JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyeste på over 30 år: Energipriser trakk prisveksten opp til 5,4 prosent

Høye strømpriser bidrar til den kraftige vektsten i prisene.

Høye strømpriser bidrar til den kraftige vektsten i prisene.

Kai Hovden

Konsumprisindeksen (KPI) steg 5,4 prosent fra april i fjor til april i år. Økte priser på strøm og drivstoff forklarer mye av oppgangen, ifølge SSB.

2022051008491520220510084911

Dette er den høyeste aprilmålingen på over 30 år og langt høyere enn økonomene hadde spådd, skriver Dagens Næringsliv.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 39,4 prosent fra april 2021 til april 2022. Tolvmånedersendringen er med dette høyere enn den var i mars da den var på 23,8 prosent.

Fra mars til april steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie med hele 14 prosent.

– Det er først og fremst økte priser på strøm og flybilletter som gjør at vi får denne økningen i veksttakten, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

39 prosent dyrere flybilletter

Fra mars til april i år steg prisene på strøm og passasjertransport med fly med henholdsvis 14 og 39 prosent. I samme periode i fjor steg prisene på strøm med 1,1 prosent, mens de estimerte prisene på passasjertransport med fly steg med 6,9 prosent.

Økte priser på matvarer bidro også til å trekke veksttakten opp i april.

– Matvareprisene steg med en prosent fra mars til april i år. I samme periode i fjor var det et moderat fall i disse prisene. De sterkere vekstratene fra mars til april i år sammenlignet med i fjor gjør at 12-månedersendringen i KPI er større i april enn i mars, sier Kristiansen.

Subsidier trekker inflasjonen ned

KPI justert for avgiftsendringer og energivarer, KPI-JAE, også kalt underliggende inflasjon, steg med 2,6 prosent fra april 2021 til april 2022, opp fra 2,1 prosent i mars. Denne underliggende inflasjonen er langt over Norges Banks mål på 2 prosent og også langt høyere enn 2,3 til 2,4 prosent, som var spådommen.

– Vi venter, i likhet med Norges Bank, at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) vil øke fra 2,1 prosent i mars til 2,3 prosent i april. Bloomberg-konsensus venter en noe sterkere oppgang til 2,4 prosent, skrev seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DnB Markets.

Han sier videre at samlet inflasjon ville vært vesentlig høyere uten strømsubsidier.

andre.lorentsen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Høye strømpriser bidrar til den kraftige vektsten i prisene.

Høye strømpriser bidrar til den kraftige vektsten i prisene.

Kai Hovden