Koronasmitten i Eidsvoll:
Her ble smittemarerittet til virkelighet for de ansatte: – Vi ble sjokkert over utbruddet, sier helsefagarbeider Vegard
Vegard Store er plasstillitsvalgt for Fagforbundet i smitterammede Villa Skaar Valstad
Kathrine Geard
41 beboere og ansatte har testet positivt på sykehjemmet, og seks beboere er så langt døde.
kathrine.geard@fagbladet.no
Etter at det for to uker siden brøt ut smitte på det privateide sjukehjemmet Villa Skaar Valstad på Eidsvoll har hele 20 ansatte og 21 beboere testet positivt for Covid-19.
Så langt har seks beboere dødd av viruset. Det siste dødsfallet ble gjort kjent på sjukehjemmets nettside tirsdag kveld. Siden tirsdag har det vært to nye smittetilfeller blant de ansatte.
– Utbruddet kom som et sjokk på oss selv om vi også fryktet at det kunne skje, sier helsefagarbeider og plasstillitsvalgt for Fagforbundet, Vegard Store.
Helsefagarbeider Vegard Store sier de fulgte smittevernsreglene, og ble sjokkert da så mange likevl ble smittet på en gang.
Kathrine Geard
Redde for å smitte
Han har arbeidet ved sjukehjemmet siden han begynte i praksis her i 2010, og er på vakt når Fagbladet ringer.
– Vi var jo redde for å smitte gamle og svake beboere og har vært flinke til å følge alle smittevernregler. Derfor ble vi faktisk overrasket da testene var positive.
Ifølge kommunelegen i Eidsvoll, Carl Magnus Jensen, var verken beboere eller ansatte preget av symptomer da utbruddet ble avdekket. Men tolv beboere og åtte ansatte var da allerede smittet.
Villa Skaar Valstad .
Kathrine Geard
Står bra til med kolleger
Det er tungt for alle at så mange beboere har dødd. Blant smittede ansatte er det flere medlemmer av Fagforbundet. Heldigvis er ingen av dem blitt alvorlig sjuke.
– Jeg har ringt rundt for å høre hvordan det går. De sier de har det bra, forteller Store.
Kommunelegen beskriver situasjonen ved Valstad som fortsatt krevende. Sjukdom hos beboere, isolasjon og karantene hos ansatte, og vedvarende smitteverntiltak gjør arbeidsdagene tunge.
– Man ser bedring hos noen pasienter og noen er fortsatt syke med behov for oksygenbehandling. Jeg har stor respekt for de ansatte som ivaretar beboerne gjennom denne tiden, sier kommuneoverlegen.
Står på
Selv om mange kolleger er i karantene, jobber ikke Store mer enn sine vanlige vakter.
– Vi står på så godt vi kan og er ekstra påpasselige nå med å sprite, og bruke munnbind og smittefrakker.
Samtidig følges smittesituasjonen tett.
– Vi tester oss hver tredje dag. Det er betryggende, sier Store, som roser bestyrer Marianne Stenberg og faglig leder Aleksandra Saran for å stå på døgnet rundt for beboerne og ansatte på Valstad.
– Uten dem i denne situasjonen så hadde ikke dette her gått i det hele tatt. Så all heder og ære til dem.
Bestyreren har beskrevet situasjonen sjukehjemmet står i som et mareritt. Også hun ble overrasket da så mange testet positivt samtidig, uten at de mistenkte smitte, ettersom de har hatt gode rutiner, forebyggende tiltak og utstyr på plass.
– Allikevel fikk vi det inn. Og det har jo smittet voldsomt, uttalte Stenberg til VG.
Spredt til andre sjukehjem
Utbruddet ved Villa Skaar Valstad har gitt store ringvirkninger lokalt. Det er påvist smitte i husstander til smittede ansatte, det er innført karantenetiltak på skoler til barn av ansatte. Det har også vært karantenetiltak og påvist smitte ved andre institusjoner. Det skyldes at en smittet ansatt ved Valstad også jobbet ved de kommunale virksomhetene, Vilberg helsetun og Pålsejordet bokollektiv. Det er ikke uvanlig at helsearbeidere fortsatt jobber på flere institusjoner, selv om resten av samfunnet er pålagt strenge kontaktrestriksjoner.
Hele stillinger
Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Eidsvoll, Gøril Tidem, forteller at de har mottatt mange henvendelser fra helseansatte i kommunen som har spørsmål rundt det å jobbe ved flere steder samtidig.
– De lurer på hva de skal gjøre. De fleste har deltidsstillinger og er avhengig av å kunne ta ekstravakter flere steder for å ha en lønn å leve av, sier hun til Romerikes Blad
Svaret er at kommunen bør gi helsearbeiderne størst mulig stillingsprosenter, slik at de slipper å jobbe på flere steder, mener Tidem.
– Å gi ansatte 100-prosentstillinger er det beste som kan gjøres for å hindre kryss-smitte.
Koronacrew i sving
På det meste var om lag 50 ansatte ved Vilberg helsetun i karantene. Tre beboere og en ansatt har fått påvist smitte. Det har ført til at helsetunet gjenåpnet smitteavdelingen som de etablerte da pandemien kom i vår, og satt i sving et tilhørende arbeidslag, eller koronacrew som de kaller det.
– Vi ble et bra innarbeidet team i vår, og nå er vi i gang igjen, forteller fagarbeider Aase Andersen Fosshaug, som er både plasstillitsvalgt og leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet Eidsvoll.
Aase Andersen Fosshaug er tillitsvalgt og jobber med koronapasienter på det kommunale sjukehjemmet Vilberg helsetun,
Kathrine Geard
I den første bølgen fikk helsetunet inn fire koronapasienter fra sjukehus, som alle klarte seg bra. I den rolige perioden i sommer gikk de tilbake til vanlig turnus.
– Men vi har jo vært i beredskap hele tida og var klare for innsats.
Kviet seg for smittejobben
Fosshaug forteller at mange ansatte kvidde seg for å jobbe med covid-19-pasienter da det ble aktuelt i vår. Noen var redde for å bli smittet sjøl, andre tenkte på sårbare familiemedlemmer hjemme.
– Det var en rar situasjon. Få ønsket å jobbe i koronaavdelingen, sier Fosshaug, som følte på at de i koronacrewet nærmest ble sett på som «pestbefengte».
Men nå er det helt annerledes. Teamet i runde to er delvis det samme, men det har ikke vært vanskelig å rekruttere nye kolleger.
– Folk føler seg mye tryggere. Som en sa det: I dagens situasjon er det sikrere å jobbe på koronaavdelingen med alt smittevernutstyret vi bruker enn å handle på Kiwi. Man veit jo aldri hva folk har tatt i der.
Tar vare på hverandre
Fosshaug oppfatter heller ikke at folk er umotiverte. De er slitne, men ikke utslitte.
– Jeg føler vi har mer å gå på. Vi står på og backer hverandre opp hvis noen blir kjei en dag.
Kommunelegens råd den dagen koronacrewet ble dannet, om å være der for hverandre når de ble slitne i hodet og fikk trang til å slappe av på rutinene, har vært en viktig rettesnor for arbeidet.
– Jeg har tenkt mye på det han sa. Vi har klart å holde hverandre litt i øra, sier Fosshaug.
Minimal kontakt
Men det har kostet å jobbe blant sårbare beboere. De har hele tida vært redde for å ta med smitte inn.
– Livet har helt klart blitt forringet. Datteren min jobber også i helsevesenet. Vi og resten av familien har knapt sett hverandre siden i vår. Vi omgås minst mulig og har for det meste telefonkontakt.
Samtidig har de nok tøyd strikken noen ganger for å berolige utrygge, redde pasienter, innrømmer Fosshaug.
– Vi skal egentlig være kort inne hos pasientene. Men har de angst, som de fort får når de er aleine på rommet, sitter vi jo lenger hos dem. Men da utsetter vi oss for mer smittefare.