JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dag begynner dragkampen om budsjettet

FORHANDLER: Tuva Moflag er en av de som skal forhandle om budsjettet.

FORHANDLER: Tuva Moflag er en av de som skal forhandle om budsjettet.

Jan-Erik Østlie

Politiet må få mer penger til vold i nære relasjoner, mener SV. Økt bruk av voldsalarm og mer ressurser til å etterforske voldtekt løftes fram i forhandlingene.

2024053009571420240530095714

Klokken 10 setter forhandlerne Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet, Ole André Myhrvold fra Senterpartiet og Kari Elisabeth Kaski fra SV seg rundt møtebordet i statsrådssalen på Stortinget for å starte forhandlingene.

SV har allerede pekt på noen av sine hovedsatsinger:

* Økt barnetrygd for barn over 6 år. Det vil beløpe seg til 2 milliarder kroner.

* Økning i CO2-avgift og elavgift for å få oljeselskapene til å investere i havvind på sokkelen.

* I dag er avgiften for olje- og gassinstallasjoner og landanlegg 761 kroner per tonn CO2. SV vil øke avgiften til 2000 kroner, skriver Aftenposten.

* Det er også aktuelt å se på flere tiltak som gjelder omfordeling, blant annet til minstepensjonister, opplyser Kaski til E24-podden.

Vil ha partnervoldspakke

I tillegg vil SV også ha en pakke med øremerkede midler på politi- og justisfeltet for å bekjempe familie- og partnervold og hjelp til dem som rammes.

– Det er fortvilende å vite at gode hjelpetiltak står uten nok penger, når vi vet at det ville hjulpet folk ut av voldelige forhold, sier Kathy Lie, som representerer partiet i familie- og kulturkomiteen.

Lie lister opp noen hovedpunkter som SV vil vektlegge i forhandlingene:

* Når vold anmeldes og etterforskes, er det viktig at politiet har råd til å følge opp. Det må sikres ressurser slik at det tas ut påtale.

* Hurtigspor for omvendt voldsalarm er viktig, men politiet må ha midler til å følge det opp

* Organisasjoner og hjelpetilbud må styrkes. SV nevner Krisesentersekretariatet og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger som eksempler.

Et år preget av mange drapssaker

Årets vinter ble preget av flere drapssaker som vakte stor oppmerksomhet både hos vanlige folk og politikere.

Det førte til at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) framskyndet å legge om ordningen med omvendt voldsalarm. Tidligere måtte det godkjennes av retten, men med de nye reglene kan politiet ta bestemmelsen selv.

Mehl lovet også at regjeringen skal følge opp når det gjelder partnervold – blant annet med ved å nedsette en kommisjon pluss å styrke politiet som skal få bedre mulighet til å etterforske voldssaker.

Politiet var også en av vinnerne i regjeringens forslag til revidert budsjett med en påplussing på 1,6 milliarder kroner. Dette skulle primært gå til styrket grunnbemanning og å bekjempe gjengkriminalitet.

– Med dette som bakteppe – hvorfor velger SV å prioritere nettopp dette i budsjettforhandlingene?

– Det hjelper ikke å bare si at dette skal vi gjøre noe med hvis man ikke også finansierer det. De som jobber med dette i politiet, har altfor lite ressurser, sier Lie.

Hun peker blant annet på at få voldtekter ender med påtale og behandles i rettssystemet. Hva slags størrelsesorden SV ønsker seg gjennomslag for i forhandlingene vil Lie ikke anslå.

– Nei, men vi snakker om ganske store beløp, sier hun.

Streiken bekymrer lite

Partene har nå om lag to uker på å bli enige om et revidert nasjonalbudsjett. Fristen er satt til 14. juni, og budsjettet skal behandles rett før Stortinget avslutter for i vår den 21. juni.

Streiken blant de statsansatte kan føre til vansker i forhandlingene. I Finansdepartementet er 122 av totalt 290 ansatte tatt ut i streik. Mange av disse jobber med tall og faktasjekk som spilles inn av partiene.

Lie tror imidlertid at streiken får liten konsekvens for forhandlingene – i alle fall i første omgang.

– Vi har vært ute i god tid med å stille spørsmål. Så foreløpig har vi fått svar på det vi lurer på, sier hun.

(©NTB)

anne.marjatta.goystdal@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy