Bildespesial: Vårens vakreste gjennom tidene
Historien gjentar seg: Vi hadde dyrtid allerede i 1917
MAKTA: Samarbeidet mellom fagbevegelsen og Arbeiderpartiet (Ap) strekker seg tilbake til tida da de første streikene ble gjennomført i Norge. I 1870-årene ble flere fagforeninger etablert, og i 1887 stiftet arbeiderbevegelsen «Det forenede norske Arbeiderparti». Her er daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og LO-leder Roar Flåthen i 2012.
Sidsel M. Rasmussen/LO Aktuelt
I natt står det endelige slaget om lønna til ansatte i kommunene, og i morgen feirer vi arbeidernes internasjonale kampdag. Men verken lønnskamp eller nåtidas paroler er nye.
marte.bjerke@fagbladet.no
Vi har tatt et dykk ned i bildearkivet. Her fant vi ut at historien gjentar seg.
Vi hadde dyrtid allerede i 1917.
I 1982 var parolen oppsiktsvekkende aktuell: «Opprettholdelse av kjøpekraften!».
Og helt siden 1800-tallet har arbeidere streika for høyere lønn og bedre rettigheter.
DYRTID: Du trodde kanskje det var et nyord? «Dyrtid» har vært brukt til flere tider, blant annet i 1917, da en dyrtidsdemonstrasjon samla så mange som 40.000 demonstranter foran Stortinget. Flere steder i landet demonstrerte arbeidere, som her i Løkkebakkan i Orkland i Trøndelag På Løkken Verk var det gruvedrift fram til 1987.
Arbark
STREIK: I en streik stoppes arbeidet for å tvinge fram en løsning på en tvist. Men streiker kan også være politiske. I 1970 gjennomførte LO en landsomfattende politisk streik i 15 minutter mot Borten-regjeringens budsjett. Trikkefører Olav Aasgaard i Oslo Sporveier var en av de streikende.
Arbark
PÅ FORHANDLINGSBORDET: Fulle askebegre i møterommet hos Riksmekleren etter fire døgn med forhandlinger mellom LO og Norsk Arbeidsgiverforening om kompensasjon for prisstigningen i 1950. I dag nøyer forhandlingsdelegasjonene seg med:
Sverre A. Børretzen/Arne Kjus/Aktuell
PIZZAPAUSE: Uten mat og drikke… Forhandlinger og mekling kan være en seiglivet affære. Akkurat disse pizzaene ble skipet inn til SAS og pilotene i 2019, etter at SAS-pilotene hadde streika på sjuende dagen.
Terje Pedersen/NTB
TROSSER PANDEMI: Tarifforhandlingene tar verken pandemi- eller værforbehold. Her fra overleveringen av krav fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid i 2021.
Berit Roald/NTB
SMUGLYTTING: Og gidder du ikke vente, kan du kanskje gjøre som denne journalisten, lytte gjennom dørsprekken? Her fra det første møtet mellom LO og Norsk Arbeidsgiverforening om prisstigningen i 1950, i statsrådssalen på Victoria terrasse.
Sverre A. Børretzen/Arne Kjus/Aktuell
DEN SOM VENTER PÅ ET RESULTAT: …venter kanskje forgjeves? Nei, løsning blir det til slutt, men inntil da er tålmodighet en dyd, og cowboystrekk, smågodt og kaffe en nødvendighet. Her venter pressen på gangen hos Riksmekleren under SAS-pilotenes streik i 2019.
Heiko Junge/NTB
DEN RØDE STREK: I flere tiår etter andre verdenskrig var lønnsutviklingen tett koblet til konsumprisindeksen (KPI). Det lå skalte indeksklausuler i tariffavtalene. Disse var ofte formulert slik at dersom KPI nådde et visst nivå i løpet av avtaleperioden – gjerne kalt «den røde strek» – utløste det enten en lønnsøkning eller nye forhandlinger om kompensasjon for prisveksten. I 1950 steg KPI eller «levekostnadsindeksen» over den røde strek. Her vedtar LOs representantskap å reise krav om kompensasjon for prisstigningen.
Sverre A. Børretzen/Arne Kjus/Aktuell
KJØPEKRAFT: Parolen fra 1. mai-toget i 1982 er ikke mindre aktuell i dag.
Arbark
PENSJON Å LEVE AV: I fjor streika barnehageansatte i private barnehager for en livsvarig og kjønnsnøytral pensjonsordning. For tariffoppgjørene handler ikke bare om lønna du får i dag, men også pensjonen du skal leve av når du blir eldre. Margarita Antihuala har sydd en streikevest til hunden sin, Milo, som var med på stand på Karl Johan i Oslo.
Bjørn A. Grimstad