JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Du kan få 20.000 ekstra i lønn med 60 fagskolepoeng

Her er en kommune som lønner ansatte som tar fagskole

LØNN SOM FORTJENT: Helsefagarbeidere med fagskole på toppen, fikk opp mot 20.000 kroner i lønnspålegg i høst.

LØNN SOM FORTJENT: Helsefagarbeidere med fagskole på toppen, fikk opp mot 20.000 kroner i lønnspålegg i høst.

Anita Arntzen

Alle helsefagarbeidere i Gjøvik kommune med fullført fagskole gikk opp i lønn i høst. De som tar relevant videreutdanning får lønn for studiestrevet.

2017113012444120230821171436

titti.brun@fagbladet.no

– Kommunen vil ha de beste, og vi trenger ansatte med høyest mulig kompetanse. Det er viktig for rekruttering og for å beholde folk, sier HR-sjef Elin Gundersen i Gjøvik kommune.

Hun jubler når ansatte videreutdanner seg. Gjøvik kommunes arbeidsgiverstrategi har pekt ut kompetanse som ett av seks satsingsområder.

– Det er et ledd i kommunens kompetanseplan at vi må se framover på områder vi har behov for bedre kunnskap. Våre ansatte må takle stadig nye utfordringer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FELLES MÅL: Kompetente ansatte gir bedre tjenester, mener hovedtillitsvalgt Randi Aaslund og  HR-sjef Elin Gundersen Limoseth og  i Gjøvik kommune.

FELLES MÅL: Kompetente ansatte gir bedre tjenester, mener hovedtillitsvalgt Randi Aaslund og HR-sjef Elin Gundersen Limoseth og i Gjøvik kommune.

Anita Arntzen

Bare noen har gratis fagskole

Opptil 20.000 i lønnsøkning

I de lokale lønnsforhandlingene i høst fikk 120 ansatte økt lønna fordi de hadde økt kompetansen, nærmere 30 av dem var helsefagarbeidere. De fikk økt lønna med opptil 20.000 kroner.

– Vi gjør ingen forskjell på studiepoeng. Er kompetansen relevant øker lønna like mye enten studiepoengene kommer fra fagskole eller høyskole.

Arbeidsgiver avgjør

Fagforbundet har gang på gang krevd at fagskole skal gi lønnsopprykk. I hovedoppgjøret 2016 kom gjennomslaget. Fagarbeidere som arbeider i kommunen, kan få opptil 20.000 kroner ekstra i lønn hvis de har utdanning på fagskolenivå.

Arbeidsgiver har retten til å vurdere om kompetansen er relevant for arbeidet, og derved siste ordet i de lokale lønnsforhandlingene.

Gjøvik plasserer fagarbeideren i en stillingskode som gir lønnsøkning. Det er det ikke alle kommuner som gjør. Oversikten over årets lokale oppgjør er ikke klare, men tilbakemeldinger fra viser at ikke alle kommuner verdsetter videreutdanning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØKTE LØNNA: Mer krevende pasienter krever bedre kompetanse, mener Marthe Fjellstad og Mona Svartbekk. Begge er helsefagarbeiderne med fagskole.

ØKTE LØNNA: Mer krevende pasienter krever bedre kompetanse, mener Marthe Fjellstad og Mona Svartbekk. Begge er helsefagarbeiderne med fagskole.

Anita Arntzen

Fagskolen er for lite anerkjent, sier forsker.

Vinn – Vinn

– Jeg blir så stolt når jeg ser hvor mange ansatte som tar videreutdanning. Det fører til at kommunens tjenester til innbyggerne blir bedre. Det er en vinn-vinn situasjon, sier HR-sjefen mens hun leder Fagbladet og hovedtillitsvalgt Randi Aaslund inn i et lite møterom der et Biri gulvur teller tiden.

Gjøvik legger tilrette for ansatte som ønsker å ta fagskole, både med fri med lønn og ved å organisere praksisen som er en del av eksamen.

– Vi samarbeider godt med arbeidsgiver for å øke ansattes kompetanse, påpeker hovedtillitsvalgt Aaslund.

Sykere pasienter krever økt kompetanse

HR-sjefen mener det er utenkelig ikke å jobbe tett med de tillitsvalgte.

– Vi har ett felles mål: De ansatte skal få best mulig grunnlag for å gjøre kommunens tjenester best mulig for innbyggerne. Jeg skjønner ikke hvordan man skal løse det uten å jobbe sammen med de tillitsvalgte, undrer Gundersen.

– Bare se på samhandlingsreformen. Tjenestene blir mer spesialiserte, og det fører til at vi i kommunene må øke kompetansen både på sykehjem og i hjemmetjenesten. Vi trenger å heve totalkompetansen.

Oppfordrer ansatte til å ta videreutdanning

Gundersen råder ansatte som ønsker å videreutdanne seg å snakke med leder for å velge et fagområde som det er behov for i kommunen. Når kommunen trenger kompetansen er den også villig til å gi økt lønn.

– Det er jo ikke private grunner, men kommunens behov som gjør at vi med jevne mellomrom oppfordrer ansatte til videreutdanning.

Fagskole gir 20.000 ekstra i lønn

Fagforbundet har lenge krevd at fagskole skal gi lønnsopprykk. Fra og med første august 2017 gir fagskoler med 60 fagskolepoeng opptil 20.000 kroner.

Fortsatt gjelder det bare for kommunale fagarbeidere med ett års relevant fagskole (60 studiepoeng), og som ikke tidligere har fått uttelling.

Tillegget blir gitt i lokale forhandlinger dersom arbeidsgiver anser utdanningen relevant for arbeidet. Da plasseres fagarbeideren i en stillingskode som gir lønnsøkning, ifølge Hovedavtalen mellom Fagforbundet og KS.

Noen private barnehager gir også tillegg.

Fagskoler

• Bygger på videregående kunnskap (yrkesfaglig, generell studiekompetanse eller realkompetanse)

• Varer fra ett halvt til to år

• Korte og yrkesrettede utdanninger

• Noen tilbyr deltids- og nettkurs

• 2015 var det totalt 15.000 fagskolestudenter

• Gir rett til lån og stipend fra Lånekassa

• Gir mulighet for stipend fra Fagforbundet

• En ny lov om fagskoleutdanning er ute på høring. Den er en oppfølging av storingsmeldingen Fagfolk for fremtiden. Den foreslår at det ikke lenger gjøres forskjell på studiepoeng fra fagskole eller høyskole, og at det skal bli mulig å kunne tilby treårig fagskoleutdanning.

«Er kompetansen relevant øker lønna like mye enten studiepoengene kommer fra fagskole eller høyskole.»

HR-sjef Elin Gundersen i Gjøvik kommune

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy