JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette er kåringen ingen politikere ønsker å være en del av

Her er skandalene vi aldri glemmer

Roy Ervin Solstad

Den verste bortforklaringen. Det rareste overtrampet. Den dårligste håndteringen. Sylvi Listhaug har tre plasser på denne topplisten.

2020012911482520200129125432

tips@fagbladet.no

Ulovlige stabbur, afghanske tepper, narkotika, korrupsjon og prostitusjon.

Det er bare noen av ingrediensene i de 41 politiske skandalene som har vært i Norge siden 1971. Blant disse skandalene finner vi mye blandet drops. Mange av skandalene blir glemt kort tid etter at blitsregnet har lagt seg, mens andre går inn i historien av ulike grunner. Noen skandaler blir husket av overtrampet i seg selv, andre blir husket av ting som skjer underveis mens skandalen håndteres.

I forbindelse med arbeidet til boken Politiske skandaler – Sex, korrupsjon og maktkamp, gikk jeg gjennom over 70 000 medieoppslag som omtaler norske politiske skandaler. Selv om jeg under ser på skandalene med et skråblikk, viste gjennomgangen min at det å stå i en skandale er en stor påkjenning for den som er i sentrum av den. I flere tilfeller er det også snakk om alvorlige lovbrudd begått av personer som har nytt stor tillit fra samfunnet. Sett fra et demokratisk perspektiv er det farlig, spesielt siden det kan være med på å true tilliten vi har til politikerne.

Men hvilken skandale er egentlig tidenes største i norsk politikk? Hva er det rareste overtrampet? Hvem har kommet med den beste (eventuelt verste) bortforklaringen?

Beste håndtering

Bård Hoksrud

Da Hoksrud satt gråtende i hjemme i sofaen og bedyret at han angret på å ha besøkt et bordell i Riga, så alle at han mente det fra bunnen av sitt hjerte. Sjelden har det blitt fremført en mer ektefølt beklagelse under en skandale enn det Fremskrittspartiets Bård Hoksrud fremførte. Han ble belønnet med comeback på regjeringsnivå noen år senere.

Dårligste håndtering

Manuela Ramin-Osmundsen

Tips nummer en under en skandale er å kun formidle fakta underveis i håndteringen. Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen gjorde det helt motsatte da hun gikk mot faglige råd og ansatte venninnen Ida Hjort Kraby som barneombud. Gang på gang ble Ramin-Osmundsen tatt i å servere halvsannheter, og til slutt fikk statsminister Jens Stoltenberg nok og sparket henne.

Største skandale i historien

Sylvi Listhaug

De færreste politiske skandaler står i fare for å velte regjeringer. Sylvi Listhaug sin skandale i 2018, som begynte med et Facebook-innlegg om terrorisme og Arbeiderpartiet, var bare timer fra å velte Erna Solbergs regjering. Per Bortens regjering måtte faktisk gå av i 1971 etter en skandale, men mye tyder på at den regjeringen bare ventet på et påskudd for at den skulle ramle. Listhaug-skandalen har også desidert mest mediedekning, og ble også tett dekket i utenlandske medier.

Sylvi Listhaug kan notere seg for tre topplasseringer.

Sylvi Listhaug kan notere seg for tre topplasseringer.

Leif Martin Kirknes

Mest medieomtale (totalt)

Rune Øygard

Når man har i bakhodet at Øygard-saken gikk to runder i rettssystemet, er det kanskje ikke så rart at denne skandalen troner helt øverst på listene over mest mediedekning totalt av en skandale. Over 11 000 medieoppslag har blitt publisert om denne skandalen, i tillegg kommer radio- og TV-dekning.

Mest medieomtale (per dag)

Sylvi Listhaug

En skandale kan ha mye mediedekning om den trekker ut i lang tid. Derfor bruker jeg et annet mål for å finne ut hvor intens mediedekningen er mens den står på, nemlig hvor stor den daglige mediedekningen er i snitt. Her er Sylvi Listhaug i en enestående særstilling: I snitt kom det 607 medieoppslag om skandalen per dag da den sto på. Det er desidert flest i historien.

Skandalefylke

Oslo og Hordaland

Oslo og det som vi inntil nylig kalte Hordaland, deler tronen over flest skandaliserte politikere. Det er kanskje ikke så rart, siden det også er blant de største fylkene i landet. Hakk i hæl kommer Trøndelag.

Største comeback

Sylvi Listhaug

Drøyt et år etter at hun bare var timer unna å velte regjeringen, var Sylvi Listhaug tilbake ved kongens bord som eldre- og folkehelseminister. Dessuten ble hun den første kvinnelige politikeren som klarte å gjøre et comeback etter en skandale. Comebacket er enda mer imponerende når man har i bakhodet at skandalen hennes bare var timer unna å velte hele Solberg-regjeringen.

Rareste overtramp

Saera Khan

Arbeiderpartiets Saera Khan ringte spåkoner på skattebetalernes regning. Så heftig var ringevirksomheten til Kahn at flere av spåkonene sa at det kanskje kunne være greit med en pause fra ringingen. I etterkant kom det frem at spåkonene hadde vært unisone i sin spådom om at Kahn ikke kom til å bli renominert til Stortinget, noe som i det minste viste seg å stemme. Håndteringen til Kahn var heller ikke så mye å skryte av. Underveis dukket det for eksempel opp to soldatkjærester som viste seg å ikke eksistere.

Mest kompliserte skandale

Terje Rød-Larsen

Holdingselskaper, aksjeutbytte, regnskapsrapportering og crabsticks (!) er ingrediensene i «den rosa jappen» Terje Rød-Larsens skandale fra 1996. Det er ikke lett å holde følge med de kompliserte og finansakrobatiske krumspringene som utgjorde overtrampene som til slutt gjorde at Rød-Larsen måtte gå av som planleggingsminister – bare etter en drøy måned i statsrådsstolen, noe som for øvrig er norsk rekord for en statsråd å ryke etter en skandale.

Beste (eller verste?) bortforklaring

Trude Drevland

«Det er mye vann i Venezia – og er det én ting jeg ikke kan fordra er det vann». Da Trude Drevland skulle begrunne hvorfor en betalt reise av en reder til Venezia ikke var ferie, men «jobb, jobb, jobb», brukte hun de store vannmengdene i kanalbyen som forklaring. Det hadde kanskje vært troverdig hvis ikke hun hadde vært ordfører for en by med over 200 nedbørsdager i året.

Mest glemske

Siv Jensen

Ikke forvent at Siv Jensen husker bursdagen din! Både i Søviknes-skandalen, Birkedal-skandalen og Leirstein-skandalen hadde Jensen angivelig glemt bekymringsmeldinger og varslinger om grove overtramp i partiet hennes. Til og med etter å ha «tenkt og tenkt», kunne ikke Frp-lederen lokke varslinger om Ulf Leirstein frem fra hukommelsen.

Mest kravstore

Victor Norman

Mens Erna Solberg tok til takke med en reiseradio på statsrådshybelen sin, var Høyre-kollega Victor Norman hakket mer kravstor. Han krevde et stereoanlegg fra luksusmerket Bang & Olufsen og intet mindre enn et piano (!) på hybelen sin. Norman fikk først viljen sin og knabbet pianoet fra revygruppen i departementet, men det ble hentet tilbake da skandalen var et faktum.

Trekantdrama

Per Sandberg

Da Per Sandberg dro på ferie sammen med sin nye flamme Bahareh Letnes, la det grunnlaget for et ellevilt trekantdrama mellom de to turtelduene og Sandbergs ekskone Line Miriam Sandberg (som dessuten var statssekretær i samme regjering). Sistnevnte varslet statsministeren om at «fremmede makter flyttet inn» hos Sandberg, noe som viste seg å bli nådestøtet for Per Sandberg sin periode som fiskeriminister. I det minste vant kjærligheten.

Denne kåringen er basert på Kim Arne Hammerstads nye bok «Politiske skandaler», utgitt på forlaget Res Publica. Artikkelen ble først publisert hos Agenda Magasin. Res Publica og Agenda Magasin er del av samme selskap.

MEST LEST:
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs. 

TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs. 

Anita Arntzen

70-åringen savnet sexlivet da mannen fikk demens: – Det er først i det siste jeg har fått «pleier-følelser» i tillegg

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.

HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.

Marte Bjerke

Helsearbeiderne snakket om kritikkverdige forhold på jobben. Her får de pris for åpenheten

– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)

– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Stenseng mener Ap kan bli størst igjen. Her er planen

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.

Werner Juvik

Se kjøkkensjefens matråd for barn: En ny vri slapp matlysten fri

Helse- og sosialtjenester, samt undervisning,  sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.

Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.

Frøydis Falch Urbye

Antall jobber synker: Størst nedgang i helse og sosial

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy