Høyre gir verken ris eller ros til abortlovforslaget
VIKTIG: – Det viktigste for Høyre er at kvinner får bedre oppfølging og helsehjelp i forbindelse med abort enn i dag, sier Sandra Bruflot.
Unge Høyres Landsforbund (pressefoto)
Mens andre partier på Stortinget hyller eller kritiserer regjeringens forslag til ny abortlov, vil Høyre lese det grundig før det uttaler seg.
– Vi skal lese lovforslaget fra Støre-regjeringen grundig. Abortlovutvalget har gitt oss et godt kunnskapsgrunnlag, sier Sandra Bruflot, stortingsrepresentant og leder av Høyres kvinneforum, i en kommentar til NTB.
Hun sier at det viktigste for Høyre er at kvinner får bedre oppfølging og helsehjelp i forbindelse med abort enn i dag.
– Når det kommer til de konkrete forslagene i abortloven fra Støre-regjeringen, må vi komme tilbake til det på et senere tidspunkt, når stortingsgruppa har fått diskutert innholdet, sier Bruflot.
{f1}
Det er ikke kjent om Høyre vil fristille sine representanter i abortsaken, slik for eksempel Senterpartiet har gjort. Høyre-leder Erna Solberg sier de nå må sette seg grundig inn i forslaget til ny lov og diskutere de ulike delene av forslaget.
– Det er derfor for tidlig å ta stilling til om Høyre vil fristille våre representanter i behandlingen av disse spørsmålene, sier hun til Altinget.
(©NTB)
daniel.lundby.olsen@ntb.no
Aborttallene er synkende
* Hvert år gjennomføres det rundt 12.000 svangerskapsavbrudd i Norge. Siden 2008 har det vært en jevn nedgang i aborttallene. I 2022 og 2023 var det en liten økning, men antallet er likevel lavere enn snittet de siste 15 årene.
* De fleste aborter blir utført tidlig i svangerskapet. 84 prosent før 9. svangerskapsuke, og 95 prosent før uke 12.
* Også abortraten – antall aborter per 1000 kvinne – har sunket i mange år.
* Kvinner mellom 25 og 29 år er aldersgruppen med høyest abortrate. Fram til 2015 var det kvinner i tidlig 20-årene som hadde høyest rate.
* I 1980 var abortraten rundt 15 per 1000 kvinne i fertil alder. I 2023 var den på 10,4 per 1000 kvinne.
* Ni av ti aborter blir gjennomført medikamentelt. Denne metoden ble innført i 1998.
* Det er få tilfeller av fosterantallsreduksjoner i Norge. De siste årene har det vært mellom 10–20 tilfeller i året. I fjor var det 13. Samtlige som ønsket dette, fikk innvilget fosterantallsreduksjon i nemnd.
(Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet)
(©NTB)
daniel.lundby.olsen@ntb.no