1897 1. mai-demonstrasjon på Fauske, 1897. Dette var første gang 1. mai ble feiret nord for Trondheim. Først i toget går Fauske arbeiderforening, som dengang var den nordligste sosialdemokratiske forening i landet, stiftet bare et halvt år tidligere.
Arbark
andre.martinsen@fagbladet.no
1. mai-demonstrasjon på Fauske, 1897. Dette var første gang 1. mai ble feiret nord for Trondheim. Først i toget går Fauske arbeiderforening, som dengang var den nordligste sosialdemokratiske foreningen i landet. Kravet på fanen var ikke nytt: «8 timers arbeidsdag. Lige Borgerret for alle.»
Men demonstrasjonstoget startet fra et hovedspor i USA noen år tidligere. I mai 1886 gjennomførte 200.000 amerikanske arbeidere en generalstreik i Chigaco, hvor de demonstrerte for innføring av åtte timers arbeidsdag.
Da politiet grep inn for å stoppe streiken, ble en bombe kastet inn i demonstrasjonstoget, noe som resulterte i opptøyer og kamp mellom politi og arbeidere. Da alt stilnet, lå sju politimenn og tre ganger så mange arbeidere dødelig såret tilbake. I etterkant av opptøyene, seinere kalt «Haymarketopptøyene», ble åtte arbeidere arrestert.
Av disse ble fire hengt, mens en femte tok sitt eget liv i fengselet.
Da den internasjonale arbeiderkongressen møttes i Paris i 1889 for å stifte Den annen Internasjonale, ble det etter et forslag fra de fagorganiserte i USA vedtatt at 1. mai skulle være internasjonal demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen.
Dette skulle være til minne om arbeiderne som døde i Chigaco. Fra Norge deltok Carl Jeppesen, som sørget for at denne dagen også ble valgt i Norge.
Dagen ble første gang feiret i 1890 som arbeidernes internasjonale kamp- og festdag og feires i dag i de fleste industrialiserte land. Interessant nok er USA et av landene som markerer dagen i liten grad – de har sin egen Labor Day, som markeres første mandag i september.
Togene tøffer seg videre med samme avgang 1. mai hvert år. Og parolene og kampsakene ... ja, de har kanskje ikke endret seg drastisk. Ikke ulikt tidene på Bergensbanen.
Her kan du se en samling historiske bilder fra markeringe av 1, mai gjennom tidene:
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen