JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medallion for Excellence

Helsefagarbeider Silje fikk fjerdeplass og hederlig omtale i Yrkes-EM

LÆRERIKT: Superfornøyd med fjerde plass. Nå vil helsefagarbeider Silje Kjærnli kjempe om en plass i Yrkes-VM i 2019.

LÆRERIKT: Superfornøyd med fjerde plass. Nå vil helsefagarbeider Silje Kjærnli kjempe om en plass i Yrkes-VM i 2019.

Worldskills Norge

- Jeg glemmer publikum og dommeren i det jeg kommer på scenen og hilser på pasienten, sier helsefagarbeider Silje Kjærnli etter Yrkes-EM.

2018100113120020230821171436

titti.brun@fagbladet.no

I det helsefagarbeider Silje Kjærnli entret scenen i Yrkes-EM i Budapest, gikk skylappene på.

– Da var jeg lissom på jobb.

Kjærnli endte med en sterk fjerdeplass og Medallion for Excellence. Medaljen, som kan tilsvare hederlig omtale, går til dem som har oppnådd 700 poeng eller mer uten å havne på pallen.

– Fjerdeplass er en litt sur plassering, men jeg er kjempestolt av å fått så mange poeng. Nå har jeg verdens beste følelse, sier Silje etter konkurransen.

Se video med Silje her

EM i 2018

I snart ti år har Norge deltatt med unge fagarbeidere i annet hvert år i EM- og VM-yrkesfag. I år var Budapest vertsby for EM. Over 500 deltakere fra 28 land deltok i 35 ulike fag. Fra Norge konkurrerte 12 unge om pallplass. Kjærnli var eneste norske helsefagarbeider.

WorldSkills Norway er en ideell organisasjon som arbeider for å høyne statusen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning. Det er Worldskills som arrangerer NM-Yrkesfag årlig, sender deltakere til EM og VM annet hvert år.

Spennende erfaring

Silje fikk tilsendt oppgavene noen uker før konkurransen.

– Jeg fikk sjokk da jeg så hvor omfattende oppgavene var.

Flere av dem gjaldt pasientgrupper hun overhodet ikke hadde vært borti før.

– Jeg måtte lese meg kraftig opp på brystkreft, men heldigvis fikk jeg god hjelp på lærlingplassen min på Lovisenberg Sykehus i Oslo.

Øvde foran elevpublikum

Kjærnli har også øvd på å løse oppgaver foran elevpublikum på Stovner videregående. Lærer Monica Devito var hennes coach i månedene før konkurransen.

– Jeg hadde et fantastisk støtteapparat, både fra Fagforbundet og veiledere, sier Kjærnli.

Yrkes-VM 2019 i Russland

Nå har hun fått blod på tann og sikter mot Yrkes-VM i Russland neste år.

Tidligere i år konkurrerte hun og vant fylkesmesterskapet i Oslo for andre gang. Dermed går hun videre til NM-yrkesfag i slutten av oktober.

– Det er spennende å konkurrere. Jeg lærer så mye nytt. Jeg skal gi alt for å prøve å vinne NM så jeg kan komme videre til VM.

I 2015 vant helsefagarbeider Jenny Marlen S. Fossan VM i yrkesfag i Brasil, noe som ble behørig markert da hun kom hjem igjen til gamlelandet.

Drømmer om heltidsjobb

Drømmen er å få full stilling som helsefagarbeider på sykehus.

– Det er ikke lett, men veilederen min på Lovisenberg Sykehus har full stilling, så det er ikke umulig, sier Kjærnli med et smil.

Hvis hun ikke får full stilling, så er plan B å gå videre til sykepleien.

Sterk innsats av yrkeslandslaget

Samlet sett ble Norge det femte beste landet i Europa og best i Norden. 10 av de 12 på yrkeslandslaget fikk over 700 poeng.

Anleggsgartnerne tok gull. Sveiserne tok sølv, mens elektriker, bilmekaniker og lastebilmekaniker tok hver sin bronse.

I tillegg til pallplasseringene fikk fem av deltakerne tildelt Medallion for Excellence. Den gikk til deltakere som fikk 700 poeng eller mer, men fordi nivået var så høyt, likevel ikke fikk pallplass. Silje Kjærnli var en av dem.

Her er resultatlisten for Yrkes-EM 2018 – Team Norway

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy