JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dag kan Stavanger gjøre et historisk vedtak som får store konsekvenser for de kommuneansatte

SKJEBNEDAG: I dag kan foretaksmodellen bli gravlagt i Stavanger. Endelig avgjørelse 14. desember.

SKJEBNEDAG: I dag kan foretaksmodellen bli gravlagt i Stavanger. Endelig avgjørelse 14. desember.

Werner Juvik

Etter en kokende varm debatt i høst blir skjebnen til foretaksmodellen i Stavanger avgjort i dag. Flertallet vil ha de ansatte over til kommunen.

2020120310045320201204143154

ola.tommeras@fagbladet.no

SISTE: Etter nesten to timer med å avklare politikernes habilitet, kom saken opp til avstemming i formannskapet torsdag ettermiddag. Som ventet stemte flertallet for mens åtte (Høyre, Frp og Venstre) gikk imot. Kommunestyret er mer sammensatt, med uavhengig representant og Pensjonistpartiet, og det er derfor fortsatt knyttet spenning til endelig avgjørelse 14. desember. Hoveddebatten om å organisere tjenestene i egenregi framfor foretak, blir att i kommunestyret.

Det meste av kommunal drift i Stavanger er organisert i seks kommunale foretak (KF) med hver sin ledelse og styre.

Nå skal de fire største kommunale foretakene legges ned, og alle ansatte overføres til kommunen, dersom flertallet får det som de vil.

Tre stemmers overvekt

Dette gjelder Stavanger boligdrift KF, Stavanger byggdrift KF, Sølvberget KF som er biblioteket og kulturhuset og Stavanger natur og idrettsservice.

Klokka 13.00 i dag begynner formannskapets møte. Da skal saken behandles på nytt etter å ha vært utsatt for å avklare habiliteten til flere av de sentrale politikerne.

Rødt, SV, Ap og MDG med Senterpartiet og FNB (bompengepartiet) har tre stemmers overvekt når framtiden til kommunens ansatte i foretakene avgjøres.

Blir bedre ivaretatt

– De ansatte vil bli bedre ivaretatt. De vil bli en del av noe større dersom vi får oppløst foretakene og overført alle til kommunen, sier leder av Fagforbundet Stavanger, Margrethe Kaarvaag til Fagbladet.

– Dessuten vil risikoen for at virksomheten settes ut på anbud, og ansatte overføres rimeligste private tilbyder reduseres når alle blir ansatt direkte i kommunen.

– Veien fra KF til AS og deretter privatisering er kort, påpeker Kaarvaag.

- Vi kan spare store beløp bare på å avvikle alle disse ekstra styrene, mener leder av Fagforbundet Stavanger, Margrethe Kaarvaag.

- Vi kan spare store beløp bare på å avvikle alle disse ekstra styrene, mener leder av Fagforbundet Stavanger, Margrethe Kaarvaag.

Tommy Ellingsen

Spent foran møtet

Kaarvaag er merkbart spent foran dagens formannskapsmøte. Endelig vedtak er forventet å bli gjort i kommunestyret 14. desember, og det er fortsatt usikkert hva resultatet vil bli der.

Når Stavanger kommer i mål med saken, skjer det etter en høst med intens debatt mellom høyreopposisjonen og nåværende rødgrønne styre.

For en uke siden kulminerte den med at kommuneadvokaten påpekte habilitetsproblemer for flere av politikerne på grunn av styreverv i de kommunale foretakene som er foreslått nedlagt.

Utgift eller besparelse

Høyre- og venstresiden står steilt mot hverandre i spørsmålet om tjenestene i byen best utføres i egenregi eller av foretak eid av kommunen.

Foretaksmodellen spredte seg i varierende grad i de fleste norske kommuner utover 2000-tallet.

I fjor høst ba Stavanger kommunestyre om å få utredet modellen. Det har munnet ut i en rapport som anbefaler de fire store foretakene oppløst, mens Stavanger utvikling og parkeringsselskapet anbefales opprettholdt som foretak.

Ifølge rapporten vil kommunen kunne spare penger, da kostnader til organisering vil gå ned.

– Kommunestyret vil få bedre styring over tjenestene. Det blir enklere å levere tjenester til innbyggerne og oppfølgingen av de folkevalgtes vedtak kan bli bedre, skriver kommunaldirektør Per Kristian Vareide i sin innstilling til de folkevalgte.

Vareide viser til at kommunen lettere vil kunne omstille seg til økonomiske utfordringer i framtiden, dersom tjenesten er i egenregi.

Vil koste 40 millioner

Utvalg for arbeidsliv og lønn behandlet saken 9. november. Der kom det for dagen en sterk uenighet. Opposisjonen mener at omorganiseringen vil koste 40 millioner kroner, framfor å gi noen besparelser.

Høyre-sidens regnestykke baserer seg på at sykefraværet vil øke og koste 22,6 millioner kroner, 10 millioner kroner i tapte eksterne inntekter og seks millioner kroner i fordyrende innkjøp.

Slik forklarer Nils Petter Flesjå (H) til Nettavisen hvorfor sykefraværet vil øke:

– Sykefraværet henger sammen med arbeidsmiljøet, som vi frykter at blir dårligere dersom foretakene legges ned. Vi får tilbakemeldinger om at motivasjonen blant de ansatte blir dårligere dersom de blir pålagt å gjøre ting de ikke ønsker, sier Nils Petter Flesjå (H).

Blir kasteballer

Delta-leder Susanne Mall deltok i Utvalg for arbeidsliv og lønn 9. november.

– De ansatte blir ikke hørt. Tilbakemeldingene er at de føler seg som kasteballer i et politisk spill, opplyste hun.

– Tilbakemeldingene vi får fra ansatte er positive. De ønsker å bli ansatt i kommunen framfor å være i foretak, sier Kaarvaag i Fagforbundet.

Foretak (KF)

• Et kommunalt foretak har eget styre og regnskap. Det er ikke et selvstendig aksjeselskap, men har en uavhengig status i kommunen.

• Foretaksmodellen bredte om seg tidlig på 2000-tallet. Tanken var å gi virksomhetene mer selvstendighet. I et KF har politikerne innflytelse som styremedlemmer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy