at helseministeren krever at alle helseforetakene skal ha læreplasser i helsearbeiderfaget og at andelen stillinger for helsefagarbeidere skal opprettholdes.

Heller ikke Spekter, arbeidsgiverforeningen for helseforetakene, mener noe om andel helsefagarbeidere i sykehusene.

Fagdirektør Olav Kvam understreker at ledelsen i hver enkelt virksomhet må svare for bemannings- og kompetansesammensetting.

Noen sykehus gjør en innsats, som Sykehuset Østfold, for å få flere kvalifiserte helsefagarbeidere:

• Sykehuset mangler sykepleiere – her satser de på helsefagarbeidere

Og i Drammen jakter de på gode lærlinger for å ansette dem når de er ferdig utdanna:

• Her ansetter sykehuset de beste lærlingen fast

Ulik utvikling i Norge og Danmark

Håkon Høst, forsker ved NIFU sier til Fagbladet at utviklingen i Norge og Danmark har vært svært ulik.

De danske social- og sundhedsassistentene har fremdeles en stor del av sin obligatoriske praksistid i sykehusene, og de utgjør fortsatt en betydelig andel av pleiepersonalet.

De norske helsefagarbeiderlærlingene har derimot mistet den obligatoriske praksisen på sykehus som hjelpepleierne hadde.

– Det er i seg selv med på å redusere helsefagarbeidernes mulighet til å få jobb på sykehus. Når ikke utdanninga for helsefagarbeidere blir oppdatert i tråd med utviklinga i sykehus, blir yrkesgruppa i praksis parkert på sidelinja, sier Høst.

Iren Luther, leder i Fagforbundet Yrkesseksjon helse og sosial, er mer positiv til helsefagarbeiderutdanninga slik den er i dag.

– De sykehusene som tar imot lærlinger, kan faktisk lære dem opp til å bli akkurat det de vil, sier hun.

Vanskelig å snu utviklinga

Selv om enkelte sykehus nå tar imot lærlinger, mener Håkon Høst det er vanskelig å snu utviklinga ettersom det er så få hjelpepleiere og helsefagarbeidere igjen at det er vanskelig for dem å fylle rollen som faglige forbilder og veiledere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Heller ikke Iren Luther er veldig optimistisk til helsefagarbeidernes framtid i norske sykehus.

– Problemet er at mange, blant annet sykehusledere, fremdeles mener at sykepleierne skal brukes til alt, sier hun.

Luther peker videre på sykehuslederne som ansvarlige for utviklingen med stadig færre helsefagarbeidere til å ta seg av pasientnære oppgaver.

– Lederne der ute har valgt å kvitte seg med helsefagarbeiderne. Da hjelper det ikke at vi i Fagforbundet skriker opp. For å snu den uheldige utviklinga er det helt nødvendig at lederne snur og anerkjenner behovet for fagarbeidere i sykehusene, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy