Kjøkkenassistent Karin Hardbakken har bakt lussekatter og konfektkaker.
Werner Juvik
Ingeborg Vigerust Rangul
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Kjøkkengjengen hadde langtidsstekt 55 kilo ribbe gjennom natten og sprøstekt svoren da de kom på vakt om morgenen.
Lukten av den nystekte ribba, gløgg, juletre, pepperkaker, klementiner og krumkaker møter alle som kommer inn gjennom døren fra 14 kalde minusgrader ute en onsdag i desember.
– Matlukten er en viktig del av måltidet. Nå som julen nærmer seg, skal det være en atmosfære av forventninger og glede her på huset, sier kjøkkensjef Lise Merete Solli Bakke.
• – Det er ikke greit å servere middag klokka 13 hvis pasienten spiser frokost klokka 11
Konfektkaker til jul
Kjøkkengjengen på åtte har holdt på siden tidlig morgen. Det er travelt før jul med mye ekstra godt som skal lages.
– Her er det mye liv og røre. Vi er en fin gjeng. Med godt arbeidsmiljø blir det god mat, mener Lise, mens latterkuler blander seg med duren fra den svære industrimiksmasteren. Den er i full gang med å vispe litervis med fløte som skal bli krem til dagens dessert – tilslørte bondepiker.
På benken langs vinduet, under ei tent julestjerne, ligger hundrevis av lussekatter på rist. Karin Hardbakken har bakt ut og steikt nærmere 400 stykker. Nå er det konfektkaker som står på planen.
– Her er det masse mandler og sjokolade. Skikkelig godis. Jeg regner med å lage 5-600 stykker.
Dessuten skal hun lage og pynte en bløtkake som en skole har bestilt. Catering til kommunen, skoler, barnehager og kommunestyremøter er det kjøkkenet på helsehuset som tar seg av.
TÅLMODIGEHETEN SELV: Kjøkkenassistent Karin Hardbakken har bakt lussekatter og konfektkaker siden hun kom på jobb. Her ligger det mye omtanke bake hver eneste konfektkake som legges på fatet.
Werner Juvik
Hemmeligheten bak sylta
Raymond Slaggerud henter bakk etter bakk med ferdigstekt ribbe. Disse deles opp i passelige porsjonsstykker til de ulike avdelingene, før de går rett på fryseren.
Deretter skal sylta til pers. To store former med sylte har stått i press gjennom natten. Den skjæres i passelige biter, vakuumeres og fryses. Først deler Raymond ut noen smaksprøver og røper hemmeligheten bak den gode smaken.
– Den i butikken synes jeg ofte er overkrydret. På kjøkkenet på helsehuset bruker vi bare salt og pepper.
Syltelagingen startet han med i november. Kjøkkenet har bare fem former, og de skal ha 30 kilo klart før jula kommer.
• Sju tips for å hindre underernæring hos eldre:
Pass på tennene
– Svoren kan vi ikke fryse ned og ta opp på julaften. Den må spises nå som den er nylaget.
Lise går rundt på huset og deler villig vekk av svoren til alle som vil ha.
– Pass på tennene, advarer hun leende.
Lukten av svor blander seg med lukten av julekakebakst. Flere avdelinger baker julekaker sammen med beboerne.
Lukt er minner og kan gi bilder av egen barndom. Her på helsehuset blir mattradisjonene til beboerne tatt vare på. Derfor skal det bakes sju slag og mer til før julen starter.
• Er det nok at maten er sunn?
Helsefagarbeider Helene Skrårudsether har laget Serinakaker sammen med beboerne. Nå er det brune pinner som står på programmet. Sammen med beboer Randi Kristiansen pensler hun emnene før sukkeret skal strøs på.
– Jeg er veldig glad i smultringer, forteller Randi.
Hun synes det er så koselig at det er pyntet til jul og julemusikken som spilles. Randi er en av 76 beboere og har nettopp fått sitt 12. barnebarn.
På pauserommet sitter latteren løst og humoren er løssluppen. fra venster sitter Siv Kittelstad, Raymond Slaggerud, Lise Merete Solli Bakke, Karin Hardbakken, Rita Nybroen, Rune Reinfjord og Hege Lundsbakken Olafsen.
Werner Juvik
Trodde jeg var gæren
I kantina begynner de faste middagsspiserne å komme. På et bord sitter kameratgjengen som er innom nesten hver dag. På et annet bord sitter seks frivillige og spiser før de skal ut og kjøre middagen til de hjemmeboende. To og to kjører de sammen. Pensjonister alle sammen.
Solveig Nerkvern kjører inn med rullestolen sin. Hun har spist lunsj og venter på den faste venninnegjengen som kommer på besøk.
– Sykdommen ødelegger så mye. Men jeg har vært heldig likevel. Her skal je gå att, ler hun.
Solveig har bodd på Løten helsehus i 10-12 år. Hun havnet i rullestol etter at hun fikk multippel sklerose.
Det beste juleminnet er når hun og søsknene sto ute i snøhaugen i småsko og ventet på nissen. Hun vokste opp å gård med mange dyr og de satte ut graut på låven. Nissen viste seg alltid.
– Mor var en flink lærerinne når det gjaldt mat. Da jeg flyttet for meg selv, bakte jeg så mye til jul at folk trodde jeg var gæren.
Det var tyske skiver, brune pinner, smultringer og serinakaker. Og lutefisk på lefse på julaften. Helt til hun giftet seg. Da ble det ribbe som er vanlig i Løten-traktene.
– Jeg husker at bestemor kom fra Trysil til oss og bakte lefser. Det var ei fin tid.
MAT OG GOD STEMNING: Gjengen på Løten Helsetun som sørger for god mat og julestemning. Øverst fra venstre: Karin Hardbakken, Rune Reinfjord, Hege Lundsbakken Olafsen, Raymond Slaggerud og Rita Nybroen. Nederst fra venstre: Nina Snekkerhaugen, Lise Merete Solli Bakke og Siv Kittelstad.
Werner Juvik
Venter på mmmm
Mens avdelingene koser seg med svoren fra ribba og vafler til lunsj, er de ansatte på kjøkkenet ferdige med å lage dagens middag. Seibiff og gulrotstuing.
I tillegg til de 76 beboerne, lager de mat til dagsenter og hjemmeboende. I tillegg kommer det pårørende og kjøper mat, de har trofaste kantinegjester og folk som bor i nabolaget som også kommer og spiser middag.
– Det er kjedelig hvis jeg måtte drive og legge all maten i bokser. Jeg synes det er best å være kokk og lage maten og så servere den varm. Ikke å drive og varme opp noe ferdiglaget.
Kokk, Hege Lundsbakken Olafsen, rører rundt i gulrotstuingen med ei svær tresleiv.
– Mmmm, kommer det fra kjøkkensjefen. Det er stikkordet for at maten smaker.
– Vi venter på den lyden, ler Hege.
Se flere bilder her:
MMMM: Det er lyden som må til for å vite om maten er god. Kjøkkensjefen Lise Merete Solli Bakke smaker på maten til Hege Lundsbakken Olafsen.
Werner Juvik
BRUNE PINNER: PÅ avdelingene rundt omkring på Løten Helsehus bakes de ansatte julekaker sammen med beboerne. Her er det Randi Kristiansen og helsefagarbeider Helene Skrårudsether som sørger for noe godt til kaffen i romjula.
Werner Juvik
JULEN ER GOD: Solveig Nerkvern har bodd på Løten Helsetun i over ti år.
Werner Juvik
{"426731":{"type":"l","url":"/image-3.426731.61dff6d168","cap":"TÅLMODIGEHETEN SELV: Kjøkkenassistent Karin Hardbakken har bakt lussekatter og konfektkaker siden hun kom på jobb. Her ligger det mye omtanke bake hver eneste konfektkake som legges på fatet. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426733":{"type":"m","url":"/image-3.426733.25c4363c16","cap":"BRUNE PINNER: PÅ avdelingene rundt omkring på Løten Helsehus bakes de ansatte julekaker sammen med beboerne. Her er det Randi Kristiansen og helsefagarbeider Helene Skrårudsether som sørger for noe godt til kaffen i romjula.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426735":{"type":"m","url":"/image-3.426735.78bac28754","cap":"MMMM: Det er lyden som må til for å vite om maten er god. Kjøkkensjefen Lise Merete Solli Bakke smaker på maten til Hege Lundsbakken Olafsen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426736":{"type":"m","url":"/image-3.426736.6445a150a3","cap":"JULEN ER GOD: Solveig Nerkvern har bodd på Løten Helsetun i over ti år.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426737":{"type":"s","url":"/image-3.426737.4b4163d567","cap":"MAT OG GOD STEMNING: Gjengen på Løten Helsetun som sørger for god mat og julestemning. Øverst fra venstre: Karin Hardbakken, Rune Reinfjord, Hege Lundsbakken Olafsen, Raymond Slaggerud og Rita Nybroen. Nederst fra venstre: Nina Snekkerhaugen, Lise Merete Solli Bakke og Siv Kittelstad. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426738":{"type":"m","url":"/image-3.426738.1770e6f5a3","cap":"På pauserommet sitter latteren løst og humoren er løssluppen. fra venster sitter Siv Kittelstad, Raymond Slaggerud, Lise Merete Solli Bakke, Karin Hardbakken, Rita Nybroen, Rune Reinfjord og Hege Lundsbakken Olafsen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}