JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håndgemeng på jobben:

Hva gjør du hvis kollegaene dine begynner å slåss på jobben?

colourbox.com

– To av mine kolleger hadde en tøff krangel som endte i et regelrett håndgemeng. Saken er meldt til ledelsen. Er dette en sak jeg som verneombud skal ta fatt i? spør en leser.

2022032910183020220329101815

per.flakstad@fagbladet.no

– Du skriver ikke hva som var årsaken til krangelen, og det vet kanskje bare de som var involvert, sier HMS-ekspert Arne Bernhardsen. Han er en av dem som besvarer spørsmål i Fagbladets «Bare spørs»-spalte. Spørsmålet om slåssing på jobben kom inn denne måneden.

– En slåsskamp vil ofte resultere i personalmessige sanksjoner. I de fleste personalreglement står det at slåssing på jobben kan være en saklig oppsigelsesgrunn. I det minste kan slik oppførsel gi skriftlig advarsel om at noe lignende vil resultere i avskjed, sier Bernhardsen.

Arne Bernhardsen, HMS-ekspert.

Arne Bernhardsen, HMS-ekspert.

– Jeg mener vi skal være rause og tolerante på jobben, men ett sted går grensen. Den må være tydelig, og den må gjelde for alle. Hvorvidt sanksjonen skal være advarsel eller oppsigelse/avskjed skal ifølge arbeidsmiljølovens bestemmelser drøftes med tillitsvalgte. Da kan alvorlighetsgraden i den og sosiale forhold kunne komme til kamphanenes fordel/ulempe, sier han og fortsetter:

– Men er man ferdig med saken nå? Kan det være bakenforliggende årsaker til krangelen? Har det vært uklar styring og arbeidsfordeling? Er dem det gjelder forsøkt satt opp mot hverandre av andre i organisasjonen? Bunner konflikten i språklige misforståelser? Har dere en kultur på arbeidsplassen for å bruke et brutalt språk?

{s1}

– Det er mange spørsmål som kan stilles til arbeidsorganiseringen og kulturen hos dere. Det er ikke sikkert krangelen trenger å ha noe med forhold på jobben å gjøre, men siden du spør, ville jeg foreslå at du og arbeidskollegene dine sammen vurderer hvordan dere opplever organiseringen og fordelingen av oppgaver og arbeid. Sett fingeren på forhold som kan utvikles bedre og som styrker samholdet dere imellom. Bruk aktivt kravet om risikovurdering som er nedfelt i arbeidsmiljøloven og ikke minst i forskriften om organisering, ledelse og medvirkning, sier Bernhardsen.

– Verneombudet har definitivt en rolle i kulturarbeidet og ved endringer av arbeidsorganiseringen, sier han.

Det er ikke sikkert krangelen trenger å ha noe med forhold på jobben å gjøre, men siden du spør ville jeg foreslå at du og arbeidskollegene dine sammen vurderer hvordan dere opplever organiseringen og fordelingen av oppgaver og arbeid

Arne Berhardsen. HMS-ekspert

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

colourbox.com