Rektor og daglig leder Sunniva Sandanger på friskolen Nyskolen i Oslo har besluttet å stenge i to uker. Fra i morgen har elevene nettundervisning.
Sidsel Valum
yngvil@lomedia.no
Rektor Sunniva Sandanger på Nyskolen i Oslo varslet foreldrene allerede for to uker siden. Da ba hun dem tenke igjennom hvordan de skal greie å organisere livene sine dersom skolen må stenge.
I dag, litt raskere enn Sandanger hadde håpet, så skjedde det. En av skolens elever er i hjemmekarantene på grunn av mulig koronasmitte. Eleven hadde vært på skolen et par dager før familien oppdaget at det var risiko for at de var eksponert for koronasmitte. Da bestemte Sandanger seg for å stenge skolen i 14 dager.
– Vi tar ingen sjanser, sier Sunniva Sandanger, daglig leder og rektor, til FriFagbevegelse.
Foreldrene hjelper hverandre
Ved en rekke skoler rundt om i landet har rektor stengt deler av skolen.
Mange foreldre lurer på hvordan de da skal organisere hverdagen.
Ved Nyskolen har foreldrene blitt nødt til å samarbeide.
Foreldrene tok oppfordringen om å hjelpe hverandre, og flere går sammen om å ta skift på dagtid.
«Jeg kan passe et barn ekstra», er en beskjed rektoren har fått fra foreldre.
Fra torsdag tidlig klokka 8.30 har Nyskolens 100 elever nettskole hjemme, med lærerne på skolen. Skolen har 60 elever på grunntrinnet og 40 elever på ungdomsskole.
– Vi er føre var. Vi har flere sårbare elever. Noen har foreldre som jobber i helsevesenet. Dette må ikke spres, sier Sandanger til FriFagbevegelse.
Skolen har ikke plass til å dele seg inn i seksjoner og barna har undervisning sammen uansett alder.
– Hjelpe til når det blir nødvendig
Rektoren sendte ut en e-post til elevenes foreldre der hun skrev:
«Vi håper at de fleste har venner, bekjente og familie som kan stille opp og hjelpe til når det blir nødvendig. For dem som eventuelt ikke har det, kan det ligge en løsning i å samarbeide med en annen familie på skolen. Det kan innebære at to «husholdninger» slår seg sammen og deler på ansvaret for barna, eller at en familie fungerer som «dagvakt» for et ekstra barn.»
Sunniva Sandanger skrev videre at det i et slikt «samarbeid er det selvfølgelig viktig at man ikke er for mange aktører, sånn at smittepresset blir minst mulig, men det kan også være fint å ha litt avlastning.»
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold