FIKK GJEV PRIS: Varmeprisen er en pris fra kolleger til kolleger. I år gikk den til Marie Helene Gaup Olsen.
Marte Bjerke
marte.bjerke@fagbladet.no
Prisen deles kun ut hvert fjerde år og er en klapp på skuldra fra kolleger til kolleger. Kandidater kan nomineres fra hele landet, via yrkesseksjonslederne, og det er styret i yrkesseksjonen helse og sosial som til slutt kårer vinneren.
– Jeg hadde ikke forventa dette, sier en glad prisvinner etter å ha vært oppe på scenen og mottatt et diplom og en sjekk på 15.000 kroner fra Iren Luther, leder for Fagforbundets yrkesseksjon helse og sosial.
STÅENDE APPLAUS: Landskonferansen til yrkesseksjonen helse og sosial klapper Marie Helene Gaup Olsen opp på scenen. T.v. Iren Luther, leder for yrkesseksjonen helse og sosial i Fagforbundet.
Marte Bjerke
I kriteriene til Varmeprisen står det at den skal gis til en person, organisasjon eller arbeidsplass som har utmerket seg på en uegennyttig måte, og med spesiell omtanke og medmenneskelighet, ved å skape varme og omsorg i helse- og/eller sosialsektoren.
Engasjement for barn og samer
Det er kollegene på avdelingen for urologi, endokrin og plastikk-kirurgi på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) som har skyld i at Gaup Olsen nå står med en gjev utmerkelse i hånda. Det er de som har nominert henne.
– Det er veldig artig å få en sånn pris, at det engasjementet jeg har, blir satt pris på, sier Gaup Olsen til Fagbladet.
Og nettopp engasjementet er en viktig del av juryens begrunnelse for å gi helsefagarbeideren Varmeprisen 2022:
– I tillegg til å bli beskrevet som å være en dyktig og engasjert medarbeider som hele sykehuset drar nytte av kunnskapen til, har vinneren også imponerende mange verv ved både avdelingen og i Fagforbundet, sier Iren Luther under utdelingen.
Gaup Olsens engasjement for den samiske delen av befolkningen og for barn blir særlig trukket fram. Helsefagarbeideren jobber blant annet med barn som pårørende.
Prisbelønnet avdeling
Den første uka i november var alle yrkesseksjonene i Fagforbundet samla på Gardermoen for å stake ut kursen for de neste åra, basert på landsmøtets vedtak i oktober. I løpet av tre intensive dager ble et bredt spekter av temaer debattert og hovedlinjer formulert.
Gaup Olsen hadde tatt turen fra Tromsø til Gardermoen ens ærend for å ta imot Varmeprisen, men hun ble på mange måter også et symbol på en av de sentrale sakene for konferansen: arbeidsdeling og anerkjennelse av helsefagarbeideres kompetanse.
– Som helsefagarbeider får jeg tillit og ansvar. Ledelsen på min avdeling har skjønt verdien av helsefagarbeidere, sier Gaup Olsen om arbeidsplassen sin.
FORBILDE: Hovedtillitsvalgt Marianne Starup (t.h.) hadde også tatt turen fra Tromsø for å hylle kollega Gaup Olsen. – Vi kan snakke så mye vi vil om kompetansen til helsefagarbeiderne, men en person som Marie Helene viser det i praksis, sier Starup, som kaller kollegaen et forbilde.
Marte Bjerke
Men så jobber hun også på en prisbelønnet avdeling: Kollega og hjelpepleier Jan Bakkevold fikk Varmeprisen i 2013, og i 2020 ble sjefen hennes kåret til Årets arbeidsgiver av Fagforbundet.
Gaup Olsen skryter av arbeidsmiljøet og trekker blant annet fram at avdelingen har sangstund annenhver torsdag.
– Det er ikke mange kirurgiske avdelinger som har det, påpeker hun.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB