JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er kravene i Oslos kommuneoppgjør

Kravene fra forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Faforbundet Oslo, Roger Dehlin, er blitt konkrete. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Kravene fra forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Faforbundet Oslo, Roger Dehlin, er blitt konkrete. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Fagforbundet Oslo

Redusert arbeidstid, ulempetillegg hele nattevakten, pensjon og kronetillegg er de konkrete kravene i lønnsoppgjøret mellom Fagforbundet og Oslo kommune.

2020090909030220200909100246

per.flakstad@fagbladet.no

Forsøk med redusert arbeidstid og vakttillegg som varer hele vakten er blant de konkrete kravene til de LO-organiserte i Oslo.

I går leverte Fagforbundet og de andre forbundene i Kommuneansattes hovedsammenslutning (KAH) sitt kravdokument 2 til Oslo kommune. Her er kravene fra de ansatte blitt mer konkrete.

– Kommunen skal svare med sitt tilbud på torsdag, og det blir spennende. Nå er kravene våre blitt så konkrete at tilbudet fra arbeidsgiver vil vise ganske tydelig hvor vi står i forhold til hverandre, sier Fagforbundets forhandlingsleder Per Egil Johansen som også er leder for forbundets kompetansesenter i Oslo.

Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning for de kommuneansatte i Oslo er ved midnatt tirsdag 15. september.

Ulempetillegg hele nattevakten

– Fortsatt er hovedkravet vårt et generelt kronetillegg på lønnstabellen som gjør at medlemmene opprettholder kjøpekraften. Det vil gi oppgjøret en god sosial profil, sier forhandlingslederen.

I det nye dokumentet er mange krav blitt mer konkret. Blant annet krever Fagforbundet at ansatte som jobber nattevakt skal få ulempetillegget for hele vakten, og ikke som i dag der ulempetilleggene bare blir gitt fram til klokka 06.

– Vi ser blant annet en tendens til at nattevaktene begynner senere og jobber lenger på morgenen og formiddagen. Det er ingen mening i at de ansatte ikke skal få ulempetillegg for den delen av vakten som kanskje er mest slitsom, nemlig de siste timene, sier Johansen.

Et annet krav som nå er blitt konkret er at Oslo kommune skal starte forsøk med ulike arbeidstidsordninger, «herunder forsøk med arbeidstidsreduksjon», som det står i dokumentet.

– Kravet vårt er så og si identisk med byrådserklæringen. Selv om det ikke er den politiske ledelsen i Oslo vi forhandler med, regner jeg med at kommunens forhandlere må forholde seg til politiske føringer, sier Per Egil Johansen.

Forsøk med kortere arbeidstid

Kravet om arbeidstidsordninger er en del av arbeidet med å etablere en heltidskultur i hovedstaden.

– Det er behov for en ekstraordinær innsats for å få på plass en heltidskultur. Det er ytterligere aktualisert i korona-situasjonen som vi står oppe i nå. Vi kan ikke lenger ha det sånn at medlemmene våre må jakte på ekstravakter for å få økonomien til å gå rundt. Det er både stressende for den enkelte som ikke får planlagt livet sitt, og det er i verste fall uheldig med tanke på smittebegrensning, sier Roger Dehlin som er leder i Fagforbundet Oslo.

Pensjon

Et viktig krav som er videreført fra det første kravdokumentet er å få forhandlingsrett på de ansattes pensjon.

Derfor krever Fagforbundet av pensjonsvedtektene tas inn som en del av tariffavtalen.

«Tjenestepensjon er en sentral del av arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår. Det er av stor betydning for KAH at pensjonsrettighetene sikres uavhengig av hvordan Oslo kommune organiserer sin virksomhet. Oslo kommunes tjenestepensjon må innrettes, slik at den enkelte arbeidstaker sikres mot tap av pensjon ved skifte av arbeidsgiver. Pensjonsvilkårene må videreføres selv om virksomheten konkurranseutsettes eller privatiseres.», heter det i kravdokumentet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy