colourbox.com
per.flakstad@fagbladet.no
– Du skriver ikke hva som var årsaken til krangelen, og det vet kanskje bare de som var involvert, sier HMS-ekspert Arne Bernhardsen. Han er en av dem som besvarer spørsmål i Fagbladets «Bare spørs»-spalte. Spørsmålet om slåssing på jobben kom inn denne måneden.
– En slåsskamp vil ofte resultere i personalmessige sanksjoner. I de fleste personalreglement står det at slåssing på jobben kan være en saklig oppsigelsesgrunn. I det minste kan slik oppførsel gi skriftlig advarsel om at noe lignende vil resultere i avskjed, sier Bernhardsen.
Arne Bernhardsen, HMS-ekspert.
– Jeg mener vi skal være rause og tolerante på jobben, men ett sted går grensen. Den må være tydelig, og den må gjelde for alle. Hvorvidt sanksjonen skal være advarsel eller oppsigelse/avskjed skal ifølge arbeidsmiljølovens bestemmelser drøftes med tillitsvalgte. Da kan alvorlighetsgraden i den og sosiale forhold kunne komme til kamphanenes fordel/ulempe, sier han og fortsetter:
– Men er man ferdig med saken nå? Kan det være bakenforliggende årsaker til krangelen? Har det vært uklar styring og arbeidsfordeling? Er dem det gjelder forsøkt satt opp mot hverandre av andre i organisasjonen? Bunner konflikten i språklige misforståelser? Har dere en kultur på arbeidsplassen for å bruke et brutalt språk?
{s1}
– Det er mange spørsmål som kan stilles til arbeidsorganiseringen og kulturen hos dere. Det er ikke sikkert krangelen trenger å ha noe med forhold på jobben å gjøre, men siden du spør, ville jeg foreslå at du og arbeidskollegene dine sammen vurderer hvordan dere opplever organiseringen og fordelingen av oppgaver og arbeid. Sett fingeren på forhold som kan utvikles bedre og som styrker samholdet dere imellom. Bruk aktivt kravet om risikovurdering som er nedfelt i arbeidsmiljøloven og ikke minst i forskriften om organisering, ledelse og medvirkning, sier Bernhardsen.
– Verneombudet har definitivt en rolle i kulturarbeidet og ved endringer av arbeidsorganiseringen, sier han.
Det er ikke sikkert krangelen trenger å ha noe med forhold på jobben å gjøre, men siden du spør ville jeg foreslå at du og arbeidskollegene dine sammen vurderer hvordan dere opplever organiseringen og fordelingen av oppgaver og arbeid
Arne Berhardsen. HMS-ekspert
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen