Høyre styrer, men lite høyrepolitikk i Elverum

BEHOLDER SJUKEHJEMMET: Sætre sjukehjem skal bestå, selv om Høyre fikk med seg fire andre partier og beholder makten i Elverum. Fra v: seksjonsleder SHS Gunnhild Berteig, ordførerkandidat for Ap Ingvar Midthun, plasstillitsvalgt Sætre Siv Nordlie, hjelpepleier Turid Lien, nestleder i Fagforbundet Elverum og hovedtillitsvalgt Inger Johanne Norr.

BEHOLDER SJUKEHJEMMET: Sætre sjukehjem skal bestå, selv om Høyre fikk med seg fire andre partier og beholder makten i Elverum. Fra v: seksjonsleder SHS Gunnhild Berteig, ordførerkandidat for Ap Ingvar Midthun, plasstillitsvalgt Sætre Siv Nordlie, hjelpepleier Turid Lien, nestleder i Fagforbundet Elverum og hovedtillitsvalgt Inger Johanne Norr.

Per Flakstad

Senterpartiet trakk seg fra samarbeidsprosjektet med Ap og SV i Elverum, og skal styre hedmarkskommunen sammen med Høyre.

2015091709063520151117133529

per.flakstad@fagbladet.no

Det ble en valgthriller i Elverum. Tidlig på natten så det ut til at Aps Ingvar Midthun ville bli ny ordfører, men helt på tampen tok Høyre ett mandat fra Ap med fem stemmers overvekt. Dermed ble det svært spennende forhandlinger om hvem som kunne samarbeide om et flertall.

Lite høyrepolitikk

Resultatet etter flere dagers forhandlinger er at Høyres Erik Hanstad fortsetter som ordfører, og at partiet har flertall sammen med Frp, Sp, Venstre og Team Elverum.

Men for å beholde ordføreren, har Høyre gitt avkall på mye av høyrepolitikken som de gikk til valg på.

Blant annet skal dagens skolestruktur fredes. Sætre sjukehjem, som fagbladet.no skrev om før valget, skal bestå, og planene om framtidig konkurranseutsetting av kommunens tjenester er skrinlagt, ifølge felleserklæringen fra de fem partiene.

– Nå vil det bli ført mye god Sp-politikk i fire år, sier Sps listetopp, Arnfinn Uthus til avisa Østlendingen.

– Det er Ap-politikk de vil føre. Det er jo gledelig, men veldig overraskende. Ap, SV og Senterpartiet hadde bygget en politisk plattform. Basert på minste felles multiplum kom vi langt, sier en skuffet Ingvar Midthun til samme avis.

Bekymret for nedskjæringer

– Jeg er skuffet over resultatet av forhandlingene. Jeg tror vi som tillitsvalgte hadde fått bedre arbeidsvilkår hvis Senterpartiet hadde gått inn i et samarbeid med Ap og SV, sier hovedtillitsvalgt og nestleder i Fagforbundet Elverum, Inger Johanne Norr.

– Vi er selvsagt fornøyd med at Sætre sjukehjem ikke skal legges ned og at planene om konkurranseutsetting av tjenester er lagt på is. Men Elverum har en anstrengt økonomi, og de fem flertallspartiene har så langt ikke signalisert noen tiltak for å øke inntektene. Jeg er redd det kan komme til å bety utgiftskutt i form av fortsatte nedskjæringer og innstramminger. Det kommer til å ramme innbyggerne i form av færre og dårligere tjenester, og det kommer også til å ramme kommunens ansatte, sier hun.

Inger Johanne Norr tror ikke bemanningsnormen i barnehagene, vil komme tilbake på gammelt nivå, og heller ikke at kommunen kommer til å forholde seg til de gamle bestemmelsene i arbeidsmiljøloven når det gjelder medlertidig ansettelser og arbeidstidsbestemmelser.

– Men vi gir selvsagt ikke opp. Vi skal påvirke så godt vi kan med de mulighetene vi har gjennom tillitsvalgtapparatet og via opposisjonspartiene, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy