JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over en million har forhåndsstemt

Hva skjer hvis du er syk på valgdagen? Slik stemmer du ved stortingsvalget hvis du er i karantene eller isolasjon

Det har vært jobbet mye med at alle skal få anledning til å stemme ved valget.

Det har vært jobbet mye med at alle skal få anledning til å stemme ved valget.

Colourbox

Smittet av korona og ikke fått stemt? Ikke fortvil. Løpet er ikke kjørt.

2021090710472520210907110844

Ingeborg.rangul@fagbladet.no

Midlertidige lovendringer er vedtatt for å sikre at alle får stemt til tross for pandemi og smittesituasjon, også velgere i isolasjon og karantene.

– Dette har kommunene fått opplæring i, og de har planlagt for dette i lang tid, sier kommunikasjonssjef i Valgdirektoratet Kristina Brekke Jørgensen i en epost til Fagbladet.

Over 500.000 i Norge lever nå under fattigdomsgrensa. Her er åtte fakta om Forskjells-Norge

Kommunen vet hvordan

Er du i karantene eller isolasjon skal du ikke stemme i vanlige valglokaler. Hvis du sitter i karantene, skal du stemme med egne stemmesteder. Er du i isolasjon, kommer valgmedarbeiderne hjem til deg for å ta imot stemmen.

Du får nærmere beskjed om hvordan dette gjøres i din kommune når du tar kontakt med dem.

– Fristen for å be om å forhåndsstemme hjemme er klokka 10, fredag 10. september. Velgere som skal stemme et annet sted enn der de er manntallsført må forhåndsstemme, sier Brekke Jørgensen.

Velgere som settes i isolasjon eller karantene helgen før eller på valgdagen, og som stemmer i egen kommune, kan få hjelp til det også etter at forhåndsstemmeperioden er over. Fristen for å be om å stemme hjemme for denne gruppen er mandag 13. september kl. 10.

Godt valg

På mandag er den store valgdagen, og Norge på full fart inn i en ny smittebølge. For å unngå smitte kan det være lurt å forhåndsstemme, mener FHI.

Svært mange har allerede forhåndsstemt.

Svært mange har allerede forhåndsstemt.

Emmie Olivia Kristiansen

Nye tall fra Valgdirektoratet viser at rekordmange allerede har forhåndsstemt. Så langt har 1.074.825 velgere stemt ved stortingsvalget 2021. Det betyr at 27,65 prosent av de stemmeberettigede ved årets valg allerede har stemt.

Brekke Jørgensen forteller at det har vært arbeidet lenge med å forberede dette valget og legge til rette for en god gjennomføring til tross for pandemien. Valget vil foregå som vanlig, men alle må ta hensyn til de smittevernrådene som gjelder når man stemmer.

– Vi ser også at folk er blitt flinke til å følge smittevernråd og kommunene har hatt godt tid til å forberede seg på dette. Så det har vært få henvendelser fra velgere til oss. Det har vært mye kontakt med kommunene – de har fått god innføring i de midlertidige lovendringene og veilederen som gjør det mulig å gjennomføre valget i en pandemi.

Det er viktig at du følger smittevernregler og råd som gjelder der du bor og ikke dra til stemmelokalet hvis du er syk.

Brekke Jørgensen minner også på å holde avstand, god håndhygiene når man stemmer og huske legitimasjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy