JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer hjemmekontor under og etter korona:

Hvilken forsikring gjelder hvis PCen begynner å brenne på hjemmekontoret?

Arbeidsgiver har forsikring hvis det blir brann på kontoret. Men hvilken forsikring gjelder hvis PCen begynner å brenne på hjemmekontoret og huset brenner ned?

Arbeidsgiver har forsikring hvis det blir brann på kontoret. Men hvilken forsikring gjelder hvis PCen begynner å brenne på hjemmekontoret og huset brenner ned?

Ole Martin Wold

Reglene for hjemmekontor har ikke vært endret siden 2002. Noen løsninger vil kunne komme raskt på bordet, mens andre vil kreve et mer langsiktig løp, mener LO.

2020091710433420200917104452

Den kraftige økningen i bruk av hjemmekontor i forbindelse med koronapandemien, og signaler fra flere arbeidsgivere om at ansatte kan regne med å jobbe mye hjemmefra også etter at krisa er over, var bakteppet for et møte mellom partene i arbeidslivet og Arbeids- og sosialdepartementet tidligere denne uka.

Da arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kalte inn til møtet, varslet han at han ønsker en gjennomgang av regelverket som er nesten 20 år gammelt.

Andre nestleder i LO, Roger Heimli, som deltok i det digitale møtet, forklarer at formålet med møtet var at partene skulle få komme med innspill tidlig i prosessen.

– Det kom mange innspill både fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, sier han til FriFagbevegelse.

En viktig sak for LO i forkant av møtet var behovet for mer kunnskap om konsekvensene av det å bruke hjemmekontor mye og over lang tid.

– Det var en enighet blant deltagerne på møtet om at vi må ha mer forskning, vi har for lite bakgrunnskunnskap til å diskutere bruk av hjemmekontor i det omfanget vi har nå, sier Heimli.

Men forskning tar tid, og resultatene fra nye forskningsprosjekter vil ikke være klare med det første, derfor er det nødvendig med to løp når det gjelder å utvikle regelverket og forstå hvordan det skal tolkes i dagens situasjon, mener Heimli.

– Noen ting kan vi løse allerede nå, ved å sette oss ned og komme fram til en felles forståelse. Møtet var viktig for å komme med innspill til hva vi kan løse på kort sikt.

Koronakrisa har gjort oss mindre stressa og slitne

Hvilken forsikring gjelder ved brann?

Et slikt eksempel er å bli enige om hva som gjelder for ulykkesforsikring og andre forsikringer når folk jobber hjemmefra, forklarer Heimli.

– Arbeidsgiver har forsikring hvis det blir brann på kontoret. Men hvilken forsikring gjelder hvis PCen begynner å brenne på hjemmekontoret og huset brenner ned? Slike problemstillinger kan vi fort finne svar på og bli enige om hvordan vi skal forstå, sier han.

– Men når det gjelder for eksempel de psykososiale effektene av utstrakt bruk av hjemmekontor, og hvordan det fører til endringer i arbeidslivet og organisasjonslivet, da må vi ha mer forskning på plass og det vil derfor være et lengre løp.

Det er ikke så langt gitt noen signaler om når det vil legges frem endringer i regelverket.

– Det var viktig for oss å signalisere at hjemmekontor er noe departementet må jobbe med, og det vet vi nå at de gjør. Nå har departementet samlet inn innspill, så skal de komme tilbake til oss når de vet hva som skal gjøres og hvordan, sier Heimli.

Innsikt: Slik kan koronapandemien endre kontorene

(Saken fortsetter under bildet)

LOs Roger Heimli ser for seg et kortsiktig og et langsiktig løp i arbeidet med å endre regelverket fra 2002.

LOs Roger Heimli ser for seg et kortsiktig og et langsiktig løp i arbeidet med å endre regelverket fra 2002.

Jan-Erik Østlie

Isaksen: Treffer helt inn på den enkeltes kjøkkenbord

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen som i slutten av august kalte inn til møtet, deltok ikke selv, men overlot det til embetsverket i departementet, skriver Dagens Perspektiv.

I en e-post til nettstedet sier statsråden at partenes innspill er viktige i departementets videre arbeid med å se på regelverket for arbeid på hjemmekontor.

– Det videre arbeidet vil skje i god dialog med partene i arbeidslivet og med innspill fra dem. Trepartsdialogen er ekstra viktig i endringer som bokstavelig treffer helt inn på den enkeltes kjøkkenbord, sier han til Dagens Perspektiv.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy