Her blir det jubel og styrket beredskap

NY BRANNBIL: Rødt er stor mannskapsbil, orange er fremskutt enhet (mindre bil med slukkeutstyr) og gult er dykkerbil. Gavene er hilsen Gjensidigestiftelsen.

NY BRANNBIL: Rødt er stor mannskapsbil, orange er fremskutt enhet (mindre bil med slukkeutstyr) og gult er dykkerbil. Gavene er hilsen Gjensidigestiftelsen.

Disse kommunene får ny brannbil fra Gjensidigestiftelsen. Deler ut gaver for 350 millioner kroner til norske brannvesen.

2016052518070020160527102946

ola.tommeras@fagbladet.no

I år er Gjensidigestiftelsen 200 år. Det feires med å bruke 350 millioner kroner på på å styrke brannberedskapen i Norge. I disse dager deler stiftelsen ut 36 nye brannbiler. I noen brannvesen har det allerede vært jubel, bløtkake og formell overrekkelse av bestilling på ny bil. Til høsten leveres brannbilene.

Utstyr for 80 millioner

I mars måned bekjentgjorde Gjensidigestiftelsen at de vil bruke 350 millioner kroner av sitt overskudd til det som stiftelsen har kalt «Det store brannløftet». Alle landets 428 kommuner ble bedt om å søke om biler eller nytt utstyr. 398 kommuner søkte om ny bil. 36 biler deles ut nå.

– Vi kunne ikke imøtekomme alle, men samtlige brannvesen som har søk blir styrket. I tillegg til å gi bort brannbiler, får alle utstyrspakker til en samlet verdi på 80 millioner kroner, forteller administrerende direktør Unn Dehlen i Gjensidigestiftelsen. Av utstyr som deles ut er røykdykkerbekledning og utstyr til overflateredning.

Senere i år skal det i tillegg deles ut 160 millioner kroner til kompetanseheving, forskning og utvikling.

– Flott, men et tankekors

– Det er veldig fint at en privat aktør bruker overskuddet sitt på noe så fornuftig som å styrke landets brannberedskap, men det er også et tankekors, sier leder av norsk Brannmannsforum og brannsjef i Stjørdal, Bjørn Rønning.

Han viser til at store gaver fra et privat selskap til landets brannvesen, burde vært unødvendig.

– Brannberedskap er et offentlig ansvar. Det er en skam at kommuneøkonomien er kjørt så langt ned at mange brannvesen er avhengig av gaver for å ha utstyr på akseptabelt nivå, poengterer han.

Fordelingen av de 36 brannbilene mener Rønning at treffer godt, selv om hans eget brannvesen ikke ble tildelt gratis brannbil denne gangen.

– Det ser ut til at de har prioritert godt mellom søknadene, slik at de brannvesenene som trenger det alle mest har fått ny bil, sier han.

Det store brannløftet

• I år er Gjensidigestiftelsen 200 år. Det markeres med å bruke 350 millioner på å styrke brannberedskapen.

• 36 biler fordeles i disse dager. 12 mannskapsbiler, 23 mindre biler, såkalte framskutte enheter og én dykkerbil.

• 398 kommuner får utstyrspakker til 80 millioner kroner, røykdykkerbekledning og utstyr til overflateredning i vann.

• 160 millioner kroner skal deles ut til kompetanseheving, forskning og utvikling.

Veldig flott av Gjensidige å bruke overskuddet på å styrke brannberedskapen, men samtidig et tankekors. Dette er et offentlig ansvar.

Brannsjef i Stjørdal, Bjørn Rønning

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy