JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rigmor Aasrud: De store skattekuttene har sin pris

Høyre-topp åpner for kutt i sykelønna. Ap mener Høyre freder sykelønna bare i valgkampene

Rigmor Aasrud går ut mot Høyres tanker om redusert sykelønn.

Rigmor Aasrud går ut mot Høyres tanker om redusert sykelønn.

Ole Palmstrøm

Høyres Henrik Aasheim varsler økte bilavgifter, økte egenandeler i helsevesenet og redusert sykelønn.

2018040809495820180408094902

helge@lomedia.no

Det er ikke hvem som helst i regjeringspartiet som nå varsler trangere tider. Henrik Asheim er leder for Finanskomiteen og Høyres finanspolitiske talsperson på Stortinget.

– Hans uttalelser viser at virkningene av de store skattekuttene har sin pris. Nå skal sikkerhetsnettet i velferdsstaten angripes for å finansiere de store skattekuttene. At Høyres mål er å kutte i sykelønna, bør ikke overraske noen. Det er som regel bare i Rigmor Aasrudvalgkamper at Høyre freder den, sier Aps finanspolitiske talsperson og nestleder i Finanskomiteen, til FriFagbevegelse.no.

– Etter at valgkampen er over går det noen uker eller måneder før det er på dagsordenen igjen, legger hun til.

Bare Venstre vil kutte i sykelønna

En forutsetning

Henrik Asheim mener økte bilutgifter, økte egenandeler i helsevesenet og redusert utbetaling av lønn ved sykdom nærmest er en forutsetning for å få framtidige budsjett til å gå opp.

– Skal man bruke mer, må man ta det fra et annet sted, sier han i et intervju med Aftenposten og tar til orde for en rekke upopulære forslag for å få framtidige statsbudsjetter til å gå opp.

Han er skeptisk til flere karensdager, og mener det kan være riktigere å redusere sykelønna til 80 prosent alle dager og åpne for at man kan øke utbetalingen når man har vært syk i mer enn et år.

Dette er lønna i over 300 yrker

Partene i arbeidslivet

Han presiserer at en redusert sykelønn må innføres i samarbeid med partene i arbeidslivet.

– Høyre må ta en grundig debatt om sykelønnen er bærekraftig slik den er nå, sier Asheim til Aftenposten.

Høyre-toppen mener skattelette ikke er noe man gjør som ledd i en sosialpolitikk. Reduserer du skatten, gjør du det for at det skal lønne seg å jobbe, mener han.

Aasrud svarer på dette argumentet.

– At skattelette ikke er sosialpolitikk, men et virkemiddel for at det skal lønne seg å jobbe, må provosere alle med normal inntekt som har fått noen hundrelapper i skattelette som er spist opp av avgiftsøkninger som for eksempel barnehagepriser. De som er rikest har fått flere titalls tusener i skattelette, påpeker Aasrud.

Intens krangel

Valgkampen i fjor ble blant annet preget av en intens krangling mellom LO og Høyre om nettopp sykelønn. Høyre-nestleder Jan Tore Sanner anklaget LO for å spre usannheter om sykelønn.

– Kampanjens etterlatte inntrykk er at Høyre og de andre borgerlige partiene ønsker å kutte i sykelønnen. LO lager en slik kampanje til tross for at Høyre ikke har noe slikt vedtak i vårt partiprogram. På Høyres landsmøte i vår ble forslaget om å innføre en karensdag nedstemt. Det samme gjelder kutt i sykelønnen, framholdt Høyre-toppen.

Sanner fikk kontant svar fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som raskt besvarte brevet fra den daværende kommunalministeren.

– Det er utrolig drøyt av Jan Tore Sanner å angripe LO for våre høyst legitime spørsmål om hva som vil skje med sykelønnsordningen i neste periode. Høyre har programfestet at de vil nedsette et utvalg som skal vurdere sykelønnsordningen. Det gjør man selvsagt ikke hvis man ikke er åpen for å endre den, sa han til NTB.

Åpner for endringer

Høyre, Frp, Venstre og KrF åpner for å endre dagens sykelønnsordning med full lønn under sykdom. Ulike forslag om å kutte i sykelønna fikk ikke tilslutning på Høyres forrige landsmøte. Imidlertid sluttet partiet opp om et forslag om å la et utvalg se på sykelønna.

Nå kommer spørsmålet altså opp igjen.

• Følg oss på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy