Høie: – Pensjon etter konkurranseutsetting er kommunenes ansvar

Bent Høie (H) svarte at han ikke ville blande seg inn i forhold som angår parter i arbeidslivet.

Bent Høie (H) svarte at han ikke ville blande seg inn i forhold som angår parter i arbeidslivet.

Eirik Dahl Viggen

– Det er kommunene som håndterer spørsmålet om pensjon etter konkurranseutsetting, sa helseministeren i Stortingets spørretime i dag.

2015020512000020150205091714

stig@lomedia.no

Dermed unngikk han å gå konkret inn på SV-leder Audun Lysbakkens spørsmål, inspirert av LO-Aktuelt/frifagbevegelse.no`s artikler om hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen som ikke fikk pensjonen sin etter konkurranseutsetting.

Etter å ha sitert frifagbevegelse.no om de to hjelpepleiernes reaksjoner på at konkurranseutsettingen stoppet pensjonsplanene, sa Lysbakken: «Dette er bare et av mange eksempler på pensjonsdumping for helsearbeidere, som følge av privatisering. Mens sykepleierne har en lovfestet rett til å beholde sitt pensjonsnivå, mangler hjelpepleierne det samme».

Det konkrete spørsmålet fra SV-lederen var: «Hva vil regjeringen gjøre for å stoppe denne typen pensjonsdumping i helsevesenet, og sikre hjelpepleiere som Karin og Anne Karin en verdig avslutning på arbeidslivet?»

Ingenting å hente

Helseminister Bent Høie viste til at Oslo kommune i denne sammenheng holder seg innenfor regelverket, blant annet om virksomhetsoverdragelse. Han sa videre at det ikke har skjedd noen endringer i regelverket og at folk som har blitt konkurranseutsatt ofte går fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Dermed var det lite å hente for hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen, som er blitt utsatt for pensjonsdumpingen.

Lysbakken viste til at sykepleiere har en lovfestet rett til pensjon og spurte helseministeren om han ville vurdere dette for hjelpepleiere. Høie hadde ingen planer om det, og sa han ikke ville blande seg inn i forhold som angår partene i arbeidslivet.

Kersti Bergstø (SV) fulgte opp med et spørsmål til Solveig Horne. Hun viste til at privatisering truer pensjonen til helsevesenets helter, stort sett kvinner. Statsråd Horne svarte, i likhet med Høie, at arbeidslivets parter måtte bli enige her.

– Det er ikke noe vi kan gå inn i.

Barneministeren viste til barnevernet, der hun mente at de private tilbyderne opererte med gode pensjons- og lønnsbetingelser.

Skattepenger ut av landet

Tove Karoline Knutsen (A) ga uttrykk for at bruk av faglærte og kvalitet går ned ved privatisering, og henviste til forskning fra NOVA. Knutsen viste til Sverige der fire – fem store private omsorgsselskaper i stor grad har overtatt, og at millioner av kroner er ført ut av landet, til skatteparadiser. Høie mente NOVAs forskning blant annet stammet fra forhold i USA, og at den vanskelig kunne overføres til Norge.

Les også:

Må jobbe fem år ekstra

Brevet til Fabian Stang

Lysbakken: - Høyre må rydde opp

Raseri mot pensjons-forslag

– Virker urimelig

– Skammelig behandling

Må finne en løsning

"Hva vil regjeringen gjøre for å stoppe pensjonsdumping i helsevesenet?" (Audun Lysbakken)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy