Kontrollkomiteen på Stortinget med spørsmål om anbudet Babcock vant

Her er ni spørsmål helseminister Bent Høie må svare på om luftambulanse-anbudet

Helseminister Bent Høie må svare på spørsmål fra Stortingets vaktbikkje - om hva han visste om anbudsprosessen som førte til at et nytt selskap fikk kontrakten om flyambulansen.

Helseminister Bent Høie må svare på spørsmål fra Stortingets vaktbikkje - om hva han visste om anbudsprosessen som førte til at et nytt selskap fikk kontrakten om flyambulansen.

Eirik Dahl Viggen

Kontrollkomiteen på Stortinget krever svar fra helseminister Bent Høie (H) om anbudsprosessen for ambulanseflyene.

2018061311140020180613122939

yngvil@lomedia.no

Når kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget stiller sine kontrollspørsmål til helseministeren, er det skrittet før åpning av en høring om hele anbudsprosessen. Det britiskeide selskapet Babcock fikk kontrakten om å drive flyambulansen fra juli neste år.

– Vi skal passe på at alt skjer etter boka. Her er det grunn til å stille spørsmål til om det har det, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) som sitter i komiteen til FriFagbevegelse.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte i går et brev til helseminister Bent Høie med spørsmål om anbudsprosessen.

Høie må svare før tirsdag neste uke.

Hele komiteen, der partier fra regjeringspartier og opposisjon er representert, mener det er grunnlag for å stille spørsmål om hele anbudsprosessen som førte til bytte av selskapet som skal drive flyambulansen fra neste år, opplyser Fylkesnes.

– Komiteen har startet undersøkelser av saken, sier Fylkesnes.

10 spørsmål og svar om krisen i luftambulansen

Hva visste helseministeren?

– Det er uklart hvilken rolle den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet har hatt i anbudsprosessen, sier Fylkesnes.

– Det er uklart hva den politiske ledelsen har visst og har hatt kjennskap til, og hvilke vurderinger Luftambulanse HF har gjort i forbindelse med anbudsprosessen, sier han.

– Vi har flere spørsmål om det har vært en reell konkurranse om kontrakten, forteller Fylkesnes i SV.

Komiteen ønsker også svar fra helseministeren om rollen som den daværende styrelederen i Helse Nord hadde i anbudsprosessen.

De spør om Helsedepartementet sørget for at helseforetaket gjennomførte en vurdering av hennes habilitet.

– Dette er høyst aktuelt. Vi er opptatt av snøen som falt i fjor. Hvis det har skjedd feil tidligere i prosessen, vil vi gå det etter i sømmene, fordi det har ledet fram til den situasjonen vi står i i dag, sier Torgeir Knag Fylkesnes.

Pilotflukt: Må gå ned 200 000 kroner i lønn etter anbud. Nesten en tredjedel kan forlate flyambulansen

Dette vil kontroll- og konstitusjonskomiteen at helseminister Høie svarer på:

1. Har politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet på noe tidspunkt i anskaffelsesprosessen gitt signaler til underliggende etater om at krav om virksomhetsoverdragelse bør unngås?

2. Luftambulansetjenesten HF har fått utarbeidet juridiske betenkninger om virksomhetsoverdragelse datert hhv. 26. november 2015 og 14. mai 2018. Hadde statsråden kjennskap til de juridiske betenkningene da Stortingets helse- og omsorgskomite gjennomførte høring om ambulanseflysaken 24. mai 2018?

3. Det var kjent for Luftambulansetjenesten HF allerede i 2015 at det var sannsynlig at det kunne komme krav om virksomhetsoverdragelse. I konkurransegrunnlaget er det presisert at det er anbudsvinners ansvar hvis det er krav om virksomhetsoverdragelse. Hvilke vurderinger ble gjort av ev. anbudsvinners driftsevne hvis man ikke skulle gjennomføre virksomhetsoverdragelse?

4. Når ble statsråden klar over at det ikke lå noen skriftlige juridiske betenkninger til grunn for vurderingen om at Luftambulansetjenesten HF ikke kunne stille krav om virksomhetsoverdragelse grunnet EØS-regelverket?

5. Hva var årsaken til at Lufttransport FW AS ble pålagt å gi informasjon om lønns- og arbeidsvilkår til Luftambulansetjenesten HF som ble videreformidlet til en konkurrent i anbudsrunden, all den tid det ikke var stilt krav i anbudsdokumentene om virksomhetsoverdragelse?

6. I andre runde av anbudskonkurransen senket en av de to aktørene som konkurrerte (Babcock Scandinavian AirAmbulance) sitt pristilbud kraftig. Gjennomførte helsemyndighetene en ny vurdering av selskapets evne til å levere samme kvalitet?

7. Hvilke krav stilte departementet til risikovurdering ved operatørbytte? Hvordan har dialogen om denne risikovurderingen blitt gjennomført?

8. Ble det, etter at det ble stilt spørsmål i mediene rundt daværende styreleder i Helse Nord RHF, Marianne Telles rolle i anskaffelsesprosessen, fra departementets side sørget for at helseforetaket gjennomførte en vurdering av hennes habilitet?

9. Direktør Juell i Luftambulansetjenesten HF har ved flere anledninger uttalt at de ikke ser at anskaffelsesprosessen kunne blitt gjort på annen måte. Gitt dagens situasjon, er statsråden enig i denne vurderingen?

Les også disse sakene:

Stortingsflertallet krever at Høie sikrer kompetansen i luftambulansen

Babcock kan overta driften av en flyambulansebase i september

– Urovekkende redegjørelse fra Høie om krisen i flyambulansen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy