JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alternativt statsbudsjett for 2024

Høyre vil kutte skatt for barnefamilier og bedrifter

Se hva de vuil gjøre med lakseskatten

Erna Solberg og Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.

Erna Solberg og Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.

Beate Oma Dahle / NTB

Høyre foreslår i sitt alternative budsjett å kutte skatter med 9,5 milliarder kroner.

2023112409252820231124092528

Partiets budsjettforslag innebærer en skattelette på 3300 kroner for inntekter opp til 827.000 kroner, en avvikling av den økte arbeidsgiveravgiften som ble innført av Støre-regjeringen, og en omgjøring av den nye lakseskatten.

– Vi vil gjøre regningene litt enklere å betale, sier Høyres leder Erna Solberg.

– I en tid hvor alt blir dyrere, merker særlig barnefamilier, de med for store lån og de med lave inntekter at pengene ikke lenger strekker til. Derfor prioriterer Høyre lavere skatt på vanlige inntekter, økt barnetrygd og gratis kjernetid i barnehagen for flere familier, sier hun.

Fjerner «dum» avgiftsøkning

Partiet foreslår for andre år på rad å fjerne hele den økte arbeidsgiveravgiften.

Sammen med en nedtrapping av formuesskatten på arbeidende kapital vil det spare bedriftene for 10 milliarder, mener partiet.

– Den er så dum at selv SV vil fjerne den, sier Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru om den økte arbeidsgiveravgiften.

Hun sier partiet også vil prioritere barnefamiliene.

– De fleste har fått dårligere råd under Arbeiderpartiet-Senterparti-regjeringen. Høyre vil ha et krafttak for privatøkonomien. En vanlig familie med to små barn ville med Høyre fått cirka 5000 kroner mer i skattelette og 11.500 kroner mer i barnetrygd, sier Bru.

Partiet foreslår gratis kjernetid i barnehagen for flere familier, samt gi barnehageplass til desemberbarna fra fylte ett år.

Høyre mister velgere etter aksjeskandalen

Klimakutt og forsvarssatsing

Samtidig vil partiet blant annet avvikle momsfritaket for bøker og kutte fagforeningsfradraget tilbake til Solberg-regjeringens nivå.

Til sammen vil partiet redusere statens utgifter og øke inntektene med 21,8 milliarder kroner.

Høyre vil også kutte de norske utslippene mer enn regjeringen. Ifølge partiet gir deres klimatiltak utslippskutt på 255.000 flere tonn CO₂ enn regjeringens budsjettforslag.

– Vi må nå klimamålene dersom vi skal unngå farlige og kostbare klimaendringer, sier Bru.

Partiet foreslår en forsvarssatsing på 1,77 milliarder for å øke aktiviteten i Forsvaret, investere i Nammo og fylle opp forsyningslagrene. Det er også lagt inn en økning på 400 millioner til politiet.

Erna Solberg blir sittende som partileder: – Kanskje mer motivert enn på lenge

Jobbpakke på 500 millioner

Høyre legger fram en jobbpakke på til sammen nesten 500 millioner. Pakken inkluderer 500 flere tiltaksplasser for personer med nedsatt arbeidsevne og 500 flere varig tilrettelagte arbeidsplasser.

– Vi vil at folk på uføretrygd som jobber, skal få beholde mer av egen inntekt. Derfor foreslår vi ny avkortingsmodell hvor vi halverer avkortingen av trygden opp til 1,2 G, samtidig som vi beholder fribeløpet. På den måten vil det lønne seg mer for uføre å jobbe noe ved siden av, sier arbeidspolitisk talsperson Henrik Asheim.

Høyre foreslår også en styrket effektivisering av staten som skal frigjøre 1,5 milliarder kroner.

Kutter tannhelsesatsing

I budsjettet vil Høyre øke sykehusbudsjettene med 735 millioner kroner. De pengene tas blant annet fra regjeringens tannhelsesatsing.

«Rabattert tannhelsetilbud til 21-24-åringer utgår. Omdisponeres til sykehus,» heter det i en post i Høyres alternative statsbudsjett.

Gjennom dette mener Høyre at de kan skaffe 420 av de 735 millionene de vil bevilge til landets sykehus for å øke aktiviteten. Pengene skal brukes til å dekke psykisk helsevern, rus og rehabilitering, samt innkjøp av private tjenester.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy