Hovedtilllitsvalgt og forhandlingsleder i Fagforbundet Elverum, Tom Stensby, synes det er rettferdig at organiserte får et høyere lønnstillegg enn uorganiserte. Han mener dette kompenserer for kontingenten organiserte betaler for at alle ansatte skal ha ordnede lønns- og arbeidsforhold.
Privat
Per.flakstad@fagbladet.no
For første gang siden 2017 år ble en del av pengene i mellomoppgjøret for de kommuneansatte gitt lokalt.
Hovedtillitsvalgt og forhandlingsleder i Fagforbundet Elverum, Tom Stensby, er i utgangspunktet skeptisk til at lønnstillegg fordeles lokalt og ikke kun gjennom sentrale tillegg. Men han er svært godt fornøyd med det lokale oppgjøret i Elverum.
Sammen med Jeanette Evensen Olsen og Inge Martin Håberget i Fagforbundets forhandlingsutvalg ble de enige med de andre organisasjonene om å kreve at organiserte skulle få et høyere lønnstillegg enn uorganiserte.
Betydelige forskjeller
Elverum hadde rundt seks millioner kroner å fordele i årets lokale oppgjør. Etter at kommunen hadde prioritert noen yrkesgrupper, blant andre barnevernsansatte og ansatte som fikk uttelling for videreutdanning, ble det igjen en pott som utgjorde 2200 kroner til hver ansatt i tariffavtalens kapittel fire. Det er der vi finner de fleste av kommunens ansatte som ikke er toppledere eller som er omfattet av andre avtaler.
I tillegg har kommunen gitt 0,35 prosent av grunnlønnen til de som er organisert.
I kroner og øre betyr det at en uorganisert fagarbeider får et lokalt tillegg på 2200 kroner mens en organisert fagarbeider får rundt 3800 kroner.
Uorganiserte ansatte med tre års høyskole får 2200 kroner mens organiserte får rundt 4000 kroner.
De lokale lønnstilleggene gjelder fra 1. oktober.
– Rettferdig
– Jeg har ikke oversikt over hele landet, men det er i alle fall første gang vi har fått til noe slikt i Innlandet i mine 21 år som hovedtillitsvalgt, sier Tom Stensby til Fagbladet. Han er svært glad for at kommunen som arbeidsgiver sa ja til å gi de organiserte litt ekstra.
– I private bedrifter er det blitt kritisert at uorganiserte har fått bonuser som de organiserte ikke har hatt tilgang til. Er det ikke like urettferdig at de organiserte får mer?
– Jeg synes ikke det. Husk at uorganiserte sitter igjen med mer når de tjener det samme som organiserte som i tillegg til skatt og andre trekk må betale kontingent. Vi som er organisert betaler for at det skal være ordnede forhold i arbeidslivet, noe som også uorganiserte nyter godt av, sier Stensby og fortsetter:
– «Gratispassasjerer» er et begrep som har vært mye brukt om de som ikke er organisert. For meg blir dette en form for kompensasjon fra arbeidsgiver for den kontingenten vi betaler for å ha ryddige lønns- og arbeidsbetingelser, sier Tom Stensby.
For sent å melde seg inn nå
For dem som ikke fikk et ekstra tillegg nå, er det for sent å melde seg inn i etterkant for å få det samme som de organiserte.
– Nei, det toget er nok gått, sier Tom Stensby.
– Men det kommer nye oppgjør. De kan jo tenke over om det kan være lurt å være organisert da, sier han.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim