JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er oppskriften: All smitte ble sporet og isolert på omsorgssenteret

ISOLERT: Fagbladet må ta bilde med tele gjennom vinduet når helsefagarbeider Elin Nordhagen skal inn til en beboer. Fortsatt er avdelingene isolert fra omverden når vi besøker Rosnes bo- og omsorgssenter.

ISOLERT: Fagbladet må ta bilde med tele gjennom vinduet når helsefagarbeider Elin Nordhagen skal inn til en beboer. Fortsatt er avdelingene isolert fra omverden når vi besøker Rosnes bo- og omsorgssenter.

Werner Juvik

Hva gjør du når smittealarmen går, og halve staben settes i karantene midt i ferietiden, mens situasjonen krever oppbemanning?

2020081410413620200814104133

ola.tommeras@fagbladet.no

Helsefagarbeider Elin Nordhagen trer på seg fullt smittevernutstyr. Hun skal inn til en av beboerne i omsorgsboligene i Moss. Ingenting overlates til tilfeldighetene.

Rosnes omsorgsboliger i Moss har ført en tre uker lang kamp mot korona etter påvist smitteutbrudd like før månedsskiftet. Fagbladet besøkte senteret en av de siste dagene med smittekontroll på høyeste nivå. Da viste alle målinger at de har lykkes med å slå utbruddet tilbake.

I dag, tre uker senere, er stedet tilbake i normal koronadrift. Heldekkende og klamme smitteverndrakter, isolert avdeling, absolutt besøksforbud og nitide rutiner er plassert i skapet for denne gangen – forhåpentlig for lenge. De har nådd målet: All smitte er sporet og isolert.

KONTROLL: Avdelingsleder Tone Jørgensen og virksomhetsleder Pål Haug mener ansatte og ledelse lyktes med å gjøre alt riktig og få full kontroll.

KONTROLL: Avdelingsleder Tone Jørgensen og virksomhetsleder Pål Haug mener ansatte og ledelse lyktes med å gjøre alt riktig og få full kontroll.

Werner Juvik

Deler gjerne erfaringene

Da Fagbladet besøkte Rosnes omsorgsboliger på slutten av den intense perioden, hadde ledelsen allerede gjort evalueringer.

Det har munnet ut i en oppskrift ved koronautbrudd, hva som bør gjøres, hva som er viktig og hvordan rutiner kan etterleves best mulig.

Avdelingsleder Tone Jørgensen forklarer:

– Vi laget en oppskrift basert på evalueringene. Den deler vi med alle som måtte ønske det. Da slipper vi å finne opp hjulet på nytt hver gang. En ting er å ha rutiner på plass, men når det først skjer, finner man ut hva som egentlig bør gjøres og hva som er viktigst.

UTBRUDD: Samtidig som Moss ble rammet av en ny koronabølge, kom smitten inn på Rosnes bo- og omsorgssenter.

UTBRUDD: Samtidig som Moss ble rammet av en ny koronabølge, kom smitten inn på Rosnes bo- og omsorgssenter.

Werner Juvik

– Du kan ha korona

Fredag 24. juli: En vikar begynner på sin første kveldsvakt klokka 15.00. Opplæringen er knapt i gang før vikaren blir oppringt: «En i din familie har testet positivt for korona».

På Rosnes går alarmen. Smittesporing starter umiddelbart. Hvem har vikaren hatt kontakt med i løpet av timen som har gått siden vakta startet? Ytterligere en ansatt er i familie med vikaren og i samme situasjon.

– Begge sendes umiddelbart hjem, og vi starter smittesporing, kartlegger hvem som har vært i kontakt med vikaren og den andre ansatte og hvem som hadde vært i kontakt med dem som hadde vært i kontakt med disse igjen, forklarer Jørgensen.

Samtidig får ansatte beskjed om å bruke fullt smittevernutstyr – munnbind, hansker, og smittefrakk – ved nærkontakt med beboere.

Fagkoordinator Ruth Olsen starter arbeidet med å sprite ned alle avdelingene.

Fortsatt er det en rolig sommer i småbyen ved Oslofjorden, men om få dager skal korona i Moss være toppnyhet på nasjonale nyhetssendinger. Smitten hadde oppstått fra hovedsakelig to store klynger etter sosiale sammenkomster. Det skal gjøre kommunen blodrød på koronakartet.

Samtidig venter urovekkende testresultater på Rosnes.

Alvorlig sted å få smitte

– Siden mars måned har vi hatt mange tenkte scenarioer, men det er noe annet når det plutselig skjer. Det er ikke fritt for at pulsen går opp, sier Jørgensen.

Virksomhetsleder Pål Hultin Haug understreker alvoret ved å få smitte inn i omsorgsboliger:

– Nettopp de som vi skal ta vare på, risikerer å dø dersom smitten sprer seg, sier han.

En ansatt og en beboer

Lørdag 25. juli: Det har gått 24 timer. Alle avdelinger er desinfisert. Nå kommer resultatet fra testen av de to ansatte. Positiv. Ny smittekartlegging.

Nå jobber alle med fullt smittevernutstyr. Hver eneste gang en ansatt går inn til beboer, så er det med gule smittefrakker, munnbind og hansker. Ingen ferdsel mellom avdelingene, beboere isoleres og utenforstående får ikke slippe inn på avdelingene.

– Fagkoordinator veileder de ansatte i korrekt påkledning de første dagene. Tilbakemeldingene viser at det var viktig. Det skapte trygghet, forteller Jørgensen.

På kvelden blir ledelsen og kommunens koronateam enige om at alle som har vært i kontakt med de to ansatte, skal testes.

Søndag 26. juli: Klokka 09.30 blir de åtte beboere og 11 ansatte testet for så å bli sendt i karantene. De skal avlegge to negative tester med 48 timers mellomrom før de kan gå tilbake på jobb.

På kvelden blir prøven fra en beboer fastslått positiv. Beboeren dør seks dager senere.

– Hvem som har smittet hvem, er umulig å si sikkert i en slik situasjon, sier Jørgensen.

Avbryter ferien

På Rosnes valgte ledelsen å bruke en vid definisjon av nærkontakt. Alle som hadde vært nærmere enn to meter innenfor 15 minutter av ansatte som testet positivt, ble regnet som å hatt nærkontakt og satt i karantene.

Omsorgsboligene settes på en alvorlig prøve: 20 ansatte, halve staben, blir satt i karantene i påvente av svar på tester.

I ettertid sier Jørgensen om hva som deretter skjedde: – Det er til å bli rørt av.

• Et sykehjem i nærheten stiller med fire vikarer.

• Fem ansatte avbryter ferien.

• Ansatte stiller på doble vakter.

• Kommunen sørger for folk til å ivareta såkalte hotelltjenester som matlaging og klesvask.

• Allerede samme dag alarmen gikk, stilte sykepleiere seg til rådighet for omsorgssenteret.

Ansatte en del av samfunnet

Fredag 31. juli: Alle ansatte og beboere er testet og avklart, men smittevernregimet fortsetter. Det skal det gjøre i halvannen uke til.

For samtidig på rådhuset møter kommuneledelsen pressen. Ingen snakker om Rosnes nå. Smittetallene for hele Moss har gått i været. I dagene som kommer, skal byen være i søkelyset for alle journalister med korona på blokka.

– Vi har innarbeidet gode rutiner, men ansatte er en del av samfunnet. Selv om de er spesielt nøye og bevisste også utenfor arbeidsplassen, så er vi aldri hundre prosent sikre, sier Jørgensen. På Rosnes valgte de å utvide perioden med smittevernutstyr og strengt smittevern med ei uke, til mandag 10. august.

Alt fungerte, alle stilte opp

Når Fagbladet er på besøk, er det fortsatt et rigid smittevernregime på stedet. Ledelsen selv oppholder seg i tilstøtende del av bygget og så lite som mulig på avdelingene. Fotografen tar bilder gjennom vinduet.

Jørgensen og Haug konkluderer etter nesten tre uker koronaslag: Alt fungerte og alle stilte opp.

Utbruddet har likevel et alvorlig bakteppe: En beboer døde.

– Det er ingen trøst for pårørende som opplever å miste sin kjære, men et utbrudd på sykehjem eller i omsorgsboliger kan bli forferdelig mye verre. Alle har stilt opp, ansatte, ledelse, andre sykehjem og kommunen, smittevernteam og kommunelege og fått kontroll. Informasjon og støtte har vært på topp. Jeg føler vi har hatt kontroll hele veien, sier Haug.

Testet tidlig

– Rosnes lyktes med å teste alle berørte raskt slik at mange ansatte var relativt raskt tilbake på jobb, påpeker hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Moss og Våler, Anne-Lene Bergmann i en e-post.

Fagforbundet har fulgt tett med på situasjonen for ansatte under utbruddene i ferietiden, både på Rosnes og på sykehjemmet Orkerød like i nærheten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy