Robert Eriksson måtte gå

Her er din nye minister

Fagforbundets leder håper på bedre samarbeid med ny arbeidsminister

NY MINISTER: Anniken Hauglie - her fotografert med LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund - fikk onsdag jobben med å styre Arbeids- og sosialdepartementet.

NY MINISTER: Anniken Hauglie - her fotografert med LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-sjef Kristin Skogen Lund - fikk onsdag jobben med å styre Arbeids- og sosialdepartementet.

Ole Palmstr¯m

Anniken Hauglie kommer fra Oslo-politikken til Regjeringen.

2015121612403120151217081337

– Eriksson har ikke akkurat bidratt til å utvikle treparts-samarbeidet. Han har ikke brukt de mulighetene som ligger her, og ikke vist forståelse for å utvikle dette samarbeidet.

Mette Nord, leder Fagforbundet

knut.nygaard@fagbladet.no

Siden den blåblå regjeringen overtok for to år siden har arbeids- og sosialdepartementet vært styrt av Frp-eren Robert Eriksson.

Tirsdag ble det klart at Eriksson mister jobben som arbeids- og sosialminister. Nå er det Høyre-politikeren Anniken Hauglie som overtar. Hun fikk nøkkelen av Robert Eriksson allerede onsdag formiddag.

Konfliktfylt tid

I perioden med Eriksson som statsråd har det vært mange konflikter med fagbevegelsen, blant annet om pensjon og om arbeidsmiljøloven.

– Hva er årsaken til at «Høyre tar» arbeidsdepartementet. Ligger det noe politisk i det?

– Årsaken er balansen i regjeringa. Frp får én statsråd mer. Men det er klart at vi har et ønske om å ta hånd om det departementet på grunn av arbeidsledighetssituasjonen utfordringene og det er et område vi har hatt ønske om å jobbe mer med, svarte statsministeren på LO-Aktuelts spørsmål.

Les om resten av regjerinsutskiftingene hos frifagbevegelse.no

Fagforbundet: Håp om godt samarbeid

Fagforbundets leder, Mette Nord, tror at samarbeidet mellom fagbevegelsen og arbeidspartementet kan bli bedre med en ny kvinne i stolen. Også skiftet fra Frp til Høyre på feltet kan slå bra ut.

– Eriksson har ikke akkurat bidratt til å utvikle trepartssamarbeidet. Han har ikke brukt de mulighetene som ligger her, og ikke vist forståelse for å utvikle dette samarbeidet. Jeg har rett og slett slitt med å forstå hvordan han har definert trepartssamarbeidet. Det skal bli spennende å se hvordan den nye arbeidsministeren, Anniken Hauglie, tar i bruk fagbevegelsens kunnskap og kompetanse i organisering av arbeid og pensjon. Og en viktig ting for henne er å sikre sysselsettingen.

– Høyre mer moderat

– Hva tenker du om at posten som arbeidsminister nå går fra Fremskrittspartiet til Høyre?

– Arbeidet med sysselsetting er et stort og viktig område. Jeg tar dette som et signal på at Høyre vil ha hånden på rattet, og mer kontroll på arbeidet. Høyre har vært mer moderat i en del saker, selv om Robert Eriksson har hatt støtte i regjeringen. Tradisjonelt er jo Høyre mer verdikonservativt, selv om de etter hvert også har blitt mer preget av liberalisering. Jeg ønsker den nye arbeidsministeren lykke til, og ser fram til et konstruktivt samarbeid. Det blir spennende å se hva slags erklæring hun kommer med for arbeidet sitt, sier Nord.

– Det vi håper er at hun er mer opptatt av å spille på lag med fagbevegelsen. I arbeidet med å utvikle norsk arbeidsliv er trepartssamarbeidet bærebjelken, sier hun.

– En ting som er viktig, er at Anniken Hauglie nå får ansvaret for å legge fram viktige rapporter om grunnlaget for ny tjenestepensjon i offentlig sektor og arbeidstidsutvalgets rapport. Dette er store store oppgaver, og jeg håper hun har som mål å sikre og opprethholde levestandarden for framtidens pensjonister.

Fakta om Anniken Hauglie

* Ny arbeids- og sosialminister i Erna Solbergs regjering

* Født 10. september 1972 i Oslo, oppvokst i Ski kommune i Akershus.

* Utdannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo (2000).

* Har arbeidet politisk rådgiver for sosialministeren i Bondevik II-regjeringen og har arbeidet som sosialpolitisk rådgiver og kommunalpolitisk rådgiver i Høyres stortingsgruppe og som rådgiver i Forbrukerrådet.

* Byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo 2010-2013

* Byråd for kunnskap og utdanning i Oslo 2013-2015

* Gift med statssekretær Lars Jacob Hiim. De har to barn.

(Kilde: Wikipedia, Oslo Høyre)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy