Stor demonstrasjon mot kraftprisene
Høye strømpriser engasjerer til motstand også i Fagforbundet: – Vi i fagbevegelsen ser den utfordringen det er for folk
PROBLEM: Anne Elisabeth Uran og Maren Oddvang fra Fagforbundet i Oslo mener strømprisene har blitt problematisk høye.
Leif Martin Kirknes
I går lyste det i fakler flere steder i landet i protest mot strømregninger som setter både familier og bedrifter under sterkt press.
leif.martin.kirknes@fagbladet.no
I går var det markeringer flere steder i landet. Industriaksjonen og lokale LO-lag mener i likhet med borgere og bedrifter at strømprisene har blitt altfor høye, og har varslet markeringer fram til situasjonen er under kontroll.
Flere fra Fagforbundet har engasjert seg i saken. I Oslo var det fakkeltog i går, og med svære Fagforbundet-flagg sto blant andre Anne Elisabeth Uran og Maren Oddvang fra forbundets Oslo-kontor på Jernbanetorget klare for å marsjere opp Karl Johans gate og til Stortinget.
– Jeg tenker det er viktig at vi viser at strøm er en stor utgift, og at vi i fagbevegelsen ser den utfordringen det er for folk, sier Uran, som har fått økt strømutgiftene fra tresifra til firesifra beløp den siste tiden.
FAKKELTOG: Demonstranter gikk med fakler fra Jernbanetorget og til Stortinget tirsdag. Industriaksjonen står bak markeringen. Mange LO-foreninger har engasjert seg.
Leif Martin Kirknes
Oddvang bor i borettslag og har ikke de verste regningene, men er med på protesten i solidaritet.
– Jeg er med på protesten i solidaritet overfor de yngre. Spesielt studenter. Det er mange unge i bransjen, sier hun på spørsmål om hva som bringer representanter fra Fagforbundet til en slik markering.
PENSJONERT: Erik Gudmundstuen sier han har så han klarer seg, men at strømprisene som er nå, er krevende for mange.
Leif Martin Kirknes
Tempo
Halvannen meter foran de to damene står Fagforbundet-pensjonist Erik Gudmundstuen med en svær fane tilknyttet Oslo Sporveiers Arbeiderforening.
– Strømprisene er høye! Jeg har så jeg klarer meg fint selv, men for mange er situasjonen krevende, sier Gudmundstuen.
Til høyre for ham står Jan Davidsen, eks-leder av Fagforbundet og nå leder i Pensjonistforbundet. Han skal holde appell foran Stortinget.
APPELL: Jan Davidsen fra Pensjonistforbundet var blant dem som holdt innlegg utenfor Stortinget.
Leif Martin Kirknes
– Hovedkravet som Industriaksjonen og LO i Oslo står bak, er å få politisk kontroll igjen med strømprisene, så vanlige folk har råd til å betale – og ikke minst at kraftkrevende industri får konkurransevilkårene de trenger, sier han når Fagbladet spør hva hans tale består i.
– Hva synes du om tempoet i den politiske håndteringen av det her?
– Nå kom jo dette relativt brått på alle. Men det krever at vi har et folkestyre som klarer å håndtere det i det samme tempoet, for i et land som Norge er denne situasjonen fullstendig uakseptabel, sier han.
Kald Bergens-markering
Utover Oslo hadde Industriaksjonen også arrangementer i Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Haugesund, Sauda, Stord, Egersund, Fredrikstad, Odda, Gjøvik, Raufoss, Verdal, Sortland, Raa, Elverum, Mosjøen, Etne, Tromsø og Porsgrunn.
GODT FYLT: Rundt 800 møtte opp på markeringen i hovedstaden, ifølge LO i Oslos leder Ingunn Gjerstad.
Leif Martin Kirknes
I Oslo var det rundt 800 som møtte opp i vårsol på vei ned.
Leder i LO i Bergen og omland, Fauzia Hussain-Wiik – også hun med bakgrunn fra Fagforbundet – forteller at rundt 250 møtte opp på Torgallmenningen. De skulle gjerne sett flere der, men ifølge Hussain-Wiik var det kaldt og regnet, som også førte til at det ikke ble tent fakler etter markering fordi folk var for nedkjølte.
– Markeringen handler om at vi ønsker å signalisere og gi beskjed om at vi ønsker politisk kontroll over kraften og at vi sier nei til høye strømpriser. Vi ønsker at politikerne må ta dette på alvor. Dette går utover LO-medlemmer og vanlige folk, og ikke minst næringsliv og bedrifter, sier hun.
Det var både posisjon og opposisjon blant politiske appellanter. Fagforbundets leder i Fana, Solveig Irene Skjerve, holdt også et innlegg.
Hussain-Wiik, som også er nestleder i Åsane Arbeiderparti, mener det er leit at den nye regjeringen fikk en strømkrise rett i fanget. Hun håper energikommisjonen regjeringen har satt ned og krisepakkene som har kommet på plass avhjelper situasjonen, men ønsker også at de kommer en kompensasjonsordning for bedriftene som nå er hardt rammet.
I BERGEN: Fauzia Hussain-Wiik, sammen med appellholder Solveig Irene Skjerve fra Fagforbundet i Fana. (Foto privat, gjengitt med tillatelse)
LO i Bergen og Omegn
Energikommisjon
Rett før helga, fredag 11. februar, lanserte Olje- og energidepartementet en energikommisjon for å evaluere de høye strømprisene Norge har hatt denne vinteren og se på hvordan en kan unngå slike situasjoner framover.
På pressekonferansen om kommisjonen ble olje- og energiminister Mate Mjøs Persen spurt om hvorvidt situasjonen ikke skal avhjelpes, utover allerede innførte «strømhjelpepakke», mellom nå og utvalgets rapportframleggelse 15. desember, når flere energi-eksperter har varslet at prisene trolig vil være unormalt høye også gjennom sommerhalvåret og neste vinter.
– Vi skal sørge for at vi stiller opp for folk også i tiden som kommer, når strømprisene er høye. Vi forventer at prisene kommer til å være høye utover og inn i neste år, og derfor kommer vi til å følge opp det som ligger i strømsikringsordningen, sa hun, og la til:
– En av grunnene til at vi vil gjennomgå ordningen, og ikke minst årsaken til at vi har havnet i denne situasjonen, er for å kunne være treffsikre i å hjelpe folk når prisene blir høye. Energikommisjonen handler mye om det.
Fra LO er LO-sekretær Are Tomasgard med i utvalget, som ellers består av lokalpolitikere, næringslivsledere, samfunnsøkonomer, interesseorganisasjoner med mer. Nylig avgått Konkurransetilsyns-direktør Lars Sørgard leder utvalget.
PRESSEKONFERANSE: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen satte ned en energikommisjon forrige fredag.
Leif Martin Kirknes