JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ledige og permitterte:

Hvert minutt blir en ny nordmann arbeidsløs. Regjeringen lover rask behandling av dagpenger

KORONASTENGT: Antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, utgjør nå 4,3 prosent av arbeidsstyrken. Den største økningen av arbeidsledige kommer innen reiseliv og transport, samt serviceyrker. (ILLUSTRASJONSFOTO)

KORONASTENGT: Antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, utgjør nå 4,3 prosent av arbeidsstyrken. Den største økningen av arbeidsledige kommer innen reiseliv og transport, samt serviceyrker. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Håvard Sæbø

Strengere smitteverntiltak fører ledighetstallene til værs.

2020111809581520201118100324

helge@lomedia.no

Tirsdag er det registrert 194.600 helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Dette er 6.000 flere arbeidssøkere enn i forrige uke. Altså bare på en uke.

– Den kraftige økningen skyldes i stor grad flere permitteringer som følge av strengere smitteverntiltak blant annet i Oslo, Bergen og Viken. Den siste uken har i snitt én ny person registrert seg som arbeidssøker hos Nav hvert minutt, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) innrømmer overfor FriFagbevegelse at tallene viser det vi allerede er smertelig klar over:

– Arbeidsmarkedet preges av pandemien og smitteverntiltakene. Koronapandemien fortsetter å kreve mye både av ansatte og av bedrifter, sier han til FriFagbevegelse.

– Jeg kan forsikre om at de som har rett på dagpenger, skal få pengene sine. Nav er rigget for å ta imot et betydelig høyere antall søknader om dagpenger dersom det blir behov for det. Det er også mulig å fortsette å bruke forskuddsordningen, slik at de som trenger det får penger på konto raskt mens dagpengesøknaden behandles, legger han til.

Ferietillegget for dagpenger blir ikke gjeninnført

Flere permitterte

Mer enn halvparten er helt ledige. 106.700 personer er registrert som helt ledige hos Nav, ifølge foreløpige tall. Dette utgjør 3,8 prosent av arbeidsstyrken.

Bruttoledigheten, som er summen av antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, er på 121.500 personer, eller 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

I tillegg er 73.100 personer registrert som delvis arbeidsledige.

Totalt er dermed 194.600 personer registrert som arbeidssøkere hos Nav, noe som utgjør 6,9 prosent av arbeidsstyrken.

Grunnen til økningen ligger først og fremst blant de permitterte. Det er 4.800 flere permitterte enn forrige uke. Det er særlig antallet helt permitterte som har økt, med 4.400, mens antallet delvis permitterte har økt med 400. Til sammen er 2,1 prosent av arbeidsstyrken permittert.

27.900 av dem som er registrert som helt ledige, er permitterte. Det samme gjelder for 32.100 av de delvis ledige. Det er særlig antallet helt permitterte som har økt, med 4.400, mens antallet delvis permitterte har økt med 400. Til sammen er 2,1 prosent av arbeidsstyrken permittert.

LO mener permitterte og arbeidsløse må få 80 prosent i dagpenger ut neste år

Oslo og Viken

Antallet permitterte økte mest i Oslo, med 2.000 flere, etterfulgt av Viken og Vestland, med henhold 1.200 og 600 flere.

Den største økningen kommer innen reiseliv og transport, samt serviceyrker og annet arbeid. Dette må sees i sammenheng med innføringen av strengere smitteverntiltak, blant annet skjenkestopp, i Oslo, Bergen og enkelte kommuner i Viken.

Antall nye dagpengesøknader sendt til Nav har også økt de siste ukene. I løpet av uke 46 ble det mottatt 12.100 nye søknader om dagpenger. Dette er 4500 flere enn i uke 45, og det høyeste nivået siden i slutten av april.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy