JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her blir Emma (18) noregsmeister

Emma Straub hjelper ein pasient som har hatt hjerneslag.

Emma Straub hjelper ein pasient som har hatt hjerneslag.

Foto: Eskild Hustvedt

Lærling Emma Straub (18) frå Trondheim vann yrkes-NM i helsearbeidarfaget 2022.

2022093012522320221003115359

karin.svendsen@fagbladet.no

Denne veka var det NM i yrkesfag i Kristiansand. Vinnarane skal no vidare til europameisterskapet i Polen neste år.

– Det var fantastisk å vere med på, seier Emma Straub.

Vinnaren i helsearbeidarfaget seier det var litt skummelt, men mest koseleg og lærerikt.

Ho har vore elev ved Strinda vidaregåande og er no lærling på geriatrisk avdeling på St. Olavs Hospital i Trondheim. Målet er å fullføre læretida og få fast jobb på sjukehus.

 

Varierte oppgåver

Emma og dei andre konkurrentane starta konkurransen på tysdag med ei oppgåve frå heimesjukepleia. Då hjelpte dei ein brukar som hadde hatt slag, og som var plaga med afasi, med påkledning og opptrening.

Dag to var ein situasjon frå sjukehus med ein pasient som var nyoperert med utlagt tarm. Her skulle deltakarane mellom anna stelle stomi, ta målingar og rettleie både pasienten og dei pårørande.

Siste dagen var det ei akuttoppgåve. På eit treningssenter fekk ein person eit krampeanfall. Deltakarane måtte gjennomføre fyrstehjelp, kontakte 113 og ta vare på venen til hen som fekk anfallet. Her hjelpte ambulanse-lærlingane til for å gjere det så realistisk som mogleg.

 

Visar fram dyktige fagfolk

Yrkes-NM vert arrangert annakvart år, men sist gong var i 2018. Arrangøren er organisasjonen Worldskills, og konkurransen i helsearbeidarfag er eit samarbeid med Fagforbundet, Delta, Spekter og KS.

Deltakarane kvalifiserer seg i fylkesvise konkurransar og vert så sendt vidare til å konkurrere i NM. I år var det litt færre deltakarar enn vanleg, berre seks personar. Pandemien gjorde det vanskeleg for mange fylke å arrangere konkurransar.

Kurt Rønning, nestleiar i yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet er likevel strålande nøgd.

– Vi er utruleg glade for få vere med på å arrangere yrkes-NM igjen. Det er ein flott måte å vise fram yrket og dei mange dyktige, unge fagfolka. Ekstra gøy er det sjølvsagt at ein medlem i Fagforbundet vant, seier ein smilande Rønning.

 

Mange fag

Sørlandshallen var full av forskjellege fag, som anten konkurrerte eller berre demonstrerte kva faga går ut på. I tillegg til helsearbeidarfag var det konkurranse i til dømes barne- og ungdomsarbeidarfag. På utdanningsmessa kunne ein få demonstrasjon av mellom anna ambulansearbeidarfag, frisørfag, hudpleiefag og ernæringsarbeidarfag.

 

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy