Fikk lokal forhandlingsrett

Hotellstreiken er over

FORHANDLINGSRETT: Jørn Eggum og Fellesforbundet fikk gjennomslag for lokal forhandlingsrett, noe som førte til slutt på den fire uker lange streiken.

FORHANDLINGSRETT: Jørn Eggum og Fellesforbundet fikk gjennomslag for lokal forhandlingsrett, noe som førte til slutt på den fire uker lange streiken.

Håvard Sæbø

Fagforbundet var klar til sympatistreik.

2016052308391920160523084634

tips@fagbladet.no

Streiken i hotellene ble formelt avsluttet lørdag klokken 12, men arbeidet vil de fleste stedene ikke gjenopptas før mandag morgen, ifølge FriFagbevegelse og NTB.

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, opplyser at Fellesforbundet har fått 1.000 ny medlemmer i løpet av den fire uker lange streiken, som har tappet reservene til forbundet med rundt 100 millioner kroner.

Les også: • Helse Nord med stort seminar på hotell i streik

Et av de viktigste kravene de ansatte fikkgjennomslag for var lokal forhandlingsrett, og de første lokale forhandlingene vil finne sted ved oppgjøret neste år, ifølge FriFagbevegelse.

Et enstemmig forbundsstyre i Fagforbundet åpnet fredag ettermiddag for å iverksette sympatistreik med hotell- og restaurantarbeiderne. En slik streik ville bety aksjoner innenfor renovasjon på bedrifter som er i streik, slik at avfall og søppel ikke blir håndert eller hentet. Men streiken ble altså avblåst før dette ble iverksatt.

Les også: • Var dette historiens minste streik?

– Det ble dyrt

– Det har vært svært viktig å finne fram til en løsning som begge parter kan leve med, og det lyktes vi til slutt med, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv til NTB.

Han innrømmer at avtalen koster.

– Det ble dyrt, og vi har strukket oss langt på flere punkter. Ikke minst har vi akseptert Fellesforbundets krav om lokale forhandlinger, men alle må gi og ta for å komme til enighet, sier han til nyhetsbyrået.

Før avtalen blir endelig, skal den til uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv.

Følg Fagbladet på Facebook

Fakta om avtalen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv

*Fellesforbundet og NHO reiseliv er enige om en avtale som setter punktum for hotellstreiken. Streiken avsluttes lørdag den 21. mai klokka 12. Arbeidet skal gjenopptas senest ved arbeidstidens begynnelse, mandag 23. mai.

*Det er enighet om at det årlig skal avholdes reelle lokale lønnsforhandlinger etter det sentrale oppgjøret. Til forhandlingene skal tillitsvalgte få utlevert lister over samtlige arbeideres individuelle timelønn. I bedrifter som er organisert i kjeder, skal kjeden avgjøre om forhandlingene skal skje på hver enkelt bedrift eller samlet sentralt for hele kjeden.

*Det er enighet om et generelt lønnstillegg på 0 kr. I tillegg gis det et lavlønnstillegg på 2 kr per time og et garantitillegg på 1,77 kr per time. Ytterligere økes satsene med 1,23 kr per time.

* Partene er enige om å bilegge alle tvister som har oppstått som følge av streiken, herunder rettslige tvister og uenighet knyttet til påstander om boikott/blokade, streikebryteri etc.

*Fellesforbundet vil sende avtalen ut til uravstemning. NHO Reiseliv vil også sende avtalen til avstemning.

(Kilde: Riksmeklerens møtebok)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy