Historisk oppslutning om streiken

Tri Nguyen Dinh

Norge sto stille da titusenvis av arbeidstakere streiket mot regjeringens forslag til arbeidsmiljølov. – Vi kjemper for verdighet og frihet, var budskapet til LO-leder Gerd Kristiansen utenfor Stortinget.

2015012812000020150128170444

eline@lomedia.no

Mellom klokka 14 og 16 i ettermiddag sørget arbeidstakere fra de største arbeidstakerorganisasjonene LO, Unio og YS for det som ble en av de største politiske streikene i norsk historie. Streiken rettet seg mot det de tre organisasjonene mener er dramatiske forverringer i arbeidsmiljøloven. Busser, tog og fly sto stille, en rekke barnehager og andre offentlige tjenester var stengt – i tillegg til alle de tusenvis av bedriftene i privat sektor der arbeiderne la ned arbeidet i protest mot regjeringen..

Stor oppslutning

Rapportene fra de opp rundt 180 streikestedene så langt tyder på at det er stor oppslutning om markeringene og høy stemning blant deltakerne. Bergen meldte om over 10.000 deltakere på Torgallmenningen, Trondheim om 15.000 og lille Verdal hele 3000. Engasjementet rundt streiken var vært massivt på sosiale medier de siste dagene.

Arrangementet i Oslo holdes utenfor Stortinget, som i løpet av noen måneder skal behandle forslagene fra arbeidsminister Robert Eriksson.

Hva er det arbeidsminister Robert Eriksson har foreslått som har utløst streiken? Les mer om bakgrunnen her.

Ingen skam å snu

LO-leder Gerd Kristiansens budskap var at den virkelige virkningen av forslagene fra regjeringen er at sjefene får all makt, mens den enkelte arbeidstaker kun får avmakt. Til stortingspolitikerne meldingen at det "er ingen skam å snu".

– Stortinget har et ansvar for å spørre seg: Ønsker velgerne våre det løsarbeidersamfunnet som regjeringen nå vil by oss? Vi er velgere, og vi er samlet her for å gi dem svaret. Jeg sier et rungende nei, og hva sier dere, spurte hun de streikende. Svaret var – et like rungende nei.

Ufrie mennesker

Kristiansen understreket at dagens Norge er bygget opp av mange kloke vedtak i Stortinget.

– Men politiske vedtak kan også endre samfunnet i negativ retning. Dessverre ligger det slike forslag til behandling her inne nå.

LO-lederen var også opptatt av at fagbevegelsen ikke bare må få fram hva den er mot, men også hva den er for:

– Vi kjemper for verdighet, sikkerhet, frihet og anstendighet i arbeidslivet. Vi kjemper for fritid, forutsigbarhet og trygghet i hverdagen og familielivet til folk.

Avhengige mennesker er ufrie mennesker.

LO-lederen mener at fagbevegelsens viktigste bidrag til det norske samfunnet har vært at folk i dette landet ikke må stå med lua i handa på sjefens kontor.

– Nesten to millioner mennesker står sammen med oss når vi sier i dag: Hua skal være på hauet – ikke i handa!

Politiske svar

Arbeidsministeren ga svar på tiltale da han slapp til på talerstolen på Eidsvolds plass.

– Jeg har en drøm, en drøm om at også de som står utenfor arbeidslivet skal få de samme mulighetene som dere som er her har, sa Eriksson. Han ble møtt med piping, men hadde ingen problemer med å komme til orde.

– Vi vil skape ei bru, et springbrett. Det er bedre å ha en fot innafor arbeidslivet enn begge utenfor, sa Eriksson, og understreket at han er overbevist om at muligheten for å være midlertidig ansatt i en tidsbegrenset periode, kan hjelpe mange som i dag ikke får vist fram sine evner og talenter.

– Arbeidslivet er endra siden arbeidsmiljøloven ble vedtatt i 1977. Nå er det på tide å endre kartet.

Alle de politiske partiene var invitert til å komme med sine kommentarer utenfor Stortinget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy