Her kan du høre: Ine og Dag lager podkast for å kurere helseangsten

Da koronapandemien kom til Norge, laget disse to en podkast for å håndtere egen helseangst.

Da koronapandemien kom til Norge, laget disse to en podkast for å håndtere egen helseangst.

Privat

To av pådriverne bak #heierna har laget podkast for å stille korona-spørsmålene mange vil ha svar på.

2020033010114220200330101322

hanna.skotheim@lomedia.no

Det var for en uke siden at Ine Haver, initiativtaker til #heierna, og Dag Svihus, som var med på kampanjen, bestemte seg for å lage en podkast. Begge har helseangst og trengte noe å fylle dagene med. Nå har de laget sju episoder.

HER KAN DU LYTTE TIL ALLE EPISODENE

– Vi må ha noe som kan okkupere hodene våre slik at vi slipper å være redde og hele tiden sitte i kriseberedskap, sier Ine Haver.

p

Dag Svihus, som til vanlig jobber med kommunikasjon i et eget selskap, understreker at helseangst ikke er noe tull.

– Det er en sykdom som kan redusere livskvaliteten din. Angsten kan blokkere alt slik at du ikke får gjort noe. Med korona på tapetet døgnet rundt, blir angsten verre, sier Svihus som opplever at podkasten har hjulpet.

Fagbladets spesialside om korona

Redd for å bli syk

– Hva har dere vært særlig redde for i uka som har vært?

– Jeg er redd for å bli syk eller for at en av mine nærmeste skal bli syke også er det ingen hjelp å få, sier Haver.

Svihus er redd for noe av det samme:

– Når du har helseangst, er det en trøst å vite at går det dårlig kan du i det minste legges inn på et sykehus og få behandling. Men nå har de mest sannsynlig ikke kapasitet til å ta imot deg. I tillegg er jeg over 60 år, noe som ikke gjør bekymringen mindre. Når alle disse tankene får rotfeste, kan jeg fort gå i katastrofemodus, sier han.

Ønsker svar på spørsmål

Haver og Svihus har også begge brent inne med en del spørsmål etter at koronaviruset for alvor rammet det norske samfunnet. Dette ønsker de også at podkasten skal bidra til: Nemlig å besvare spørsmålene som de ikke tror de er alene om å ha.

Hva kan langtidskonsekvensene bli av denne pandemien? Hva skjer for eksempel med bankene? Går de konkurs? Er vi godt nok forberedt på store hendelser og kriser? Hva skjer med eksamenene ved universitet og høgskoler? Sistnevnte lurte særlig Haver på da hun dette året har tatt permisjon fra jobb for å ta master.

Den sjuende episoden var med Mimir Kristjansson, leder av Rødt i Stavanger. Med han snakket de blant annet om hva som skjer nå store deler av Norges befolkning må på Nav?

– Vi pratet blant annet om hvor glade vi er for at vi har ordninger som kan hjelpe alle de som mister jobbene nå. Det er nå vi tydelig ser hvor viktig velferdsstaten er for Norge, sier Ine Haver.

Vil fortsette podkast etter korona

I podkasten har de også blant annet snakket om beredskapen i Norge med Tor Rune Raabye. Og med psykolog Peder Kjøs og lege Ingvard Wilhelmsen om helseangst i lys av korona-pandemien.

Neste uke har de invitert psykolog og psykoterapeut Per Isdal for å snakke om vold.

– Vi er opptatt av alt som rører seg i samfunnet og ikke minst de sårbare barna som utsettes for vold hjemme, sier Haver.

p

– Det er vanskelig å forklare barn hva en krise det, og det er en særlig emosjonell utfordring å forklare det hvis du i tillegg er i en familie hvor lite fungerer, legger Svihus til.

– Hva ønsker dere å få ut av den episoden?

– Vi vil tenke høyt sammen og prøve å finne ut hvordan vi kan nå inn til disse sårbare barna. Det finnes hjelpetelefoner, men jeg tror barn som er redde ikke tør å ringe. Da må vi finne ut hvilke alternativer vi har, sier Haver.

– Kommer dere til å fortsette med podkasten når pandemien er over?

– Vi vil ha en koronafest når dette er ferdig, og så vil vi fortsette å lage podkast om det som ligger våre hjerter nærmest, nemlig de svake i samfunnet. Det kan være barn som lider, vanskelige forhold på arbeidsplassen eller utfordringer enkelte yrkesgrupper møter på.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy