JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Gaza

Hemmelighold rundt norske deler til israelske jagerfly

JAGERFLY: Israel utfører stadig luftangrep mot Gazastripen.

JAGERFLY: Israel utfører stadig luftangrep mot Gazastripen.

NTB/AFP

SV er bekymret for at Norge kan være deltakende i et potensielt folkemord.

2024040910120720240409101207

Yngvil@lomedia.no

 

Krigen mellom Israel og Hamas fortsetter med full styrke, seks måneder etter angrepene startet.

– Israels anvendelse av luftmakt på Gazastripen er den mest massive og intense anvendelse av luftmakt mot et lite, avgrenset og tett befolket område jeg kjenner til etter andre verdenskrig, har forskningsleder Dag Henriksen ved Luftkrigsskolen sagt tidligere til NTB.

F-35 jagerflyene som Israel bruker i krigen, består alle av deler som selskaper i Norge har levert. Det bekrefter den amerikanske flyprodusenten til FriFagbevegelse.

GAZA: Siden krigen brøt ut har store deler av Gaza blitt lagt i ruiner.

GAZA: Siden krigen brøt ut har store deler av Gaza blitt lagt i ruiner.

NTB

Det største av de ni deltakende selskapene, Kongsberg Gruppen, har Næringsdepartementet som den største eieren.

Men verken næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) eller Kongsberg Gruppen vil snakke om forbindelsene mellom produksjonen av F-35-deler på norsk jord, og risikoen for krigsforbrytelser i Gaza.

– Spørsmål om salg av F-35 fra USA til Israel må stilles til amerikanske myndigheter, skriver kommunikasjonssjef i Kongsberg Gruppen, Ronny Lie, i en e-post til FriFagbevegelse.

– Det holder ikke

Ingrid Fiskaa, utenrikspolitisk talsperson i SV, har stilt et skriftlig spørsmål til næringsministeren om han ville sørge for åpenhet rundt risikovurderingene til Kongsberg Gruppen.

Vestre svarer at alle selskaper som har staten som eier følger lover og regler.

TAUS: Næringsminister Jan Christian Vestre vil ikke offentliggjøre samtaler mellom staten og Kongsberggruppen.

TAUS: Næringsminister Jan Christian Vestre vil ikke offentliggjøre samtaler mellom staten og Kongsberggruppen.

Leif Martin Kirknes

– Det er naturlig at selskaper i en krevende tid er ekstra forsiktige, skriver Vestre.

Han forsikrer om at departementet har en dialog med Nammo AS og Kongsberg Gruppen ASA om nettopp vurderinger rundt forsiktighet knyttet til respekt for humanitærretten.

Det svaret er ikke Fiskaa fornøyd med.

IKKE FORNØYD: Ingrid Fiskaa i SV er ikke fornøyd med svaret fra næringsministeren.

IKKE FORNØYD: Ingrid Fiskaa i SV er ikke fornøyd med svaret fra næringsministeren.

NTB

– Dette gir oss ingen svar, sier hun til FriFagbevegelse.

– Det holder ikke for oss å få vite at Næringsdepartementet har en dialog med Kongsberg Gruppen om dette, når vi ikke aner hva den dialogen handler om og hvilke vurderinger som faktisk blir gjort, sier hun.

Hun forklarer at hun er bekymret fordi Norge risikerer å være medskyldige i krigsforbrytelser og det som kan vise seg å være et folkemord.

{f1}

F-35 brukes «konstant» i Gaza 

Det har lenge vært kjent at Israel bruker de norsk-utstyrte jagerflyene i bombingen av Gaza.

To F-35-piloter var blant de første som fløy over Gaza for å starte gjengjeldelsene for Hamas-angrepene mot sivile og militære mål i Israel 7. oktober i fjor, ifølge det israelske mediet Ynet.

Det israelske flyvåpenet bruker de avanserte krigsflyene konstant i Gaza, rapporterte Israels største avis Yediot Akhronot i en reportasje om landets F-35-flåte nylig.

GAZA: Slik ser store deler av Gaza ut nå.

GAZA: Slik ser store deler av Gaza ut nå.

AA/ABACA/ NTB

– Fra starten har vi hatt et team på 40 ansatte som alltid skynder seg til flyene (…) for å laste på bomber, missiler og drivstoff, forteller sersjantmajor Michael på flybasen til F-35-skvadronen til avisa.

Skal skaffe flere F-35

Midt under krigen i Gaza blir det kjent at Israel skal anskaffe flere F-35-jagerfly. Trolig vil ikke det påvirke norsk eksport av F-35-flydeler, etter det FriFagbevegelse erfarer.

– Ingenting tyder så langt på at Norge har tenkt til å avslutte eksporten av deler til jagerfly-produsenten, sier SVs Ingrid Fiskaa til FriFagbevegelse.

ISRAEL: Det er slike fly Israel bruker i angrepene.

ISRAEL: Det er slike fly Israel bruker i angrepene.

Skjermbilde fra Israels flyvåpen Instagram

I løpet av noen måneder skal Israel anskaffe ytterligere 25 slike jagerfly, opplyste Lockheed Martin i februar til våpenindustriavisa Shephard.

Israel bestemte i fjor sommer at de skal anskaffe flyene, som landet får gjennom USAs militære bistandspakke på flere milliarder dollar hvert år.

Ingen svar om eksporttillatelser

Utenriksdepartementet (UD) har ansvaret for å gi eksporttillatelser for våpen og våpendeler.

ANGREP: Israel vil skaffe flere jagerfly.

ANGREP: Israel vil skaffe flere jagerfly.

NTB

Departementet svarer ikke FriFagbevegelse på om de har gitt eksporttillatelser til de norske leverandørene av F-35-deler etter 7. oktober 2023, i en tid da store deler av verden anklager Israel for å begå krigsforbrytelser mot Gazas sivile.

UD viser til taushetsplikt.

Stanser leveranser

Leveransene av deler til jagerflyene har skapt reaksjoner i flere land.

En domstol i Nederland stanset i februar eksport av deler fra F-35 sitt lager i Nederland til Israel. Grunnen var risikoen for at Israel bruker dem i krigsforbrytelser i Gaza, etter 7. oktober i fjor.

Den nederlandske regjeringen har anket dommen.

I mars gikk Amnesty International til sak mot den danske stat, og krever stans i dansk eksport av F-35-deler til USA som kan havne i israelske krigsfly over Gaza.

Dette er saken

• Staten eier mange selskaper og har strenge krav til hvordan selskapene skal oppføre seg i verden.

• Blant annet skal selskapene gjøre «aktsomhetsvurderinger» av virksomheten sin. Det betyr for eksempel å sjekke grundig om det er risiko for at de kan bidra til brudd på humanitærretten, et annet ord for krigens folkerett.

• Men offentligheten får ikke vite om eller hvordan statseide Kongsberg Gruppen vurderer dette under Gaza-krigen.

• Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) leder departementet som både eier mange av de statseide selskapene og som har ansvar for regjeringens eierskapsmelding.

• Vestre forsikrer om at departementet har dialog med Kongsberg Gruppen om aktsomhetsvurderinger i lys av krigen i Gaza.

• FriFagbevegelse søkte om innsyn i dialogen mellom Næringsdepartementet og Kongsberg Gruppen, men fikk avslag.

Grunnen er at Næringsdepartementet må kunne ha en fortrolig dialog med Kongsberg Gruppen uten at den blir offentlig kjent, skriver rådgiverne i departementet i avslaget på innsynsbegjæringen. De mener innsyn kan svekke Næringsdepartementets eierutøvelse.

Kilder: FriFagbevegelse, Eierskapsmeldingen og svar til SV på Stortinget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy