Rekommunalisering av sykehjem
Her får hjelpepleieren beskjed om at sykehjemmet hun jobber på skal tilbake til kommunen
TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.
Ingeborg Vigerust Rangul
– Dette har vært mange års kamp. Eldreomsorg skal aldri ut på anbud, sier en jublende glad hjelpepleier Else Marie Nakken.
Ingeborg.rangul@fagbladet.no
Hjelpepleier Else Marie Nakken ga aldri opp. Nå skal Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter tilbake til kommunal drift. Hun var en av dem som jublet aller høyest da blant andre byrådsleder Raymond Johansen og byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen troppet opp med det glade budskap onsdag.
For hjelpepleier Else Marie Nakken er det nemlig helt utenkelig at eldreomsorg bare skal være et årsbudsjett.
– De eldre skal bæres på gullstol. De skal ikke avspises med mat jeg nesten gråter av å måtte servere dem.
Nå har sju år med skjelling og smelling gitt resultater. Kampen mot privat drift av arbeidsplassen startet hun med allerede 1. juli i 2014.
VELKOMMEN TILBAKE: Byrådsleder Raymond Johansen takket de ansatte på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter for innsatsen og ønsket dem velkommen tilbake til Oslo kommune og offentlig drift igjen.
Ingeborg Vigerust Rangul
En gledens dag
De ansatte satt på hver sin avdeling og noen i kantina da Anne Berge Sørli, områdedirektør i sykehjemsetaten informerte om at Kantarellen ville komme over på kommunale hender fra 1. juni neste år.
Denne beskjeden kom fullstendig overraskende på de ansatte, men de tillitsvalgte hadde fått beskjed litt tidligere.
– Det er slik at det er det offentlige som skal drifte sykehjem. Jeg er opptatt av gode og trygge sykehjem med gode lønns- og pensjonsforhold, slik at vi kan rekruttere gode ansatte, sa byrådslederen.
Før Raymond Johansen og byråd for Robert Steen møtte de ansatte, hadde de en prat med tillitsvalgte Pooja Sharma og hjelpepleier Else Marie Nakken.
SLIPPER JUBELEN LØS: Byrådsleder Raymond Johansen, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Siri Follerås, hjelpepleier Else Marie Nakken, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen, nestleder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Fredrik Olstad og tillitsvalgte Pooja Sharma.
Ingeborg Vigerust Rangul
– Dette er en gledens dag. Dette er et endelig brudd med høyresidens kommersialisering, sa Raymond Johansen.
Gratis aktivitetsskole og rekommunalisering er politikk som møter stor motstand. Finansiering av velferdsstaten skal være på det offentliges hender, sa han til Fagbladet før han annonserte den store nyheten for de ansatte.
– De ansatte var veldig rolige og hadde ikke forventet at allmøtet skulle handle om dette, sier tillitsvalgte Pooja Sharma.
– Flere ligger lavt i lønn og vil gå opp mellom 30.000 – 100.000 kroner når kommunen overtar, sier hun.
Flagg, bobler og høyere lønn
Det har vært lenge å vente for de ansatte på Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter.
Under valgkampen i 2019 lovet Oslos rødgrønne at privatiserte sykehjem skulle tilbake til kommunen.
Før Else Marie Nakken dro til Kantarellen, selv om hun egentlig hadde fri denne dagen, heiste hun flagget. I kjøleskapet hjemme venter en flaske musserende vin.
– Nå føler jeg at jeg bare kan rope ut hvor glad jeg er, stråler hjelpepleieren.
Før sykehjemmet ble privatisert, hadde hun jobbet der i 15 år som hjelpepleier.
– Etter privatiseringen gikk jeg ikke opp i lønn. Nå vil vi gå kraftig opp i lønn og det vil utgjøre en stor forskjell for meg, sier Nakken.
Ansatt på minstelønn
For leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Siri Follerås er dette et gledens øyeblikk at sykehjemmet skal tilbake på kommunal drift.
– Vi er bare kjempeglade for dette. De som ble ansatt sist, har tapt mest på dette. De har vært ansatt på minstelønn, mens de som hadde kommunal lønn beholdt den, men gikk ikke opp i lønn.
Follerås sier at som et lite plaster på såret fikk de ansatte 40 prosent kvelds- og nattillegg slik som resten av de som jobber i Oslo kommune omtrent da det ble besluttet å benytte opsjon og ikke lenger 56 kroner timen som NHO tariffen sier.
– Når kommunen overtar og de ansatt får kommunal lønn vil vi se hvor mye de ansatt har tapt i lønn og pensjon. Men det er ikke uvanlig at de går opp 50 000 – 70 000 kroner i lønn.