Helsepersonell på rød løper: Her ankommer Silje og Wenche hederskonsert med verdensstjerna
RØD LØPER: Silje Mjanger (tv) og Wenche Lygre var to av 200 hlesearbeidere som var invitert til hederskonserten i Grieghallen.
Eivind Senneset
Den røde løperen var rullet ut da helsefagarbeider Wenche Lygre ankom Grieghallen i går kveld. Ansatte i helse og omsorg ble hedret med gratiskonsert med verdensstjernen Leif Ove Andsnes.
sidsel.hjelme@fagbladet.no
Wenche Lygre er en av de mange som har stått i smitten og kjempet for koronasyke menneskers liv. Mange ganger forgjeves. På Wenches arbeidsplass, Gullstøltunet sykehjem i Bergen, døde seks av ti pasienter i løpet av en uke, fem av dem av korona.
Wenche og 199 andre som har stått i frontlinjen i denne tiden, var de som skulle hedres da Grieghallen gjenåpnet etter å ha vært koronastengt i tre måneder. En konsert for spesielt inviterte.
VERDENSSTJERNE: Pianisten Leif Ove Andsnes spilte Griegs A-mollkonsert for helsefagarbeiderne i Grieghallen.
Eivind Senneset
På de 200 setene i salen satt ansatte i helse og omsorg, transport, renhold, dagligvarehandel og krisehåndtering. Kun hvert tredje sete var i bruk under konserten for å opprettholde nødvendig avstand mellom gjestene.
Heltene skal feires
– I dag feirer vi dere som har vært helter i by og distrikt, ja dere som har reddet liv, sa Bernt Bauge, direktør for Bergen Filharmoniske orkester i sin åpningstale.
Helsefagarbeider Wenche Lygre og kollega Silje Mjanger følte seg beæret over å være invitert.
– Det var utrolig flott å være her. Det er mange år siden jeg var i Grieghallen, sier Wenche Lygre.
FULLT ORKESTER: For første gang siden koronautbruddet spilte Bergen Filharmoniske orkester med publikum i salen.
Eivind Senneset
Må bearbeides
Rød løper er på ingen måte hverdagskost for helsefagarbeideren. Gullstøltunet sykehjem har vært av de aller hardest rammede sykehjemmene.
Wenche Lygre kom rett fra ferie da smitten første ble oppdaget, så mens alle kolleger ble sendt i karantene, måtte Wenche ta på seg smitteutstyret og stå løpet ut.
– Fra at beboerne fikk milde influensasymptomer til de ble alvorlig syke gikk det veldig fort.
Smitten er for lengst ute av sykehjemmet, men det tar tid å bearbeide det de har vært gjennom:
– Når du mister seks av ti beboere i løpet av en uke, så gjør det noe med deg. Dette er mennesker vi har vært tett på, og som vi blir veldig glade i.
SMITTEREGIME: Bare hvert tredje sete var i bruk under konserten.
Eivind Senneseet
Ikke redd for å bli smittet
– Var du selv redd for å bli smittet?
– Nei, det var jeg ikke. Jeg var så trygg på smitteregimet vi hadde, og vi fulgte det til punkt og prikke. Men det har vært tøft.
– Derfor betyr det veldig mye for meg at vi ble satt pris på med denne nydelige konserten, sier Lygre.
• På dette sykehjemmet fikk 35 av de ansatte korona. Her er de tilbake på jobb
Musikken
På programmet stod musikk av Edvard Grieg: A-mollkonserten med Leif Ove Andsnes som solist, Hyldningsmarsj fra Sigurd Jorsalfar og lyriske stykker av Grieg og Ørjan Matre, inklusive en urframføring av ny sats "Notturno".
Eivind Senneset