JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mulig streik i staten:

Hva er det egentlig som står på spill for de statsansatte?

I SAMME HEIS: Forhandlingslederne i statsoppgjøret havnet i samme heis ved oppstarten av meklinga. Fra venstre: Tone Rønoldtangen (LO Stat), Petter Aaslestad (Unio stat), avdelingsdirektør Grete Jarnæs, og personaldirektør Gisle Norheim helt til høyre. Pål Arnesen (YS Stat) er skjult bar Jarnæs.

I SAMME HEIS: Forhandlingslederne i statsoppgjøret havnet i samme heis ved oppstarten av meklinga. Fra venstre: Tone Rønoldtangen (LO Stat), Petter Aaslestad (Unio stat), avdelingsdirektør Grete Jarnæs, og personaldirektør Gisle Norheim helt til høyre. Pål Arnesen (YS Stat) er skjult bar Jarnæs.

Ole Palmstrøm

Flytting av all lønnsfastsettelse ut på lokale arbeidsplasser, er noe av det LO Stat ikke kan gå med på.

2016052413360020230821171436

anne.siri.rena@lomedia.no

anders.hauge.eltvik@lomedia.no

Dette er noen av temaene arbeidsgivere og arbeidstakere – med riksmekler Nils Dalseide i midten – nå mekler om:

1. Omveltning av tariffsystemet

Staten vil flytte lønnsdannelsen fra sentralt til lokalt nivå. Der er det imidlertid ingen streikerett. Den ligger på sentralt nivå.

I det siste forhandlingstilbudet fra staten var nesten hele lønnstillegget satt av til lokale forhandlinger, og bare smuler sentralt.

2. Streikerett på pensjonsspørsmålet

De ansattes organisasjoner har vært klare på at en eventuell omlegging av pensjonssystemet skal skje gjennom forhandlinger, der resultatet skal ut på uravstemning. Dermed kan medlemmene si nei til et resultat, og eventuelt streike.

3. Ingen justeringsforhandlinger

Sentrale justeringsforhandlinger ses på som veldig nyttig av de ansattes organisasjoner, men har ikke blitt brukt de siste årene.

– Dette blir i så fall en streik om prinsipper, der det handler om å beholde dagens lønnspolitikk – og ikke bare størrelsen på lønnsøkningen, uttalte en tillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag nylig.

Les også: • Streikeviljen i staten er stor

Meklingsfristen går ut onsdag ved midnatt. Fra og med torsdag 26. mai er det derfor fare for at 3191 LO-organiserte i henholdsvis Oslo og Mo i Rana står opp og ikler seg knallgule streikevester.

Unio stat har tatt ut knapt 2000 medlemmer i streik, mens YS Stat har tatt ut knappe 300 i det første streikeuttaket.

Les også:Her er LO Stats første streikeuttak

Ikke annet valg enn mekling

Akademikerne Stat ble i årets tariff-forhandlinger enig med staten om å flytte all lønnsfastsettelse ut på lokale arbeidssteder, mens bare rammen for oppgjøret skal avtales sentralt med streikerett.

Dette gikk ikke LO Stat med på, og blant annet derfor er de nå i mekling med motparten hos Riksmekleren. Unio Stat og YS Stat mekler også. Personaldirektør Gisle Norheim fronter staten, mens Kommunal- og moderniseringsdepartementet er fagforeningenes formelle motpart.

Mye var uakseptabelt

– Det var ikke håp. Det var alt for mange ting som var uakseptable for oss, sa LO Stat-leder Tone Rønoldtangen da bruddet med staten var er et faktum 1. mai.

Å bryte prinsippet med fire like avtaler, som staten gjorde ved å inngå avtalen med Akademikerne, er også en provokasjon, mente hun.

– Et system med ulik lønn ut fra hvor man er organisert, er veldig vanskelig å gjennomføre i staten. Dette er en helt ny retning fra statens side, sa Rønoldtangen.

Les også:Rønoldtangen: – Tilbudet fra staten er en krigserklæring

Leder John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag uttalte at LO Stat har åpnet for å se på tariffsystemet, men at det ikke skal kastes om på «over natta».

– Vi har vært villige til å se på systemet, og har behov for å revidere det. Men vi gir ikke fra oss forhandlingsretten på lønn, sa Leirvaag tidlig i mai.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy