Helsefagarbeidere får hel stilling
Her får helsefaglærlingene jobb-garanti av kommunen
GARANTERER: Alver vil ha helsefagarbeidere i fulle stillinger, og gir jobbgaranti til lærlinger, sier Hilde Bognøy Kleivdal, prosjektleder for Heiltidskultur i kommunen.
Helge Tangen/Alver kommune
Lærlinger i helsefag i Alver kommune garanteres nå et tilbud om 100 prosent fast stilling når læretiden er over. Fagforbundets Iren Luther oppfordrer flere kommuner til å velge dette.
vigdis.alver@fagbladet.no
– Vi trenger helsefagarbeidere. Når vi har lærlinger hos oss, så investerer vi i dem og ønsker at de skal bli værende, sier Hilde Bognøy Kleivdal, prosjektleder for Heiltidskultur i Alver.
Kommunen ønsker seg helsefagarbeidere i fulle stillinger, og jobbgarantien er et virkemiddel. Hvor jobben skal tilbys, avhenger av hvor behovet er.
– Det er viktig at nyansatte blir rekruttert rett inn i en 100 prosent fast stilling. Kommunen blir mer attraktiv som arbeidsgiver, og vi gir unge som velger en yrkesvei en trygghet om at de får jobb etter læretiden, mener Kleivdal.
• Vil satse på fagarbeidere for å løse sykepleiermangelen
Hun tekker fram at det er gevinster med å jobbe fulltid, både for tjenestemottakere og de ansatte. Og også for arbeidsplassen.
– Mange helsefagarbeidere har gått i deltid, men det er fullt mulig å få fulle stillinger. Det ønsker vi at de skal ha. Derfor garanterer vi dette etter endt læretid.
Økende behov
Som flere andre kommuner mangler Alver helsefagarbeidere, men kommunen får ikke søknader til alle utlyste stillinger. Samtidig vil behovet for yrkesgruppa øke framover.
Siden 2022 har kommunen tatt nytt grep og startet et prosjekt for heltidskultur for å møte utfordringen.
Hovedtillitsvalgt Liv Berit Haukås for Fagforbundet i Alver har deltatt i prosjektet fra start. Hun sier det har vært mye ufrivillig deltid innen helse.
– Jobbgaranti handler om å få rekruttert flere helsefagarbeidere, for det sliter vi med. Vi ønsker å få unge inn i fast jobb. Da nytter det ikke å tilby en 20 prosents fast stilling, som er nokså vanlig, sier Haukås.
• Stolt av nytt tilbud for helsefagarbeidere. Men sykepleiere er skeptiske
– En mulighet for flere
Fagforbundets Iren Luther oppfordrer flere kommuner til å vurdere samme løsning som Alver kommune for helsefaglæringer.
VIKTIG: Retten til heltidsjobb en viktig sak for Fagforbundet, og Iren Luther, leder for Yrkes-seksjon helse og sosial, liker godt Alver kommunes tiltak for helsefaglærlinger.
Marte Bjerke
– Dette Alver gjør nå, er strålende. Jobbgaranti vil være en mulighet også for å få flere til å ville bli helsefagarbeidere, kommenterer Luther, som leder for Yrkesseksjon helse og sosial.
Retten til heltidsjobb en viktig sak for Fagforbundet, som lenge har kjempet for at de som jobber ufrivillig deltid, skal få den stillingsprosenten de ønsker seg. I helsefagarbeideryrket lyses få heltidsstillinger ut.
{s2}
Ifølge Kleivdal har Alver fått til en økning av ansatte i aldersgruppa 20-29 år, men mange ansatte er 50 år eller mer. Nå jobbes det for en heltidskultur.
– Unge vil ha fulltidsjobb, de trenger det for å kunne etablere seg, og for opptjeningen til framtidig pensjon, påpeker Kleivdal.
Og:
– Det er viktig for oss å være en attraktiv arbeidsgiver for helsefagarbeidere, garantien for lærlinger er et av tiltakene.
Til enhver tid har kommunen cirka 40 læreplasser innen helse, og cirka 12 er ferdigutdannet til hver sommer.
{s1}
Kleivdal opplyser at også andre tiltak er blitt jobbet med, blant annet innen rekruttering og utprøving av ulike arbeidstidsordninger og årsturnus.
Løftet om ordningen med 100 prosent stilling skal gjelde vanlige lærlinger, TAF-lærlinger (*1) og menn/kvinner i Helse, som består utdanningen.
Når lærekontrakten foreligger, får lærlingene et tilbud om en gjensidig avtale om jobbgarantien etter at utdannelsen er ferdig. Lærlinger som nå er i gang med læretiden, vil få samme tilbud.
• LOs boligindeks: Helsefagarbeidere sliter på boligmarkedet
Krav til lærlingene
For at avtalen skal gjelde, krever kommunen at lærlingene har vist gode holdninger, motivasjon og interesse for faget. Inn i dette ligger det å være aktive i faget, tilby seg å hjelpe til, stille spørsmål om man lurer på noe, vise hensyn og respekt på arbeidsplassen, komme presis og ha med nødvendig med utstyr.
– Det er jo subjektive faktorer, og i avtalen presiserer vi derfor disse punktene. Dessuten blir det samtaleemner underveis i utdanningen, understreker Kleivdal.
*1 TAF er et videregående skoletilbud. Etter fire år oppnår du dobbel kvalifikasjon, fagbrev og spesiell studiekompetanse med fordypning.
Det er viktig for oss å være en attraktiv arbeidsgiver for helsefagarbeidere
Hilde Bognøy Kleivdal
Jobbgaranti vil være en mulighet også for å få flere til å ville bli helsefagarbeidere
Iren Luther