Her gjør foreldre, ansatte og barnehagebarn opprør sammen

OPPRØR: Foreldre, ansatte og barnehagebarn, var samlet utenfor Stortinget i dag.

OPPRØR: Foreldre, ansatte og barnehagebarn, var samlet utenfor Stortinget i dag.

Barnehageopprøret

I dag fyltes Løvebakken med bekymra foreldre, forbannede ansatte og barn med blanke ark og fargestifter. De protesterte mot barnehagenormen Stortinget vedtok i går.

2018060113465620180601134642

ola.tommeras@fagbladet.no

Barnehageopprøret og Foreldreopprøret 2018 begynte på Facebook og endte foran Stortinget i formiddag. Flere hundre foreldre protesterte med å ta barna ut av barnehagen, og samle seg med barnehageansatte foran Stortinget samt foran rådhus i Bergen, Stavanger og Gjøvik.

De ønsker økt bemanning i barnehagene, større enn i barnehagenormen som ble vedtatt i går og krever finansiering av normen.

For dårlig vedtak

Det er Opprør mot:

• For lavt minimumskrav til antall ansatte.

• At det ikke kreves minimumsbemanning hele dagen.

At det ikke tas hensyn til ti timers åpningstid med dertil behov for vakter,

• At det ikke utredes en egen finansiering av den nye barnehagenormen.

Det er første gang at det er lovfestet en minimumsbemanning i barnehagene, men kun MDG fulgte et forslag fra Rødt om å be regjeringen foreslå en finansieringsplan.

BLANKE ARK: Tegnestifter og blanke ark, er godt å ha - også på aksjon.

BLANKE ARK: Tegnestifter og blanke ark, er godt å ha - også på aksjon.

Barnehageopprøret

Frustrerende å se dem slite

– Vi strekker overhodet ikke til på jobb, sier daglig leder Royne Berget ved Smedhusåsen barnehage i Rygge, en ideell foreldreeid andelsbarnehage. Han er blant initiativtakerne til Facebook-aksjonen Barnehageopprøret som sto for aksjonen sammen med aksjonen Foreldreopprøret 2018.

– Det er kjempefrustrerende å se ansatte slite hver dag fordi de ikke strekker til i forhold til forventningene, forteller han.

Hans barnehage vil få noe bedre bemanning når normen innføres, men det er likevel langt fra nok ifølge lederen.

Historier om uforsvarlighet

– Vi har i dag 6,4 barn per ansatt, og går da litt opp i bemanning, til seks barn over tre år per ansatt. Det er det samme vi hadde for to år siden, som var langt fra nok, forteller han.

Berget viser til at 70 prosent av dagens barnehager har en grunnbemanning som minst tilfredsstiller kravene i den nye barnehagenormen.

– De fleste historiene om uforsvarlig bemanning og dager der de ansatte ikke strekker til, kommer jo nettopp fra disse barnehagene, påpeker han.

Siden aksjonen Barnehageopprøret startet i februar, er det samlet inn nesten 400 historier fra ansatte over hele landet, fra private som kommunale eller ideelle barnehager, som forteller om alvorlige hendelser og sterkt pressa dager.

Les historiene fra ansatte

Vil ikke detaljstyre

– I den vedtatte normen tas det ikke hensyn til at ansattes arbeidstid skal spres utover ti timers åpningstid, pauser, rapportering og møter, poengteres foreldre og ansatte, som spør hvordan det skal sikres bemanning hele dagen.

Svaret fra kunnskapsminister Jan Tore Sanner i går var at det er grenser for detaljstyring av barnehagene.

Nye barnehagelov

• Torsdag vedtok Stortinget endringer i barnehageloven.

• Det kreves en grunnbemanning på en voksen per tre barn i avdelinger med barn under tre år, og en voksen per seks barn i avdelinger med barn over tre år. Kravet skal være oppfylt 1. august 2019.

• Det tas ikke hensyn til at arbeidstiden spres utover ti timer hver dag, med behov for vakter, ei heller spisepauser, rapportskriving og lignende. Det vil dermed bli færre enn minimumsbemanningen på jobb store deler av dagen.

• Det er ikke vedtatt en egen finansieringsordning for å styrke bemanning i barnehager med færre ansatte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy