Lønnsøkning i 2022:
Høyeste lønnsvekst siden 2008. Helse- og sosialtjenester på bånn
Tri Nguyen Dinh
Det var større forskjeller i lønnsveksten for de ulike bransjene i 2022. Flere av Fagforbundets grupper kommer dårligst ut.
torgny@lomedia.no
Lønningene i Norge økte betydelig i 2022. Veksten er den største siden 2008.
Vinnerne er ansatte i oljesektoren. Mens de som jobber med helse- og sosialtjenester, endte opp med en lønnsvekst som ligger under frontfagsramma.
Månedslønna i oljesektoren har i gjennomsnitt økt med 7,6 prosent i 2022, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Ansatte i helse- og sosialtjenesten fikk 3,6 prosent lønnsvekst. Dette viser at det er et enormt sprik i hvilke bransjer som har vært lønnsvinnere i fjor.
Ansatte i varehandelen hadde en lønnsvekst på 4,4 prosent, mens de som jobber med offentlig administrasjon, forsvar og trygdeordninger underlagt offentlig forvaltning klokket inn på 4,8 prosent.
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Store bonuser
Årsaken til den høye lønnsveksten i oljebransjen er ifølge SSB at det har vært utbetalt store bonuser i denne bransjen. Gjennomsnittlig månedslønn i oljebransjen er over 82.000 kroner.
Lærerne ser ut til at å være de store lønnstaperne i fjor. De hadde en lønnsvekst på bare 2,3 prosent, men tallene må leses med varsomhet.
Den ekstremt lave lønnsveksten for lærerne henger sammen med lærerstreiken. Streiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd i slutten av september.
De endelige resultatet for lærerne blir derfor ikke klart før i midten av februar i år.
Det betyr at lærerne ikke fikk utbetalt noe lønnstillegg i fjor, men at 2022-tillegget må etterbetales i år.
Helse og omsorg
Helse- og omsorgssektoren fikk 3,6 prosent lønnsvekst. Ifølge SSB er årsaken til at helse- og omsorgssektoren ligger under, både at det har vært lav vekst innenfor kommunale helse- og omsorgstjenester, og streiken i private barnehager.
Lønnsveksten i sykehusene var derimot mer på samme nivå som andre områder.
Lønnsvekst 2022
Over ramma
I fjor ble den økonomiske ramma for frontfaget anslått til 3,7 prosent. Frontfagsramma er anslaget på veksten i bedriftenes lønnsutgifter. Denne ramma skal være taket for de øvrige oppgjørene.
Industrien skulle holde seg til 3,7 prosent, men endte mye høyere – på 5,4 prosent. De fleste bransjer hadde større lønnsvekst enn 3,7 prosent.
I midten av neste måned starter årets lønnsoppgjør. SSB har målt prisveksten i fjor til 5,8 prosent. Det betyr at det er mange grupper som vil gå ned i kjøpekraft.
Det er klart at årets lønnsoppgjør kommer til å bli komplisert.