JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Grunnlov» for medbestemmelse i staten

Hovedavtalen i staten forlenges ett år - uten endringer

FORLENGER AVTALE: Staten og arbeidstakerorganisasjonene, her ved fra venstre Guro Elisabeth Lind (Unio),  LO Stat-leder Egil André Aas, Anders Kvam (Akademikerne stat) og Pål N. Arnesen (YS Stat), har forlenget gjeldende hovedavtale med ett år.

FORLENGER AVTALE: Staten og arbeidstakerorganisasjonene, her ved fra venstre Guro Elisabeth Lind (Unio), LO Stat-leder Egil André Aas, Anders Kvam (Akademikerne stat) og Pål N. Arnesen (YS Stat), har forlenget gjeldende hovedavtale med ett år.

Ole Palmstrøm

Det blir foreløpig ingen endringer i hovedavtalen i staten. Partene er enige om å videreføre den til utgangen av 2020.

2019110710212720230821171436

anders@lomedia.no

Tirsdag møtte arbeidstakerorganisasjonene i staten opp for å forhandle med arbeidsgiver om hovedavtalen i staten, som hadde utløpsdato ved utgangen av året.

Onsdag ettermiddag ble det klart at avtalen forlenges til ut 2020, altså en videreføring uten endringer utover språklige justeringer og oppdaterte lovhenvisninger.

Hovedavtalen i Staten omfatter rundt 1000 medlemmer i Fagforbundet. Disse jobber hovedsaklig i Bufetat og som helsepersonell i Forvaret.

Grunnlag for partssamarbeid

Hovedavtalen i staten bestemmer hvordan de ansatte i staten skal ha innflytelse på arbeidsplassen.

LO Stat-leder Egil André Aas sa på forhånd at avtalen, som omtales som «grunnloven» for partssamarbeidet i staten, må skape et best mulig samarbeidsgrunnlag mellom partene på alle nivåer.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet hadde ønsker om endringer, som de formulerte slik i forslaget til statsbudsjett:

p

«Departementet ønsker en modernisering og forenkling av avtalen, som speiler utviklingen i arbeidsliv og i organisasjonsformer og som viderefører et godt partssamarbeid.»

LO Stat: – Trenger mer tid

Etter forhandlingsrundene sier Aas seg fornøyd med en forlenging av avtalen:

– Dette er en grei måte å gjøre det på. Vi trenger litt bedre oversikt over utfordringene og tar oss derfor mer tid. Jeg mener at dagens Hovedavtale er god og at den har det handlingsrommet som arbeidsgiver har etterspurt. Det gjelder bare å bruke avtalen slik den er ment, sier Aas i en pressemelding.

Opplæring for at avtalen brukes riktig

Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL sier det framover er viktig å drive opplæring i avtalens bestemmelser.

– Fra NTL sin side er vi godt fornøyd med at dagens hovedavtale er prolongert. Vi skal jobbe videre med opplæring av medlemmer og tillitsvalgte og bidra til at avtalen brukes etter intensjonen, sier hun.

FORNØYD: NTL-leder Kjersti Barsok sier de lever godt med dagens hovedavtale.

FORNØYD: NTL-leder Kjersti Barsok sier de lever godt med dagens hovedavtale.

Ole Palmstrøm

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy