I dag setter partene i Oslo kommune seg ved forhandlingsbordet, men ikke fysisk. I år foregår lønnsforhandlingene digitalt grunnet smittevernhensyn. Dette bildet er fra fjorårets tariffrevisjon i Oslo.
Fagforbundet Oslo
marte.bjerke@fagbladet.no
Forhandlingene startet med at Kommuneansattes forhandlingssammenslutning i Oslo (KAH) overleverte sitt andre kravdokument til Oslo kommune. Innholdet er mer eller mindre det samme som i det første kravdokumentet som ble levert 23. april.
– Den røde tråden er at vi vil ha en lønnsutvikling i samsvar med frontfagets ramme, og at oppgjøret må ta hensyn til mindrelønnsutviklingen, sier Per Egil Johansen til Fagbladet.
Han leder KAH og forhandler på vegne av medlemmene i Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund og Creo.
Mange berøres av Oslo-oppgjøret
Med sine nærmere 52.000 ansatte er Oslo kommune en av landets største arbeidsgivere. Blant dem er 15.800 organisert i Fagforbundet.
KAH vil holde seg til rammen i frontfagsoppgjøret når de forhandler om lønn for de ansatte i hovedstaden. Frontfaget ligger i år på 2,7 prosent. Frontfaget danner grunnlaget for alle andre tariffoppgjør og består av yrkesgrupper i konkurranseutsatt sektor. Ordet «ramme» i denne sammenhengen betyr den kostnadsrammen man skal holde seg innafor i oppgjøret.
Bevare kjøpekraften og tette gapet til privat sektor
I tillegg til å holde seg til frontfagsrammen, krever KAH at oppgjøret i Oslo kommune tar hensyn til mindrelønssutviklingen i 2020.
Mindrelønnsutviklingen – hva er det? Jo, i fjor hadde de ansatte i privat sektor høyere lønnsvekst enn de ansatte i offentlig sektor. LO vil at de ansatte i Oslo kommune skal få tettet dette gapet.
I 2020 var lønnsveksten i offentlig sektor på 1,7 prosent, mens den i privat sektor var på 2,2 prosent, ifølge tall fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU).
– Det er viktig at de ansatte i Oslo kommune beholder kjøpekraften, sier Per Egil Johansen, som kan forberede seg på en lang dag på jobb.
Partene har frist til midnatt for å bli enige. Blir de ikke det, går oppgjøret til mekling.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet