Rigmor Aasrud: De store skattekuttene har sin pris
Høyre-topp åpner for kutt i sykelønna. Ap mener Høyre freder sykelønna bare i valgkampene
Rigmor Aasrud går ut mot Høyres tanker om redusert sykelønn.
Ole Palmstrøm
Høyres Henrik Aasheim varsler økte bilavgifter, økte egenandeler i helsevesenet og redusert sykelønn.
helge@lomedia.no
Det er ikke hvem som helst i regjeringspartiet som nå varsler trangere tider. Henrik Asheim er leder for Finanskomiteen og Høyres finanspolitiske talsperson på Stortinget.
– Hans uttalelser viser at virkningene av de store skattekuttene har sin pris. Nå skal sikkerhetsnettet i velferdsstaten angripes for å finansiere de store skattekuttene. At Høyres mål er å kutte i sykelønna, bør ikke overraske noen. Det er som regel bare i Rigmor Aasrudvalgkamper at Høyre freder den, sier Aps finanspolitiske talsperson og nestleder i Finanskomiteen, til FriFagbevegelse.no.
– Etter at valgkampen er over går det noen uker eller måneder før det er på dagsordenen igjen, legger hun til.
Bare Venstre vil kutte i sykelønna
En forutsetning
Henrik Asheim mener økte bilutgifter, økte egenandeler i helsevesenet og redusert utbetaling av lønn ved sykdom nærmest er en forutsetning for å få framtidige budsjett til å gå opp.
– Skal man bruke mer, må man ta det fra et annet sted, sier han i et intervju med Aftenposten og tar til orde for en rekke upopulære forslag for å få framtidige statsbudsjetter til å gå opp.
Han er skeptisk til flere karensdager, og mener det kan være riktigere å redusere sykelønna til 80 prosent alle dager og åpne for at man kan øke utbetalingen når man har vært syk i mer enn et år.
Dette er lønna i over 300 yrker
Partene i arbeidslivet
Han presiserer at en redusert sykelønn må innføres i samarbeid med partene i arbeidslivet.
– Høyre må ta en grundig debatt om sykelønnen er bærekraftig slik den er nå, sier Asheim til Aftenposten.
Høyre-toppen mener skattelette ikke er noe man gjør som ledd i en sosialpolitikk. Reduserer du skatten, gjør du det for at det skal lønne seg å jobbe, mener han.
Aasrud svarer på dette argumentet.
– At skattelette ikke er sosialpolitikk, men et virkemiddel for at det skal lønne seg å jobbe, må provosere alle med normal inntekt som har fått noen hundrelapper i skattelette som er spist opp av avgiftsøkninger som for eksempel barnehagepriser. De som er rikest har fått flere titalls tusener i skattelette, påpeker Aasrud.
Intens krangel
Valgkampen i fjor ble blant annet preget av en intens krangling mellom LO og Høyre om nettopp sykelønn. Høyre-nestleder Jan Tore Sanner anklaget LO for å spre usannheter om sykelønn.
– Kampanjens etterlatte inntrykk er at Høyre og de andre borgerlige partiene ønsker å kutte i sykelønnen. LO lager en slik kampanje til tross for at Høyre ikke har noe slikt vedtak i vårt partiprogram. På Høyres landsmøte i vår ble forslaget om å innføre en karensdag nedstemt. Det samme gjelder kutt i sykelønnen, framholdt Høyre-toppen.
Sanner fikk kontant svar fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som raskt besvarte brevet fra den daværende kommunalministeren.
– Det er utrolig drøyt av Jan Tore Sanner å angripe LO for våre høyst legitime spørsmål om hva som vil skje med sykelønnsordningen i neste periode. Høyre har programfestet at de vil nedsette et utvalg som skal vurdere sykelønnsordningen. Det gjør man selvsagt ikke hvis man ikke er åpen for å endre den, sa han til NTB.
Åpner for endringer
Høyre, Frp, Venstre og KrF åpner for å endre dagens sykelønnsordning med full lønn under sykdom. Ulike forslag om å kutte i sykelønna fikk ikke tilslutning på Høyres forrige landsmøte. Imidlertid sluttet partiet opp om et forslag om å la et utvalg se på sykelønna.
Nå kommer spørsmålet altså opp igjen.
• Følg oss på Facebook