JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her kaster bua-lærling Kjersti (22) seg utfor: – Jeg har tenkt mange ganger at det her er skummelt

Se video av de luftige stupene

Andreas Roksvåg

Å gjøre galimatias-stup fra store høyder gir frihetsfølelse, mener «dødser» Kjersti Almli.

2022062012572320220620125723

leif.martin.kirknes@fagbladet.no

Dødsing er en type stup, ofte fra +10 meters høyde. Du skal se iskald og kul ut mens du tar rennefart og hopper utfor kanten, noen ganger med elleville triks på vei ned. Det ser ut som du risikerer realt mageplask, men i helt siste liten brytes vannflaten med føtter og hender. Det skal sprute masse.

– Jeg har tenkt mange ganger at det her er skummelt. Men jeg er en type person som liker å kjenne på at jeg er redd, og at jeg gjør det likevel. Følelsen etterpå er så befriende! Første hoppet er jeg alltid nervøs. Etter første hoppet er det bare «kjør på» og gøy!, sier Kjersti Almli.

For noen år siden var hun i toppform som turner, men pådro seg kneskader i 2018. Hun prøvde turn igjen, men innså at beina ikke var som før.

Her kan du se tøffe Kjersti virkelig kaste seg ut i det:

https://www.youtube.com/watch?v=VTzDUFwKRKY

Vennegjengen dro tidvis til Pirbadet i Trondheim for å hoppe og trikse. En dag i 2019 var noen av landets beste dødsere der. Det tok ikke lang tid før de var i gang med å lære opp Almli. Blant annet 360-døds, der kroppen skrur en hel runde sidelengs på veien ned.

Hun tok 360 fra gradvis høyere avsats. Den dagen ble hun verdens første kvinne til å ta en 360-døds fra timeteren. Senere gjorde hun 720-døds fra tier'n som første kvinne i verden. Samme år fikk hun tredjeplass i dødse-VM, der hun for øvrig brakk halebeinet på siste landing.

Almli liker friheten i dødsing. Mange dødsere har sin egen stil. Almli pleier å sende slengkyss til dommerne på vei ned. Det er to stilarter, klassisk og fristil. Klassisk er mer regelbunden. Mens i fristil kan du skru, ta salto eller lage annet show. Det er favoritten.

– Det er så mye rart man kan gjøre med kroppen før man treffer vannoverflata. Du bestemmer selv.

Almli slet med teoretiske fag og forlot videregående for å jobbe. Etter å ha jobbet som støttekontakt i kommunen og på sykehjem, fikk hun tips om ledig jobb i Grøtte barnehage. Det klaffet totalt. Nå tar hun fagbrev som lærling.

– Jeg brenner for det å jobbe med unge barn. Særlig barn som ikke er helt A4. Jeg har ADHD selv, så det er mye jeg kjenner meg igjen i der. Det er givende å være med å bidra til mestring. Det gir en god følelse å hjelpe noen som sitter fast med å få det til å løsne, sier Almli.

Hun er ellers turntrener og har også en drøss andre hobbyer relatert til «fart og spenning».

– Har dødsing lært deg noe du kan bruke i livet ellers?

– At ting kan virke jævla skummelt der og da. Men hvis du bare gjør det, så letter det trykket. Prøv å gjøre ting i stedet for å overtenke dem. Og hvis det ikke går på første forsøk, prøv mer. Helt til du får det til.

Vil du se mer luftig galskap med Kjersti? Se her:

https://www.youtube.com/watch?v=PvdwbWIHBnw

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy