JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her skal alle kommunale barnehager få sin egen «kokk»

Gode vibber på kjøkkenet: Ansettelsen av Eva Jentoft på kjøkkenet i Sportsplassen barnehage har hatt flere positive ringvirkninger, både for barna, pedagogisk personale og for Jentoft selv. Her er lager Jentoft og Annie (4) suppe.

Gode vibber på kjøkkenet: Ansettelsen av Eva Jentoft på kjøkkenet i Sportsplassen barnehage har hatt flere positive ringvirkninger, både for barna, pedagogisk personale og for Jentoft selv. Her er lager Jentoft og Annie (4) suppe.

Karen Thue/Nordstrand Blad

Et pilotprosjekt i en liten barnehage på Nordstrand fikk uante konsekvenser. Nå skal suksessformelen deles.

2024110412432520241104124403

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

I 2022 ansatte Sportsplassen barnehage på Nordstrand i Oslo sin helt egen «kokk».

Det har ikke bare gitt de ansatte mer tid med barna, men også fått ned sykefraværet og matsvinnet.

Det var Nordstrands Blad som først brakte gladsaken fra kjøkkenet i Sportsplassen barnehage.

Der hadde avisa møtt kjøkkenassistent Eva Jentoft og fire jenter og gutter fra avdeling Furubarna i full gang med dagens lunsj: Hjemmelagd tomatsuppe med søtpotet og focaccia. 

 

Sunn sparing 

Det begynte med at (*1) iLab, bydelens eget innovasjonslaboratorium i 2022 satte sammen et tverrfaglig team, som fikk forelagt en tredelt problemstilling: Hvordan frigjøre tid så ansatte kan være mer sammen med barna på avdelingene? Hvordan sikre at alle barn i bydelen får god og næringsrik mat, og samtidig øke interessen for mat blant barn og ansatte?

Alt dette innenfor Oslo kommunes kostpris på 300 kroner per barn, selvfølgelig.

Etter to år med utprøving i Sportsplassen barnehage, kan styrer Magnhart Johannesen og kollegene slå fast at de har funnet løsningen på utfordringene: Kjøkkenansatte Jentoft.

– Tidligere handlet vi som regel inn for mye mat, noe som førte til mye svinn. Nå bruker vi i snitt 289 kroner på mat per barn i måneden. De resterende 11 kronene går til frukt. Eventuelle rester sørger Jentoft for å utnytte: Grønnsaker til overs blir til grønnsakvafler, mens grøtrester havner i deig til rundstykker eller brød. 

Matglede: Både matinteressen og -gleden har økt i Sportsplassen barnehage på Nordstrand. Damian og Tuva knar gjerne focaccia-deig.

Matglede: Både matinteressen og -gleden har økt i Sportsplassen barnehage på Nordstrand. Damian og Tuva knar gjerne focaccia-deig.

Karen Thue/Nordstrand Blad

Uventet bonus

Fordelene med å ha en ansatt som er dedikert til matlaging, har vist seg å være flere: 

Med Jentoft på kjøkkenet er små og store sikret sunn varmmat fire dager i uka, barna i kjøkkengruppa lærer om kosthold og matkultur og får trening i å lage mat fra bunnen av. Og barnehagens pedagoger får mer sammenhengende tid med barna. 

Som om ikke dette var nok, har prosjektet vist seg å ha en svært hyggelig bieffekt: 

Våren 2023 var sykefraværet i Sportsplassen barnehage 19 prosent. Våren 2024 hadde det sunket til seks prosent.

Johannesen påpeker at han ikke kan vite helt sikkert om nedgangen er en direkte konsekvens av kjøkkenhjelpen. 

– Men jeg er ganske sikker på at den er en viktig medvirkende faktor, sier han.

Nå har han fått økonomisjefen i bydelen til å regne på hvor mye bydel Nordstrand kan spare hvis sykefraværet i barnehagene går ned bare én prosent. 

– Hun kom fram til at så lite som en prosent nedgang i sykefravær vil utgjøre en innsparing på 3,8 millioner kroner i året. 

 

Inkludering 

Erfaringene fra Sportsplassen er så positive at modellen nå skal spres. Først til de kommunale barnehagene med høyest sykefravær i Nordstrand bydel, deretter til resten av bydelens barnehager.

Den lokale innovasjonsgruppa har fått med seg folk fra Utvikling- og kompetanseetaten, Velferdsetaten og (*2)Folkelig AS.

Hvis alt går bra på Nordstrand, er målet at alle hovedstadens kommunale barnehager skal ta i bruk «Nordstrandmodellen».

{u1}

De nye kjøkkenarbeiderne vil bli rekruttert via Nav og inkluderingstiltak. 

– Vi vil gjerne bidra til at flere får en meningsfull hverdag. Et viktig element i prosjektet er derfor å tilby jobb til folk som av en eller annen grunn er falt ut av arbeidslivet og nå vil tilbake. For mange kan det være voldsomt å skulle begynne rett i full jobb, en halv stilling kan virke mer overkommelig i første omgang, sier Johannesen. 

For kjøkkenansvarlig Jentoft fra Sportsplassen, betyr prosjektets suksess litt ekstra.

Hun får nemlig en sentral rolle i opplæringen av nye assistenter. Det betyr at den halve stillingen på kjøkkenet, snart blir utvidet til en fulltids prosjektstilling med litt annet innhold. 

– Jeg er kjempestolt. Det blir gøy å dele av kunnskapene mine, sier hun til lokalavisa.   



*1 Overordnet oppgave for iLab er å forbedre og utvikle bydelens tjenester. iLab setter sammen grupper avhengig av hva slags problem som skal løses. Dette besto av tre barnehagestyrere, tre barnehagemedarbeidere, en ernæringsfysiolog, en sykehjemsleder.

*2 Ideelt AS som utvikler verktøy for lokalt og nasjonalt folkehelsearbeid.

Mat i medvind

Det finnes allerede kjøkkenassistenter i seks utvalgte kommunale Oslo-barnehager. Disse er siden 2019 rekruttert gjennom Velferdsetatens satsing Flere i tilrettelagt arbeid. Formålet med satsingen er å tilrettelegge for at flere kan komme i arbeid.

Nordstrands-modellen har et annet utgangspunkt, men framover vil også rekrutteringen til dette prosjektet foregå i samarbeid med Nav og arbeidsmarkedstiltak.

– Vi har samme mål, men litt ulik historikk, sier Siri Koch-Larsen i Velferdsetaten.

Hvis utvidelsen av prosjektet i Sportsplassen barnehage lykkes, vil Velferdsetaten bidra til å spre det til barnehager i hele byen.

– Målet for oss er å få flest mulig Oslo-folk i arbeid. Da vi hørte om prosjektet i Nordstrand bydel, tenkte vi at et samarbeid vil være gull.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Matglede: Både matinteressen og -gleden har økt i Sportsplassen barnehage på Nordstrand. Damian og Tuva knar gjerne focaccia-deig.

Matglede: Både matinteressen og -gleden har økt i Sportsplassen barnehage på Nordstrand. Damian og Tuva knar gjerne focaccia-deig.

Karen Thue/Nordstrand Blad

Gode vibber på kjøkkenet: Ansettelsen av Eva Jentoft på kjøkkenet i Sportsplassen barnehage har hatt flere positive ringvirkninger, både for barna, pedagogisk personale og for Jentoft selv. Her er lager Jentoft og Annie (4) suppe.

Gode vibber på kjøkkenet: Ansettelsen av Eva Jentoft på kjøkkenet i Sportsplassen barnehage har hatt flere positive ringvirkninger, både for barna, pedagogisk personale og for Jentoft selv. Her er lager Jentoft og Annie (4) suppe.

Karen Thue/Nordstrand Blad

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

I 2022 ansatte Sportsplassen barnehage på Nordstrand i Oslo sin helt egen «kokk».

Det har ikke bare gitt de ansatte mer tid med barna, men også fått ned sykefraværet og matsvinnet.

Det var Nordstrands Blad som først brakte gladsaken fra kjøkkenet i Sportsplassen barnehage.

Der hadde avisa møtt kjøkkenassistent Eva Jentoft og fire jenter og gutter fra avdeling Furubarna i full gang med dagens lunsj: Hjemmelagd tomatsuppe med søtpotet og focaccia. 

 

Sunn sparing 

Det begynte med at (*1) iLab, bydelens eget innovasjonslaboratorium i 2022 satte sammen et tverrfaglig team, som fikk forelagt en tredelt problemstilling: Hvordan frigjøre tid så ansatte kan være mer sammen med barna på avdelingene? Hvordan sikre at alle barn i bydelen får god og næringsrik mat, og samtidig øke interessen for mat blant barn og ansatte?

Alt dette innenfor Oslo kommunes kostpris på 300 kroner per barn, selvfølgelig.

Etter to år med utprøving i Sportsplassen barnehage, kan styrer Magnhart Johannesen og kollegene slå fast at de har funnet løsningen på utfordringene: Kjøkkenansatte Jentoft.

– Tidligere handlet vi som regel inn for mye mat, noe som førte til mye svinn. Nå bruker vi i snitt 289 kroner på mat per barn i måneden. De resterende 11 kronene går til frukt. Eventuelle rester sørger Jentoft for å utnytte: Grønnsaker til overs blir til grønnsakvafler, mens grøtrester havner i deig til rundstykker eller brød. 

Matglede: Både matinteressen og -gleden har økt i Sportsplassen barnehage på Nordstrand. Damian og Tuva knar gjerne focaccia-deig.

Matglede: Både matinteressen og -gleden har økt i Sportsplassen barnehage på Nordstrand. Damian og Tuva knar gjerne focaccia-deig.

Karen Thue/Nordstrand Blad

Uventet bonus

Fordelene med å ha en ansatt som er dedikert til matlaging, har vist seg å være flere: 

Med Jentoft på kjøkkenet er små og store sikret sunn varmmat fire dager i uka, barna i kjøkkengruppa lærer om kosthold og matkultur og får trening i å lage mat fra bunnen av. Og barnehagens pedagoger får mer sammenhengende tid med barna. 

Som om ikke dette var nok, har prosjektet vist seg å ha en svært hyggelig bieffekt: 

Våren 2023 var sykefraværet i Sportsplassen barnehage 19 prosent. Våren 2024 hadde det sunket til seks prosent.

Johannesen påpeker at han ikke kan vite helt sikkert om nedgangen er en direkte konsekvens av kjøkkenhjelpen. 

– Men jeg er ganske sikker på at den er en viktig medvirkende faktor, sier han.

Nå har han fått økonomisjefen i bydelen til å regne på hvor mye bydel Nordstrand kan spare hvis sykefraværet i barnehagene går ned bare én prosent. 

– Hun kom fram til at så lite som en prosent nedgang i sykefravær vil utgjøre en innsparing på 3,8 millioner kroner i året. 

 

Inkludering 

Erfaringene fra Sportsplassen er så positive at modellen nå skal spres. Først til de kommunale barnehagene med høyest sykefravær i Nordstrand bydel, deretter til resten av bydelens barnehager.

Den lokale innovasjonsgruppa har fått med seg folk fra Utvikling- og kompetanseetaten, Velferdsetaten og (*2)Folkelig AS.

Hvis alt går bra på Nordstrand, er målet at alle hovedstadens kommunale barnehager skal ta i bruk «Nordstrandmodellen».

{u1}

De nye kjøkkenarbeiderne vil bli rekruttert via Nav og inkluderingstiltak. 

– Vi vil gjerne bidra til at flere får en meningsfull hverdag. Et viktig element i prosjektet er derfor å tilby jobb til folk som av en eller annen grunn er falt ut av arbeidslivet og nå vil tilbake. For mange kan det være voldsomt å skulle begynne rett i full jobb, en halv stilling kan virke mer overkommelig i første omgang, sier Johannesen. 

For kjøkkenansvarlig Jentoft fra Sportsplassen, betyr prosjektets suksess litt ekstra.

Hun får nemlig en sentral rolle i opplæringen av nye assistenter. Det betyr at den halve stillingen på kjøkkenet, snart blir utvidet til en fulltids prosjektstilling med litt annet innhold. 

– Jeg er kjempestolt. Det blir gøy å dele av kunnskapene mine, sier hun til lokalavisa.   



*1 Overordnet oppgave for iLab er å forbedre og utvikle bydelens tjenester. iLab setter sammen grupper avhengig av hva slags problem som skal løses. Dette besto av tre barnehagestyrere, tre barnehagemedarbeidere, en ernæringsfysiolog, en sykehjemsleder.

*2 Ideelt AS som utvikler verktøy for lokalt og nasjonalt folkehelsearbeid.

Mat i medvind

Det finnes allerede kjøkkenassistenter i seks utvalgte kommunale Oslo-barnehager. Disse er siden 2019 rekruttert gjennom Velferdsetatens satsing Flere i tilrettelagt arbeid. Formålet med satsingen er å tilrettelegge for at flere kan komme i arbeid.

Nordstrands-modellen har et annet utgangspunkt, men framover vil også rekrutteringen til dette prosjektet foregå i samarbeid med Nav og arbeidsmarkedstiltak.

– Vi har samme mål, men litt ulik historikk, sier Siri Koch-Larsen i Velferdsetaten.

Hvis utvidelsen av prosjektet i Sportsplassen barnehage lykkes, vil Velferdsetaten bidra til å spre det til barnehager i hele byen.

– Målet for oss er å få flest mulig Oslo-folk i arbeid. Da vi hørte om prosjektet i Nordstrand bydel, tenkte vi at et samarbeid vil være gull.