Nav
Hver tredje Nav-ansatt har opplevd trusler eller vold det siste året, ifølge rapport
En tredel av de Nav-ansatte sier de har opplevd trakassering, trusler eller vold det siste året, viser en omfattende undersøkelse av sikkerheten for de ansatte i etaten. Illustrasjonsfoto
Emmie Olivia Kristiansen
En omfattende undersøkelse av sikkerheten for Nav-ansatte viser at en av tre har opplevd trakassering, trusler eller vold det siste året.
Brorparten av hendelsene det fortelles om gjelder trakassering og trusler – både ansikt til ansikt, digitalt og på telefon – mens under 1 prosent av de ansatte har opplevd fysisk vold, skriver Bergensavisen , som har fått tilgang til den foreløpige rapporten.
Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte sier etaten er opptatt av å ivareta ansatte som er utsatt for ubehagelige opplevelser på jobb i velferdsetatens førstelinje.
– Det er en belastning å bli utsatt for trusler, trakassering og lignende hendelser, sier Holte.
– Bekymringsfullt
I en tredel av hendelsene sier ansatte at det ikke ble reagert overfor den aktuelle brukeren. I fire av ti tilfeller opplyses det at de ikke ble satt inn tiltak for å ivareta ansatte.
– Det er bekymringsfullt at så mange ansatte ikke føler seg beskyttet av lederne som har ansvaret for dem, sier hovedverneombud May Britt Kindem i Bergen kommune.
Holte sier resultatene fra undersøkelsen, der 3.700 ansatte og leder har deltatt, skal brukes til forebyggende arbeid i hele Nav.
Prosjektet ble satt i gang etter at en 57 år gammel Nav-ansatt kvinne ble drept på jobb på et Nav-kontor i Bergen i fjor høst.
– Tiltakene er klare
For tre år siden bestilte Fellesorganisasjonen (FO) en rapport som viste lignende tall. FO-leder Mimmi Kvisvik mener det er alarmerende at tallene er nesten like nå, og mener det trengs raske tiltak for å bedre situasjonen.
– Selv om det er færre som opplever fysisk vold på arbeidsplassen, går arbeidet med å trygge de Nav-ansatte altfor langsomt, sier Kvisvik i en pressemelding.
Nå mener hun at det systematiske arbeidet mot vold og trusler mot sosialarbeidere må startes opp igjen, etter at det ble stanset av Arbeidstilsynet under koronapandemien.
– Vi trenger først og fremst tre strakstiltak. Arbeidstilsynet må gjenoppta forebyggingsarbeidet, forskriftene om risikofylt arbeid må følges av alle og tilgjengeligheten i Nav må evalueres, for å hindre at frustrasjonen vokser ute på kontorene, sier Kvisvik.