JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verdens økonomiske forum:

Høye levekostnader er den største trusselen på kort sikt – klimaendringer på lang sikt

Colourbox.com

Den globale levekostnadskrisen utgjør den største globale trusselen i de kommende to årene, ifølge en studie fra Verdens økonomiske forum (WEF).

2023011114172120230111141721

– Konflikter og geoøkonomisk spenning har trigget en serie tett forbundede globale trusler, skriver det Børge Brende-ledede organet i studien.

Det er hentet innspill fra mer enn 1.200 risikoeksperter, politikere, embetsfolk og næringslivsledere fra hele verden.

De nevner blant annet forsyningskrise for energi og mat, som igjen fører til store økninger i levekostnadene og kostnadene for gjeldsbetaling.

Klima den største trusselen på lang sikt

Etter levekostnadskrisen følger naturkatastrofer, ekstremvær og geoøkonomisk konfrontasjon som de største trusselfaktorene. Rapporten peker også på polarisering, desinformasjon og datakriminalitet som problemer.

Klimaendringene utgjør den største endringen på lengre sikt, men er samtidig en trussel verden ikke er forberedt på å håndtere på grunn av den kortsiktige levekostnadskrisen.

– Vi må bli bedre til å balansere kortsiktig og langsiktig syn på risiko, og ta avgjørelser som kanskje føles kontraintuitive på kort sikt, sier risikoansvarlige Carolina Klint ved finanshuset Marsh.

Behovet for store investeringer innen fornybar energi er et eksempel på dette.

Avglobalisering

Regjeringer og sentralbanker verden over står overfor et vanskelig dilemma når inflasjonen skal håndteres: Øke den allerede høye statsgjelda ved å bruke penger på støttepakker for vanlige folk, eller bremse opp veksten og risikere resesjon ved å øke styringsrenta.

I tillegg heter det i rapporten at avglobalisering er en viktig trend. Særlig Europas avhengighet av russisk olje og gass og mangelen på mikrobrikker har ført til at «økonomisk krigføring er blitt normen», skriver WEF. Stormaktene retter handelspolitikken inn mot å redusere avhengigheten av sine rivaler og begrense framveksten av konkurrenter.

16. januar begynner WEFs årlige toppmøte i Davos, som ventes å tiltrekke seg en rekke verdensledere.

(©NTB)

uvakt@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy