JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav

Hver tredje Nav-ansatt har opplevd trusler eller vold det siste året, ifølge rapport

En tredel av de Nav-ansatte sier de har opplevd trakassering, trusler eller vold det siste året, viser en omfattende undersøkelse av sikkerheten for de ansatte i etaten. Illustrasjonsfoto

En tredel av de Nav-ansatte sier de har opplevd trakassering, trusler eller vold det siste året, viser en omfattende undersøkelse av sikkerheten for de ansatte i etaten. Illustrasjonsfoto

Emmie Olivia Kristiansen

En omfattende undersøkelse av sikkerheten for Nav-ansatte viser at en av tre har opplevd trakassering, trusler eller vold det siste året.

2022101809550420221018114344

Brorparten av hendelsene det fortelles om gjelder trakassering og trusler – både ansikt til ansikt, digitalt og på telefon – mens under 1 prosent av de ansatte har opplevd fysisk vold, skriver Bergensavisen , som har fått tilgang til den foreløpige rapporten.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte sier etaten er opptatt av å ivareta ansatte som er utsatt for ubehagelige opplevelser på jobb i velferdsetatens førstelinje.

– Det er en belastning å bli utsatt for trusler, trakassering og lignende hendelser, sier Holte.

– Bekymringsfullt

I en tredel av hendelsene sier ansatte at det ikke ble reagert overfor den aktuelle brukeren. I fire av ti tilfeller opplyses det at de ikke ble satt inn tiltak for å ivareta ansatte.

– Det er bekymringsfullt at så mange ansatte ikke føler seg beskyttet av lederne som har ansvaret for dem, sier hovedverneombud May Britt Kindem i Bergen kommune.

Holte sier resultatene fra undersøkelsen, der 3.700 ansatte og leder har deltatt, skal brukes til forebyggende arbeid i hele Nav.

Prosjektet ble satt i gang etter at en 57 år gammel Nav-ansatt kvinne ble drept på jobb på et Nav-kontor i Bergen i fjor høst.

– Tiltakene er klare

For tre år siden bestilte Fellesorganisasjonen (FO) en rapport som viste lignende tall. FO-leder Mimmi Kvisvik mener det er alarmerende at tallene er nesten like nå, og mener det trengs raske tiltak for å bedre situasjonen.

– Selv om det er færre som opplever fysisk vold på arbeidsplassen, går arbeidet med å trygge de Nav-ansatte altfor langsomt, sier Kvisvik i en pressemelding.

Nå mener hun at det systematiske arbeidet mot vold og trusler mot sosialarbeidere må startes opp igjen, etter at det ble stanset av Arbeidstilsynet under koronapandemien.

– Vi trenger først og fremst tre strakstiltak. Arbeidstilsynet må gjenoppta forebyggingsarbeidet, forskriftene om risikofylt arbeid må følges av alle og tilgjengeligheten i Nav må evalueres, for å hindre at frustrasjonen vokser ute på kontorene, sier Kvisvik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy