Fagbrev
Her strøk tre av fire på fagprøven. Nå får renholderne prøve på nytt
GRANSKER: En bølge av ikke bestått for renholdere som går opp til fagprøva, har satt alarmen igang i Vestland fylke. Mange renholdere kvier seg for å ta prøva nå.
Colourbox
Ingen vet hvorfor så mange renholdere stryker til fagprøven i Bergen. Nye kandidater skremmes fra å ta fagbrevet.
ola.tommeras@fagbladet.no
Renholdere gråter. Det har vært sinne og frustrasjon. Etter måneder med teori, kveldskurs, studier og forberedelser – de fleste med flere år praktisk erfaring fra renholderfaget bak seg – fikk hele tre av fire beskjed om at de ikke var gode nok da de avla fagprøve i Bergen denne våren.
I vinterferieuka var 36 kandidater påmeldt i Bergen. 6 møtte ikke, og av de resterende 30 bestod kun 7. For hele fylket samlet strøk omtrent halvparten av 62 kandidater. (Se faktaboks)
{f1}
Sjokkert over stryk
– Renholdere kommer til meg og sier de trekker seg. De tør ikke å gå opp til fagprøva, sier leder for Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Stad kommune i Vestland fylke, Rebecca Finset Hatlestad.
Hun er selv en av de mange som fikk ikke bestått på fagprøva denne våren. Avgjørelsen kom som lyn fra klar himmel. Hun har nesten sju år bak seg som renholder.
– Mine kolleger sier de ikke kan tro dette. De er kjempeoverrasket, forteller hun.
Hatlestad er fortsatt sjokkert og frustrert over at fagprøva hennes endte med stryk. Hun er heller ikke enig med nemndas begrunnelser, og mener de spriker fra muntlige vurderinger hun fikk underveis. Hatlestad gikk opp for nemnda for tidligere Sogn og Fjordane. Der var det 40 prosent stryk.
– Men jeg skal gå opp på nytt, sier hun.
Annulerer resultatene
Det er framsatt massiv kritikk mot prøvenemnda for renholdsoperatørfaget i Bergensavisen. (For abonnenter). Avdeling for opplæring og kompetanse i Vestland fylke har startet gjennomgang av prøvegjennomføringa.
– Det er naturlig å se på de ulike sidene ved prøvegjennomføringa når det er så mye stryk over lengre tid, sier ansvarlig fagleder i Vestland fylke, Siglinde Svare.
Prøvenemndene settes sammen av erfarne fagfolk som blir foreslått av aktører i bransjen, blant annet Fagforbundet. Ansvaret for nemndene og opplæring og gjennomføring av fagprøvene ligger på fylket.
Svare opplyser nå at alle som har fått ikke bestått i Bergen i perioden etter jul, skal få gå opp til ny prøve.
– Alle som har strøket på fagprøve i renholdsoperatørfaget i Bergen etter jul, har nå fått tilbud om ny prøve gratis, skriver hun i en epost til Fagbladet.
Må få ro rundt prøva
Også leder for Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet i Vestland fylke, Ingunn Reistad Jacobsen, opplever at renholdere har blitt redde for å gå opp til fagprøva etter oppstyret denne våren.
– Det er grunn til bekymring. Mange sier de har frykt for å melde seg opp til fagprøva etter at den høye strykprosenten ble kjent, og det er ikke godt for bransjen. Nå er det viktig at vi får roet dette ned og gjenskapt trygghet rundt fagprøva – uansett hva som er grunn til at så mange får ikke bestått, sier hun.
Må finne ut hvorfor
– Vi må være tydelige på at vi skal finne årsakene, og så finne løsninger, sier Jacobsen og skisserer følgende mulige problemer etter å ha snakket med skuffede renholdere:
• Er nemndene i Vestland for strenge?
• Har arbeidsgiver gitt kandidatene for dårlig opplæring?
• Er lærematerialet for dårlig?
– Det brukes forskjellige bøker. Hvis det er motstridende informasjon i disse, så må vi bli enige om hva som skal være fasit, sier Jacobsen.
• Er nemndene samkjørte? Har kandidater samme forutsetning for å bestå uavhengig av hvor de går opp?
TRENGER RO: Det store antallet som stryker til fagprøve i renholdsoperatørfaget, har skremt mange kandidater. Ingunn Jacobsen vil få problemene på bordet og få ro rundt fagprøva igjen.
Eivind Senneset
Trenger trygge rammer
– Fagforbundet mener at alle som stryker på fagprøve, skal få muligheten til å møte en annen nemnd ved nytt forsøk. Dette for å få trygge rammer rundt prøva, sier Jacobsen.
Hun påpeker at fagprøva skal gjenspeile en vanlig arbeidsdag. Det skal ikke være unødvendig stress.
– Blant meldingene fra renholderne er at de måtte forholde seg til maskiner og utstyr som de ikke kjente fra arbeidsplassen sin. Det er slikt som må kunne løses, mener hun.
Satt i gang intern gjennomgang
– Ingen andre yrkesgrupper har hatt en strykprosent i nærheten av renholderne i Bergen, bekrefter ansvarlig fagleder Siglinde Svare i Vestland fylke.
– I renholdsoperatørfaget er nesten alle kandidater praksiskandidater. Generelt sett er resultatene blant praksiskandidater dårligere enn for lærlinger, påpeker Svare, men det er likevel ikke forklaringen på en så høy strykprosent som i Bergen i 2022.
– Vi har satt i gang en intern gjennomgang av alle sider ved gjennomføringa av prøva i dette faget i Bergen. Det er vanskelig å peke på hvorfor strykprosenten har vært så høy. Det endelige resultatet av gjennomgangen er ikke klart, skriver Svare.
Resultatene fra Vestland
Det er tre prøvenemnder for renholdere i Vestland fylke: Bergen som dekker det gamle Hordaland, nemnda for det gamle Sogn og fjordane og nemnda for tidligere Sunnhordaland. Slik var resultatene denne våren.
• Bergen: 36 påmeldte og 30 frammøtte. Av disse fikk 23 stryk.
• Sunnhordaland: 14 kandidater, samtlige bestått og 1 med meget godt.
• Sogn og fjordane: 18 kandidater. 7 fikk stryk. 11 har bestått, hvorav 2 med meget godt bestått.