JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjelpepleier fikk avskjed etter brudd på smittevernreglene, men får beholde autorisasjonen

ADVARSEL: Kvinnen som ble avskjediget fra Skjervum helse- og omsorgssenter har fått en advarsel fra Helsetilsynet. Advarselen er klaget inn av kvinnen og hennes advokat.

ADVARSEL: Kvinnen som ble avskjediget fra Skjervum helse- og omsorgssenter har fått en advarsel fra Helsetilsynet. Advarselen er klaget inn av kvinnen og hennes advokat.

Helge Rønning Birkelund

Gran kommune avskjediget i fjor vår en hjelpepleier på grunn av alvorlige brudd på smittevernreglene. Nå har kvinnen fått advarsel fra Helsetilsynet, men beholder autorisasjonen. Hjelpepleieren har påklaget vedtaket fra Helsetilsynet.

2022070813065520220715111515

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

Det er NRK som melder dette.

I april 2021 sendte Gran kommune ut en pressemelding der de informerte om at en hjelpepleier ved en avdeling på Skjervum helse- og omsorgssenter fikk avskjed på grunn av brudd på smittevernreglene i den pågående pandemien. Avdelingen der kvinnen jobbet ble rammet av koronasmitte tidligere den måneden, og en av beboerne døde senere med korona. Beboerne var på dette tidspunktet ikke vaksinert.

Den ansatte skal ifølge kommunen ved flere anledninger ha unnlatt å overholde smittevernrutinene på jobben. I tillegg fornektet hun at covid-19 var alvorlig.

– Vi anser dette som et grovt pliktbrudd, og har derfor gitt vedkommende avskjed, het det i pressemeldingen fra kommunen.

Hjelpepleier avskjediget for brudd på smittevernreglene – mener det ikke finnes bevis for pandemien

Statsforvalteren i Innlandet åpnet tilsyn både med Gran kommune og den ansatte etter smitteutbruddet på institusjonen. Statsforvalteren sendte saken til Helsetilsynet.

Tilsynet har nå konkludert. De gir hjelpepleieren en advarsel, men hun får beholde autorisasjonen som helsearbeider. NRK skriver at tilsynet ser alvorlig på saken. I vedtaket, som NRK refererer, skriver Helsetilsynet at kvinnen brøt med kravet om faglig forsvarlig yrkesutøvelse, og at hun ved å unnlate å følge rutinene utsatte brukerne for smitte og alvorlig sykdom.

Kvinnens advokat, Barbro Paulsen, skriver til NRK at saken og avskjedigelsen har gått veldig hardt ut over kvinnen, familien og yrkeslivet.
Advokaten skriver også at hennes klient fikk store helseplager av å bruke munnbind, men at hun fulgte de andre smittevernrutinene.

Advokaten opplyser at de har påklaget vedtaket om advarsel, og at saken dermed ikke er avgjort ennå.

Helsetilsynet åpnet også tilsyn mot Gran kommune, men fant ikke svikt i kommunens håndtering av saken, skriver NRK.

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy