JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dag setter partene i Oslo-oppgjøret seg til forhandlingsbordet. Målet for arbeidstakersiden er å beholde kjøpekraften

I dag setter partene i Oslo kommune seg ved forhandlingsbordet, men ikke fysisk. I år foregår lønnsforhandlingene digitalt grunnet smittevernhensyn. Dette bildet er fra fjorårets tariffrevisjon i Oslo.

I dag setter partene i Oslo kommune seg ved forhandlingsbordet, men ikke fysisk. I år foregår lønnsforhandlingene digitalt grunnet smittevernhensyn. Dette bildet er fra fjorårets tariffrevisjon i Oslo.

Fagforbundet Oslo

I dag klokka ti satte partene i Oslo kommune seg ved det digitale forhandlingsbordet. Fristen for å bli enige utløper ved midnatt.

2021043010150020210430101459

marte.bjerke@fagbladet.no

Forhandlingene startet med at Kommuneansattes forhandlingssammenslutning i Oslo (KAH) overleverte sitt andre kravdokument til Oslo kommune. Innholdet er mer eller mindre det samme som i det første kravdokumentet som ble levert 23. april.

– Den røde tråden er at vi vil ha en lønnsutvikling i samsvar med frontfagets ramme, og at oppgjøret må ta hensyn til mindrelønnsutviklingen, sier Per Egil Johansen til Fagbladet.

Han leder KAH og forhandler på vegne av medlemmene i Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund og Creo.

Mange berøres av Oslo-oppgjøret

Med sine nærmere 52.000 ansatte er Oslo kommune en av landets største arbeidsgivere. Blant dem er 15.800 organisert i Fagforbundet.

KAH vil holde seg til rammen i frontfagsoppgjøret når de forhandler om lønn for de ansatte i hovedstaden. Frontfaget ligger i år på 2,7 prosent. Frontfaget danner grunnlaget for alle andre tariffoppgjør og består av yrkesgrupper i konkurranseutsatt sektor. Ordet «ramme» i denne sammenhengen betyr den kostnadsrammen man skal holde seg innafor i oppgjøret.

Bevare kjøpekraften og tette gapet til privat sektor

I tillegg til å holde seg til frontfagsrammen, krever KAH at oppgjøret i Oslo kommune tar hensyn til mindrelønssutviklingen i 2020.

Mindrelønnsutviklingen – hva er det? Jo, i fjor hadde de ansatte i privat sektor høyere lønnsvekst enn de ansatte i offentlig sektor. LO vil at de ansatte i Oslo kommune skal få tettet dette gapet.

I 2020 var lønnsveksten i offentlig sektor på 1,7 prosent, mens den i privat sektor var på 2,2 prosent, ifølge tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU).

– Det er viktig at de ansatte i Oslo kommune beholder kjøpekraften, sier Per Egil Johansen, som kan forberede seg på en lang dag på jobb.

Partene har frist til midnatt for å bli enige. Blir de ikke det, går oppgjøret til mekling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy